Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozynek


Nicolas Sarkozy egy televíziós interjú alkalmával 2018. március 22-én.
Nicolas Sarkozy egy televíziós interjú alkalmával 2018. március 22-én.

A volt francia elnököt azzal vádolják, hogy egy korábbi nyomozás során megpróbálta megvesztegetni az egyik bírót. De Sarkozynek más is van a számláján, korrupció és sikkasztás miatt is felelnie kell majd.

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy korábbi francia elnöknek, aki a nyilvánosság úgy ismert, mint aki nem veti meg a fényűző életet. Sarkozyt korrupcióval és hatalommal való vádolják visszaéléssel. A volt elnök a vád szerint megpróbált megvesztegetni tisztségviselőket, hogy információkat szerezzen a pártja ellen folytatott költségvetési nyomozásról.

Megpróbált megvesztegetni egy bírót

Sarkozy 2007 és 2012 között vezette Franciaországot, ő lesz az országban az első elnök a vádlottak padján, de nem az első, akit bíróság elé állítanak, hiszen egy másik jobboldali elnököt, Jacques Chiracot is 2011 decemberében elítélték már, ő azonban az egészségére hivatkozva távol maradt a tárgyalástól.

Sarkozy perének lefolytatása jelenleg elég bizonytalan, mivel a koronavírus-járvány is akadályozza a meghallgatásokat, és az egyik kulcsszereplő az ügyben, egy 74 éves korábbi bíró, Gilbert Azibert egészségügyi gondok miatt nem tud megjelenni a bíróságon.

A francia ügyészség hosszan nyomozott Sarkozy után, mivel az elnök választási kampánya során felmerült a tiltott pártfinanszírozás és a korrupció gyanúja. Sarkozy és az akkori ügyvédje, Thierry Herzog állítólag egy zsíros monacói állas lehetőségével próbálták meg rávenni Gilbert Azibertet, hogy szivárogtasson nekik információkat a nyomozás menetéről.

Kadhafiig vezetnek a szálak

A Sarkozy és az ügyvédje között folyó telefonhívásokat lehallgatták, a média tudósítása szerint a „Paul Bismuth”-ként bemutatkozó Sarkozy olyanokat mondott az ügyvédjének, hogy „elintézem [Azibert] előléptetését”. A volt elnök tagadja a vádakat, azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt. Azzal védekezik, hogy Azibert végül nem kapta meg a monacói állást.

2013-ban végül ejtették a vádat Sarkozy ellen, ami egyébként az volt, hogy tiltott támogatást fogadott el a L’Oreal örökösnőjétől, Liliane Bettencourttól a 2007-es választási kampány során. De más gyanús ügyek is felmerültek Sarkozy pártfinanszírozásával kapcsolatban, az ügyészség azt gyanítja, hogy a politikus és társai több millió eurót kaptak Líbiából, amikor még Moammer Kadhafi vezette az országot.

Ezeken felül a múlt hónapban „bűnszövetkezetben való összeesküvéssel” is megvádolták Sarkozyt, aki ellen az ügyvédjével együtt január óta hivatalosan is ismét nyomozás folyik. 2021 tavaszán Sarkozynak egy harmadik ügyben is bíróság elé kell majd állnia, mert a vádhatóság szerint elsikkasztotta a 2012-es választásokon a kampánypénzeket.

Készült a BBC és az AFP tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG