Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bizalmi válságot okozhat az ellenzékben a 99 Mozgalomhoz befolyt több száz millió forintnyi adomány


Miniszterelnök-jelölti tévévita a 2021-es előválasztás első fordulójában
Miniszterelnök-jelölti tévévita a 2021-es előválasztás első fordulójában

Van olyan ellenzéki vezető, aki szerint „az egész 2024-es választás rámehet” arra, ha nem derül ki pontosan, kiktől érkezett az a több mint ötszázmillió forintnyi adomány, amelyet Karácsony Gergely 99 Mozgalma használt fel az előválasztási kampányban. Az ellenzéki pártok reakcióit kérdeztük a most nyilvánosságra került ügyről.

Amikor 2021. május 15-én Karácsony Gergely megalapította a 99 Mozgalom Egyesületet, több ellenzéki politikus is arra számított, hogy a főpolgármester saját későbbi politikai pártjának alapozott meg a civil szervezettel, mondván, mivel személyes népszerűsége nem tudta feljebb húzni pártja, a Párbeszéd támogatottságát, úgy döntött, új brandet kreál.

Ezt erősíthette az is, hogy a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea azt nyilatkozta a Népszavának: hosszabb távon terveznek a mozgalommal, céljuk az akkori ellenzéki szavazótáboron túlnyúlva is támogatókat szerezni, egyébként pedig „érdemes végiggondolni az ellenzéki oldalon a jelenlegi pártstruktúrát”.

Neves támogatók

A 99 Mozgalom indulása egybeesett azzal, hogy Karácsony Gergely bejelentette: miniszterelnök-jelöltként indul a 2022-es parlamenti választások elé szervezett ellenzéki előválasztáson. A 99 Mozgalomhoz támogatóként olyan ismert emberek adták a nevüket, mint Alföldi Róbert, Bojár Gábor, Hajós András, Jordán Tamás, Ferge Zsuzsa, Kiss János, Kenedi János, Tarr Béla.

Ehhez kapcsolódóan: Kerényi György cikksorozata a magyar párt- és kampányfinanszírozás anomáliáiról.

A mozgalom azonban – egy, főleg a közösségi médiában és óriásplakátokon futó kampányt követően – váratlanul gyorsan elhalt, Karácsony Gergely pedig októberben vissza is lépett az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára, amivel gyakorlatilag garantálta a sikert a hódmezővásárhelyi polgármester számára Dobrev Klárával, a DK jelöltjével szemben.

Adományok

Ezek után úgy tűnt, a 99 Mozgalomról már sosem fogunk hallani, ezért is volt érdekes, amikor a Rogán Antal alá tartozó Nemzeti információs Központ (NIK) nyilvánosságra hozta: a 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. A jelentésről összefoglalót készítő 24.hu cikke szerint a mozgalom saját beszámolói alapján 2021-ben 263 millió forint, egy évvel később pedig – amikor elvileg már nem is működött – 390 millió forintnyi támogatás érkezett.

Ennek nagy része ráadásul nem forintban, hanem euróban vagy fontban. Az adományokat valamennyi esetben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be. Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált, azt írta, a 99 Mozgalom rendezvényein pénzgyűjtő urnákat állítottak fel, a pénz nagy része innen (tehát mikroadományokból) folyt be, ezeket pedig minden esetben Perjés Gábor fizette be az egyesület számlájára.

Számolják az előválasztás első fordulójának szavazatait 2021. szeptember 29-én
Számolják az előválasztás első fordulójának szavazatait 2021. szeptember 29-én

„Ez onnan is tudható, hogy benne van a nyilvános beszámolóban. Nagy titkosszolgálati akciót igazán nem igényel. De azt még a titkosszolgálati jelentés is rögzíti, hogy az adományok között dollár nem volt. Igaz, rubel se” – fogalmazott a főpolgármester. Azt senki (még az NIK jelentése sem) állította, hogy a 99 Mozgalom megsértett volna bármilyen jogszabályt, de ahogy a 24.hu cikke is fogalmaz, életszerűtlennek tűnik, hogy ennyi pénz (több, mint amennyit ebben az időszakban a Fidesz vagy az összes ellenzéki párt gyűjtött) rendezvényeken felállított gyűjtődobozok révén folyjon be, ráadásul jelentős része valutában.

A legrosszabbkor

Az ügy több, a Szabad Európának nyilatkozó ellenzéki vezető szerint komoly bizalmi válságot okozhat a pártok között, éppen akkor, amikor el kellene kezdeni tárgyalni a 2024-es helyhatósági választásokkal kapcsolatos közös jelöltállításról.

„Attól tartok, ez nem koncepciós ügy, még ha a Fidesz és a kormánymédia azt is akar csinálni belőle. De ha valós, és nem tudjuk meg pontosan, mi történt, akkor erre az egész 2024-es együttműködés, így maga a választás is rámehet” – mondta lapunknak egy szocialista politikus, hangsúlyozva, hogy ők semmit nem tudtak a pénzről és a felhasználásáról sem. A párt az előválasztáson Karácsony Gergelyt támogatta, az MSZP hivatalosan egyelőre nem válaszolt az ügyben hozzájuk elküldött kérdéseinkre.

Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd sajtóosztálya azt írta lapunknak: „A 99 Mozgalom a Párbeszéd – Zöldektől független szervezet, így nem tudunk nyilatkozni a működését illető kérdésekről”, majd figyelmünkbe ajánlották a főpolgármester már idézett Facebook-bejegyzését.

Ehhez kapcsolódóan: Az előválasztást elfelejthetjük 2024-re, de az asztal alatti lábrugdosás már elkezdődött a pártok között.

Versenyelőny?

A legbővebben a DK reagált. A párt szerint „Karácsony Gergely az elmúlt napokban tett nyilatkozataiban nem cáfolta, hogy valóban ötszázmillió forint felett kaptak támogatást az előválasztásra. Karácsony és a 99 Mozgalom az előválasztás során egyrészt ennél jóval kisebb összegről beszélt a nyilvánosságban, másrészt ígéretet tettek az adományozók személyének megnevezésére is. A támogatás összege most már elismerten a többszöröse a korábban bevallottnak, és az adományozók személye továbbra is ismeretlen.”

Mint írták, „a 99 Mozgalom vezetője elismerte, hogy ő utalta ezeket az összegeket a mozgalom számlájára, állítása szerint ládákba gyűjtött adományokból. Mivel a befizetések többsége nem forintban, hanem euróban és angol fontban történt, felmerül a kérdés, hogy ez valóban magyarországi magányszemélyek tömegének mikroadománya volt-e”.

A NIK szerint a források egy részét nemcsak Karácsony Gergely, hanem később Márki-Zay Péter előválasztási kampányában is felhasználták, a DK ezért úgy véli, „a fentiek alapján az előválasztás mindkét fordulója kapcsán felmerül a kérdés, hogy az előválasztás valóban egyenlő esélyekkel zajlott-e, vagy egyes jelöltek ismeretlen forrásokból származó, nagy összegű adományokkal versenyelőnyre tettek szert”. Ezért „Karácsony Gergely úgy tudná megnyugtatóan lezárni ezt az ügyet, ha korábbi ígéretének megfelelően valóban megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket és az általuk nyújtott támogatás összegét”.

Ehhez kapcsolódóan: Kétharmad az integráció mellett: egy év múlva lesznek az EP-választások (is).

Nyílt levél

Az LMP szintén támogatta az előválasztáson Karácsony Gergelyt, a párt most azt válaszolta megkeresésünkre, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy „az említett pénzösszeg hogyan és hol került elköltésre. (…) Az LMP költéseit – választási kampányban és azon kívül is – az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezeknek mindig eleget tettünk és mindig beszámoltunk róluk. A közeljövőben olyan javaslatokkal készülünk, amelyek azt akadályoznák meg, hogy bármilyen szereplő – legyen az kormánypárti vagy ellenzéki – ne tudja egyesületen keresztül megkerülni a kampányfinanszírozási szabályokat” – írták.

A Momentum úgy reagált, hogy „a Karácsony Gergely főpolgármesterhez, illetve a 99 Mozgalomhoz érkezett adományokról, kérjük, Karácsony Gergely főpolgármestert és/vagy a 99 Mozgalmat mint illetékeseket keresse”. A Jobbik nem válaszolt kérdéseinkre, Gyöngyösi Márton pártelnök közösségi oldalán Bajnai Gordont szólította meg az ügy kapcsán, akinek cége, a DatAdat több megbízást kapott az említett adományokból (és más támogatóktól érkező pénzekből) is.

Gyöngyösi Márton ebben arra kéri a volt kormányfőt, tisztázza az NIK jelentésében tett állításokat, „hiszen ha az abban foglaltak csak részben is megállják a helyüket, az alkalmat adhat az Orbán-rezsimnek a teljes ellenzék ellehetetlenítésére egy évvel az önkormányzati választások előtt”.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG