Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírósági ítélet mondta ki, hogy a véleménye miatt bocsátották el az SZFE egyik oktatóját


Diákok, tanárok és támogatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt Budapesten, a Vas utcában 2020. október 16-án
Diákok, tanárok és támogatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt Budapesten, a Vas utcában 2020. október 16-án

Az elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet szerint Faur Annát vissza kell helyezni az állásába, és sérelemdíj is jár neki tudta meg a Szabad Európa a munkaügyi perben az oktató jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársától.

Zeller Judith elmondta, még nem kapták meg írásban az ítéletet, de a szóbeli ismertetés lényege, hogy a bíróság szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkja a véleménynyilvánítás egy sajátos formája volt, Faur Annát pedig azért távolították el az egyetemről, mert ebben a véleménynyilvánításban részt vett, kiállva a munkáltatóval szemben.

Mint azt Zeller Judith mondta, az elsőfokú ítélet szerint Faur Annát tavaly decemberig visszamenőlegesen vissza kell helyezni az állásába, visszamenőleg ki kell neki fizetni az elmaradt munkabérét és más juttatásait, azaz sérelemdíjat ítéltek meg neki, valamint az alperesnek, azaz az SZFE-nek kell állnia Faur Anna jogi képviseletének költségeit is. Az ítélet tehát nem jogerős, a fellebbezés pedig halasztó hatályú.

"Magunknak csinálunk órarendet" - hová vezet a vészkijárat?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:10 0:00

Mint az a TASZ közleményéből kiderül, Faur Anna 2017 óta dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kutatóként, majd oktatóként. Szerződése 2020 februárjában lejárt, akkor – kétéves ikergyermekeire és a vírushelyzetre tekintettel – úgy döntött, hogy egy időre otthon marad.

2020 szeptemberében az SZFE újra szerződést kötött az oktatóval, már az új alapítványi modell keretei között. Az új szerződés – a korábbi munkaviszony dacára – próbaidőt is tartalmazott. Kihasználva azt, hogy a munkáltatónak a próbaidő alatt nem kell indokolnia a felmondást, az egyetem elbocsátotta az oktatót. Faur Anna meggyőződése azonban, hogy azért mondtak fel neki, mert részt vett a Freeszfe mozgalomban, az egyetem dolgozói sztrájkjában, és filmet is forgatott az egyetemfoglalás eseményeiről.

Az oktató 2021 februárjában munkaügyi pert indított az egyetem ellen, azt kérve a bíróságtól, állapítsa meg, hogy az SZFE hátrányosan megkülönböztette őt, amikor felmondott neki. Ebben a perben született most elsőfokú ítélet.

A Szabad Európa folyamatosan beszámolt a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványba szervezése, modellváltása nyomán kirobbant eseményekről és azok utóéletéről. Ezeket a cikkeket elolvashatja itt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG