Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bige László: „Ceaușescut is kivártam, ő sem végezte valami jól”


Magyarország 12. leggazdagabb embere szerint Orbán Viktor engedélye nélkül Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója nem indíthatott volna hadjáratot az érdekeltségei ellen
Magyarország 12. leggazdagabb embere szerint Orbán Viktor engedélye nélkül Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója nem indíthatott volna hadjáratot az érdekeltségei ellen

Nevetségesnek és méltánytalannak tartja Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere, hogy három héttel ezelőtt gigaösszegre bírságolta a cégét kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Bige László szerint Csányi Sándor OTP-vezér Orbán Viktor miniszterelnök engedélyével évek óta az állami hatóságokat magánhadseregként használva próbálja tönkretenni őt, így akarja megszerezni a cégbirodalmát. Bige László a Szabad Európának adott interjújában elmondta: nem követett el semmi olyat, amiért menekülnie kellene. Ceaușescu bukását is kivárta, szerinte Orbán sem miniszterelnökként megy majd nyugdíjba. Az üzletember úgy gondolja: a NER-nek hamarosan vége lesz. Interjú.

Három évvel ezelőtt szállták meg a hatóságok Szolnokon a Bige Holdingot, leánykori nevén a Tiszamenti Vegyiműveket. Akkor ön azt mondta, a hatóságok parancsba kapták, hogy találjanak valami szabálytalanságot a gyárában. Ezt ma is tartja?

Persze, akkor úgy zárták be a gyárat a hatóságok, hogy környezetvédelmi problémákra hivatkoztak, miközben furcsa módon előtte húsz éven keresztül soha az életben nem fizettünk környezetvédelmi bírságot, és hulladékgazdálkodással kapcsolatos megrovást vagy bírságot sem kaptunk soha. Nagyon prudens módon jártunk el mindig, hiszen direkt külsős környezetvédelmi szakcégeket alkalmaztunk azért, hogy soha fel se merüljön, hogy bármit rosszul csinálunk. És akkor egyszer csak megszálltak minket a hatóságok.

Kihallgattak mindenkit úgy, hogy nem voltak felkészülve például arra sem, hogy mi az a vanádium-pentoxid, ezért sokszor vanádiumot kerestek rajtunk, amire mondtuk nekik, hogy bárcsak lenne ilyen anyagunk. Nekünk csak vanádium-pentoxidunk van, ami egy kénsavüzemű katalizátor. Kihallgatáskor azt is kérdezték, hogy hol engedtük bele a Tiszába a kénsavat. Mondtuk nekik, hogy kénsavat azért gyártunk, hogy eladjuk, nem azért, hogy a Tiszába engedjük.

A rendőröktől kezdve a Nemzeti Nyomozó Irodáig mindenki megszállta a gyárat. A Katasztrófavédelem emberei harmincvalahány alkalommal jöttek ki. Tulajdonképpen az ügy a mai napig nincs lezárva.

Három év eltelt, de még mindig nincs gyanúsított és nem is emeltek vádat ebben az ügyben. Mit gondol, mi tart ilyen sokáig?

A legnagyobb problémája a hatóságoknak a bírósággal van, mert a bíróságokat, úgy tűnik, egyelőre még nem tudta maga alá gyűrni a hatalom. Azt gondolták, hogy a pártházban megírják az ítéletet, a falu bolondja meg kihirdeti, de nem sikerült. Bár a razziák után eleinte úgy gondoltam, hogy első felindulásból becsukom a szolnoki gyáramat.

Miért nem csinálta? Lehet, hogy most nyugodtabb élete lenne.

Mert nekik az sem lett volna elég. De én akkor is megleszek még, ha ezek már nem lesznek sehol. Először azt is nyilatkoztam, hogy becsukom, és kész, de ezzel okoztam volna a legnagyobb örömet nekik. Meg a másik: az a gyár 280 családot tart el, a cég hetven éve működik, negyven országba exportál.

Kellett magyarázkodnia a külföldi megrendelőinek, hogy miért nem szállít nekik? Kérdezték?

Hogyne kérdezték volna. Mindenkinek meg kellett magyarázni, mindenkinek levelet kellett írnunk, és vis majorra hivatkoznunk. Japántól Szingapúrig, az Egyesült Államoktól Németországig mindenki tátott szájjal nézte, mi történik velünk. Nem olyan nagy cég ez, de speciális terméket gyártunk, olyat, amit nem sokan a világon, ezért több mint negyven országba exportálunk.

Ez önnek ciki, vagy inkább az országnak, amikor azt kell mondania, hogy gyerekek, azért nem tudunk nektek szállítani, mert bezárták a gyárunkat?

Ez elképzelhetetlen szcenárió, és nem értik a kulturált európai világban. Tudnak már rólunk sok mindent, hogy mik történnek Magyarországon, de azért ilyen, hogy egy kormány csak úgy bezárhasson egy gyárat, nem nagyon volt. Nyilván ezeket bíróságra fogjuk vinni. Sőt ami ennél sokkal súlyosabb, az aláírókat büntetőjogi eljárás alá fogjuk vonni, ha kell, magánvádas módon, és kártérítésre fogjuk őket kötelezni. Minden nekünk okozott kárt meg kell hogy térítsenek, mert ezeket szándékosan, parancsra tették. Ez kimeríti a hatalommal való visszaélést, joggal való visszaélést, szándékos károkozás és még sorolhatnám a Btk. és a Polgári törvénykönyv több részét.

A GVH tizenegymilliárd forintos bírsága
Október 22-én rekordösszegű, összesen 14,1 milliárdos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal magyar vegyipari szereplőkre. A vád: kartellezés és importkorlátozás. A nyolc megbírságolt cég közül a Bige László érdekeltségeibe tartozó társaságok kapták a legnagyobb bírságot, összesen 11,5 milliárd forintot. A csoport jelezte, hogy bíróságon támadják meg a büntetést. Csak összehasonlításképp: a GVH tavaly egész évben összesen 8,4 milliárd forint bírságot szabott ki.
A Versenyhivatal szerint a cégek jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékek végfelhasználói árát, az előírt minimumvásárlással pedig az importot is korlátozták. A Versenyhivatal szerint a kartellező cégek jelentős károkat okoztak a hazai gazdáknak is, mert a műtrágya költségei a fogyasztói árakban is megmutatkoztak. A kartellezési ügyben vizsgált cégek közül kettő bizonyult vétlennek, kettő pedig együttműködött a hatósággal; közülük az egyik a KITE Zrt., amely Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik.


Nemrég büntették meg a cégeit 11,5 milliárd forintnyi, rekordösszegű bírságra. Az indoklás szerint évek óta korlátozta a viszonteladói közötti versenyt és az importot is.

Ez egy példátlan büntetés, amit csak azzal csinálnak meg, akit tönkre akarnak tenni, hogy ellopják a vagyonát.

Tagadja, hogy kartelleztek volna?

Persze, hiszen ennek az egésznek annyi alapja van, mint Andersen meséinek. Az ég adta világon semmilyen jogalapja nincs ennek a 11,5 milliárdos büntetésnek, hiszen a verseny a végfelhasználókért folyik, akik a végén megveszik a műtrágyát. Mikor jár jól a végfelhasználó? Ha a legolcsóbban veszi meg a legjobb minőséget, és meg is kapja az árut. Mi versenyzünk, és vállaljuk ezt, hiszen tizenegy országban adunk el terméket. A GVH nem volt hajlandó a tényeket figyelembe venni, mert ha előveszi a főkönyvi kivonatot, amit javasoltam is nekik, nem tudnának mesélni meg hazudozni, mert a főkönyvekben tények vannak. Azt is bemutattuk, hogy semmilyen hatásvizsgálat nem készült, amely a piaci folyamatokat feltárta és érdemben értékelte volna objektíven és gazdasági alapon. Nem akarok prejudikálni, de az biztos, hogy Andersen meséjére kaptuk ezt a bírságot. Bíróság előtt fogjuk megtámadni a Versenyhivatal döntését.

„Szerintem senki nem megy miniszterelnökként nyugdíjba. Előbb-utóbb ennek a rendszernek is vége lesz” – mondta az üzletember
„Szerintem senki nem megy miniszterelnökként nyugdíjba. Előbb-utóbb ennek a rendszernek is vége lesz” – mondta az üzletember

Ha mégis ki kell fizetniük a 11,5 milliárdos büntetést, abból fel tudnak állni a cégei, vagy roló le?

Persze, megrengeti a cégeket, de mi mindenből fel tudunk állni. Csak tudja, az a szomorú, hogy szerintem Csányi Sándor áll a támadássorozat mögött, és beleviszi az ellenem zajló hadjáratába a rendőrséget és az ügyészséget is. Ezt pedig valakinek engedélyeznie kell. Higgye el, a legkisebb mezőgazdasági termelő, akivel a piacon találkozom, az is azt mondja nekem, hogy „Ugyan már, Bige úr, mit gondol, hogy csak úgy meg lehet ezt csinálni a legfőbb vezetőnk engedélye nélkül, hogy háromszáz rendőr kimenjen magukhoz?” Úgy gondolja, hogy van ebben az országban olyan hülye, aki ezt nem látja át?

Csányi Sándornak kell egy legfőbb vezéri ámen ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni önnel?

Orbán Viktor nélkül nem működik ez. Se Polt Péter, se Pintér Sándor nem működik nélküle. Mindenkinek engedélyt kell kérni. Ez így működik. Eldöntötték ezt a kérdést, csak engem nem kérdeztek meg arról, hogy benne vagyok-e, vagy sem. Az a furcsa, hogy ezt az egészet meg lehet tenni egy úgymond jogállami rendszerben Európa keleti szélén. De egyszer minden elmúlik, a fák nem nőnek az égig, ha megnőnek, kivágják, ennek is hamarosan eljön az ideje.

Hogy bírja ezt? Az adok-kapok már több mint három éve műsoron van, a fél ország pedig tűkön ülve, pattogatott kukoricát majszolva figyeli a csatározást.

Ez már előtte is ment, csak korábban megpróbáltak bennünket csendben tönkretenni, hogy ne kavarjon ekkora port az egész. De úgy nem sikerült nekik. Hogy bírom? Jól bírom, nekem ez nem jelent semmilyen problémát, mert nem vagyok az a puha gerincű ember, aki meghajtja a fejét a hatalom előtt; de a családom nem annyira bírja az évek óta tartó háborút. Nézem ezt a sok szellemi fogyatékost, csirkefogó gazembert, akik ebben a rendszerben közreműködnek…

Nem csinálják túl okosan?

Erővel csinálják, mert sok ész nem szorult beléjük, és úgy gondolják, hogy erővel mindenkin átgázolhatnak és mindent letarolhatnak; ez egy darabig megy is nekik. De itt már olyan eszközöket is bevetettek, olyan mélyre süllyedtek, hogy semmilyen jogi vagy morális korlátot nem vesznek figyelembe. Ez az ország olyan erkölcsi válságban van, hogy Rákosi alatt sem volt ilyenben. Én éltem egy másik diktatúrában Romániában, ahol a diktátort Ceaușescunak hívták. Most is elmehetnék, de nem vagyok az a feladós típus. Pedig megüzenték nekem, hogy ha elmegyek innen, békén hagynak, akkor nincs probléma. De nem követtem el semmi olyat, amiért menekülnöm kéne innen. Ceaușescut is kivártam, ő sem végezte valami jól, nem volt valami fényes a vége.

Kivárja Orbánt is?

Szerintem senki nem megy miniszterelnökként nyugdíjba. Előbb-utóbb ennek a rendszernek is vége lesz. Ma még csak félkemény diktatúra van nálunk, de szépen haladunk a totalitárius diktatúra irányába. Ha megnézi a jeleket, ebbe az irányba haladunk.

Mi kellene a változáshoz? Harmadik utas politika vagy ellenzéki összefogás?

A modell kell hogy megváltozzon. Ahhoz, hogy egy országból normális ország legyen, alapvető erkölcsi morál kell; a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Elsősorban azoknak kellene példát mutatniuk, akik érinthetetlenek, nekik kellene példát statuálniuk saját magukon. Ha azt látják az emberek, hogy a politikai vezetőik sem tartják be a törvényeket, annak az lesz az eredménye, hogy arrogánsak, szemtelenek, agresszívek, pofátlanok, tolvajok lesznek, mert ezt látják. Ez nem jó modell.

Úgy látom, hogy a mostani hatalom nagyon ráfázott arra, hogy Márki-Zay Péter lett az ellenzéki összefogás vezetője, és csak bizakodni tudok benne, hogy nem fognak összeveszni a választásokig, mert ha igen, és valamelyik kilép az összefogásból, arról az egész ország tudni fogja, hogy megvették kilóra, és áruló lett. Azt gondolom, hogy együtt végig fogják csinálni. Szerintem a Fidesz egy kicsit bajban van, mert Márki-Zay Péterre nem lehet azt mondani, hogy Gyurcsány embere, vagy azt, hogy kommunista volt, vagy lopott és seftelt. Ő egy tiszta ember.

Tudom, hogy hónapokkal ezelőtt minden ellenzéki miniszterelnök-jelölttel leült beszélni.

Mindenkivel beszélek, aki akar velem beszélni. Van, aki nem akart beszélni velem, azzal nem is ültem le, én sem kerestem. Nem vagyok politikai tényező, és soha nem is leszek; nem akartam politizálni, és soha nem is fogok. A politika ott kezdődik, ahol a tisztesség véget ér.

Miről beszélgettek, mit kértek öntől? Tanácsot? Pénzt?

Van, aki kért tőlem véleményt, és van, aki kért tőlem támogatást is. De én csak hivatalosan adtam neki, ami azt jelenti, hogy a saját adózott vagyonomból adtam, és nem zsebbe, hanem a pártjának a számlájára. Ami szimpatikus volt, hogy ő sem zsebbe kért pénzt, ami nem sok politikussal fordult elő az elmúlt harminc évben, hanem a pártjának a számlájára. Nem sokat kért, nehogy nagy összegekre gondoljon.

Mennyire kicsi az az összeg, amit adott ennek a politikusnak? Néhány tízmillió forint, vagy inkább százmilliós nagyságrendű?

Nem adtam százmilliókat, csak néhány millió forintot, nem jelentős összeg ez.

Furcsa volt az, hogy ez a politikus azt mondta, hogy ne zsebbe adja a támogatást?

Ez érdekes, igen. De ez a hozzáállás abszolút tisztességes, és maximálisan méltányolom. Amikor mondta, hogy kellene pénz, igennel válaszoltam, hogy persze, adok neki.

Versenyben van még a miniszterelnök-jelölti pozícióért, aki kérte ezt?

Nem válaszolhatok erre a kérdésre, csak azt tudom mondani: egy nagyon tisztességes politikusról van szó.

Benne van a pakliban az, hogy ha nem lesz kormányváltás, ön előbb-utóbb börtönbe megy?

Nem hiszem, nem félek tőle. Hiszek azért még abban, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozókat nem sikerült még a hatalomnak maga alá gyűrnie, pedig óriási erőket mozgósít ebbe az irányba. Az elmúlt tizenkét évben szerintem harminc perünk volt, és soha nem vesztettünk el egyet sem.

Októberben vádat emelt ön és három munkatársa ellen az ügyészség. Azzal vádolják, hogy megkárosította a saját cégét kétmilliárddal, és közben hétszázmillió forintnyi kenőpénzt is átvett, meg egy 25 milliós karórát is kapott.

Még ha akarnám sem tudnám megcsinálni azt, amivel vádolnak. Nincs rá lehetőségem. Annyi embert kellene rávennem csalásra, hazugságra, hogy szerintem még ki sem érnék a gyárból, máris feljelentenének. Az a helyzet, hogy a hatóságok először azt mondták, hogy ötmilliárddal károsítottam meg saját magam. Aztán osztottak-szoroztak, és az ötmilliárdból lett kétmilliárd. Mindennel lehet engem vádolni, csak azzal nem, hogy rossz vagyok matematikából. Ha ezt az összeget megadózom, amivel vádolnak, akkor körülbelül 1,4 milliárd marad a zsebemben. Nem tette fel még a kérdést senki, hogy ha tisztességesen fel tudom venni a pénzt, mégis minek lopjam el?

Tulajdonképpen Csányi Sándornak a strómanja a feljelentő Rozsnyói György, aki életében nem vett soha egy kiló műtrágyát sem.

Van még egy másik ügy is. Egy csődbe ment vállalkozó szintén feljelentette önmagát, és azt mondta, hogy adott nekem 135 milliót 2010 januárjától októberig kilenc részletben. A legmeghökkentőbb, hogy azt vallotta, hogy ő ezért semmilyen ellentételezést nem kapott. Életszerű ez is, nem? Az egyik gond az, hogy azokban az időpontokban, amikor állítólag zsebbe kifizette nekem ezeket a kenőpénzeket, Magyarországon sem voltam, ezeket tudom bizonyítani. A másik pedig az, hogy akkoriban vettem ki a cégeimből – már nem emlékszem rá pontosan, mennyit – 28 vagy 30 milliárd forint osztalékot. Miért kellene lopnom hétszázmilliót? Ráadásul saját magamtól? Mindenki röhög ezen az egészen.

Mi lesz a szolnoki gyárával, amit megszálltak a hatóságok?

Most megépítjük az új kénsavgyárat, folyamatban van az építése. Nem mondtuk senkinek, nem jelentettük be a sajtóban. Megrendeltünk hozzá mindent, és jövő nyáron új kénsavüzemet fogunk építeni.

Csak azért is?

Csak azért is… Megcsináljuk mindenféle magyarországi támogatás nélkül; a miniszterelnököt meg a kormánytagokat meg majd elhívjuk az avatóra.

Bige László állításairól szerettük volna megkérdezni Csányi Sándort is. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azonban cikkünk megjelenéséig nem reagált a megkeresésünkre.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG