Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Jogi értelemben lefújták a meccset” – elutasította Trump keresetét a Legfelső Bíróság


Donald Trump támogatói tüntetnek az USA Legfelsőbb Bíróságának képületet előtt, 2020. december 11-én.
Donald Trump támogatói tüntetnek az USA Legfelsőbb Bíróságának képületet előtt, 2020. december 11-én.

Elutasította az amerikai Legfelső Bíróság Trump támogatóinak keresetét, amivel az elnökválasztás eredményeit próbálták érvényesíteni több államban. Ez a kereset volt valószínűleg az utolsó lehetősége Trumpnak, hogy jogi úton támadja meg a választás eredményét, mielőtt az elektori testület december 14-én hivatalosan is elnökké választja Joe Bident.

A Donald Trumpot támogató republikánusok által vezetett Texas állam főügyésze decemberben egy keresettel fordult az amerikai Legfelső Bírósághoz, amellyel a négy tagállamban, Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban kérte a november 3-i elnökválasztás eredményességét.

A beadványt, amihez később több állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus számos republikánus párti tagja, később pedig maga Trump is csatlakozott, azzal érvelt, hogy a szóban forgó államokban tömeges csalást követtek el, ezért a rivális elnökjelölt, Joe Biden győzelme nem volt jogszerű.

Konzervatív bíróság

Trump azért bízott a Legfelső Bíróság segítségében, mert a testület legtöbb tagját republikánus kormányok nevezték ki, a legutoljára beiktatott három bírát maga a Trump-adminisztráció.

Azonban annak ellenére, hogy a legfelső bírák többsége a konzervatív oldalhoz húz, a mostani beadványban nem találtak olyan állítást, ami a jogszabályok alapján indokolná a választás érvénytelenítését.

A bíróság a keresetet azzal az indoklással utasította vissza, hogy Texasnak nincs keresetbenyújtási joga az ügyben, mert nem tudta jogilag megalapozni ahhoz fűződő érdekét, hogy más tagállamokban miként folytatják le a választást.

Miután a demokrata párti Joe Biden novemberben 306 elektori szavazattal megnyerte az elnökválasztást, Donald Trump és támogatói számos bírósági keresettel próbálták megtámadni a választási eredménye az egyes államokban.

Állításuk szerint a több helyen tömeges választási csalásra került sor, ám erre mindeddig nem mutattak be hitelt érdemlő bizonyítékot, ezért eddig az összes keresetet elvetették. Egyes államban, ahol szoros eredmény született, újraszámolták a szavazatokat, de ezután ismét Biden győzelmét jelezték.

Trump tovább küzdene, de a meccsnek vége

A bírósági próbálkozások ellenére mára az összes szövetségi államban érvényesítették a szavazás eredményét. Hátra van még az elektori szavazás, amely során az egyes államok küldöttjei hivatalosan is leszavaznak az elnökre.

Erre december 14-én kerül sor, azaz valószínűleg a mostani kereset volt Trumpék utolsó esélye, hogy megakadályozzák Biden megválasztását az elektori testületben. Steve Vladeck, a Texasi Egyetem jogi szakértője a CNN-nek úgy nyilatkozott , hogy:

„Jogi értelemben ezt a meccset lefújták.”

Trump péntek éjfélkor a Twitteren, így kommentálta a döntést:

„A legfelsőbb bíróság valójában cserbenhagyott minket. Nincs bölcsesség, nincs bátorság!”

A hivatalban lévő elnök továbbra is azt állítja, hogy a választást „meghamisították”, és azt írta, „küzdjünk tovább!”.

Erre viszont jogi lehetősége már aligha maradt. Rick Hasen, a Kaliforniai Egyetem jogászprofesszora a New York Timesnak azt mondta, néhány per lehet még, de ezek nem változtatják majd meg a választási eredményeket, azonban

„Biden elnöksége törvényességének vitatása és általában a választásoké még évekig visszaköszönnek majd. És ez jelenti az igazi tragédiát.”

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG