Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíróság elé áll a szexuális zaklatással vádolt volt párizsi pápai nuncius


Emmanuel Macron francia elnök (b) üdvözli Luigi Ventura akkori pápai nunciust a párizsi Élysée-palotában 2018. január 4-én.
Emmanuel Macron francia elnök (b) üdvözli Luigi Ventura akkori pápai nunciust a párizsi Élysée-palotában 2018. január 4-én.

Négy férfi is azzal vádolja Luigi Venturát, hogy szexuálisan zaklatta őket az elmúlt években. A volt nagykövet tagadja a vádakat, és azt mondja, bíróságon fogja megvédeni az igazát.

A Vatikán korábbi párizsi nagykövetének kedden zaklatás vádjával kell bíróság elé állnia a római katolikus egyház legújabb szexuális botrányában.

Az ügyészség azután rendelt el vizsgálatot, hogy a párizsi városháza egyik fiatal tisztségviselője azzal vádolta meg az akkor 74 éves Luigi Ventura pápai nunciust, hogy 2019-ben zaklatta, és a városháza a párizsi ügyészséghez fordult a panasz miatt. Ventura ügyvédei visszautasították a vádat.

Három másik férfi is jelentkezett

A Vatikán visszavonta a követ diplomáciai mentességét, aki decemberben lemondott hivataláról.

A városháza egyik tisztségviselője azt mondta a Reutersnek, hogy a vatikáni követ tavaly januárban a polgármester újévi beszéde közben simogatni kezdte egy fiatal férfi alkalmazott ülepét.

Az eset óta három másik férfi is hasonló vádakkal lépett elő. Jade Dousselin, az egyik érintett, a városháza közösségi menedzserének az ügyvédje azt mondta, hogy ügyfelét 2018-ban zaklatta a nuncius.

Ventura ügyvédje most nem reagált a Reuters megkeresésére, de júliusban azt mondta az Europa 1 rádióban, hogy a nuncius bíróság előtt fogja megvédeni a becsületét és bizonyítani az ártatlanságát, és határozottan visszautasítja a vádakat.

Luigi Ventura 2008 és 2019 között volt a Vatikán párizsi nagykövete, előtte pedig több afrikai országban, valamint Kanadában is szolgált. A római katolikus egyházat az elmúlt évtizedekben egy sor szexuális zaklatási botrány rázta meg, amelyeket gyakran gyerekek sérelmére követtek el.

A francia fellebbviteli bíróság januárban megsemmisített egy ítéletet egy bíboros ellen, akit azért ítéltek el tavaly, mert nem jelentette a hozzá beérkező szexuális zaklatási vádakat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG