Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bizottság: Orbán nem az EU-t és nem a békét képviseli Moszkvában


Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én

Az EU egységét és az ukrajnai konfliktus megoldásában képviselt hivatalos pozícióját ássa alá, és Putyin kezére játszik a magyar miniszterelnök moszkvai látogatása az Európai Bizottság szerint, amely egyfajta válaszlépésként lefújhatja a biztosi testület szeptemberre tervezett budapesti útját.

A magyar soros EU tanácsi elnökség ötödik napján Orbán Viktornak sikerült maga ellen fordítania az uniós intézményeket és a tagállami fővárosokat az uniós pozíciót figyelmen kívül hagyó moszkvai útjával. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előbb a Twitteren Putyin lekenyerezéséről írt, ami „nem fogja megállítani az orosz vezetőt”. Röviddel utána a szokásos bizottsági napi sajtótájékoztatón a testület szóvivője már arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök – tudomása szerint előzőleg senkivel sem egyeztetett – moszkvai „békemissziója” „aláássa azt az egységet és eltökéltséget, amelyet az EU-nak fel kell mutatnia ahhoz, hogy a háború véget érjen”.

„A látogatás lényege helytelen. Ez lekenyerezésről, kiengesztelésről szól, és nem a békéről – vonta kétségbe nyíltan Eric Mamer a magyar miniszterelnök békemisszióról szóló narratíváját. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő a meglepetésszerű vizittel figyelmen kívül hagyta a számos politikai szinten, többek között az Európai Tanács által (amelynek Orbán is tagja) az Ukrajna elleni agressziót illetően elfogadott közös uniós álláspontot. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Orbán akciója ellentmond annak a békefolyamatnak, amelynek egyik fontos állomása volt néhány napja a Svájcban – igaz, orosz részvétel nélkül – megszervezett békekonferencia, és amely mellett az EU teljesen elkötelezte magát. – Ez az a folyamat, és nem a kezdeményezések, amelyek elvezetnek a tartós békéhez” – tette hozzá.

A szóvivő szerint szimbolikus jelentősége is van annak, hogy Orbán útja Moszkvába vezet öt nappal a soros elnökség átvétele után. Szavaiból és kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a bizottság jelenleg egyetlen válaszlépést fontolgat, azt, hogy a biztosi testület a nyári szünet után – tiltakozásul a magyar eljárás miatt – nem utazik el a magyar kormány tagjaival tartandó hagyományos megbeszélésre Budapestre. Mint korábban megírtuk, a találkozót eredetileg júliusra tervezték, de a felek nem tudtak megállapodni egy közös időpontban.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Donald Tusk is nyilatkozatban határolódott el Orbán lépésétől. A magyar miniszterelnök a kritikákra reagálva elismerte, hogy nem kapott az EU-tól mandátumot a tárgyalásra Putyinnal, és arra hivatkozott, hogy magyar kormányfői minőségében vállalkozott az útra. EU-források szerint ugyanakkor az EU soros tanácsi elnökségének éppen az a lényege, hogy arra a hat hónapra a posztot betöltő ország leveszi nemzeti sapkáját, és uniós feladataira koncentrál. Úgy tűnik, hogy maga Vlagyimir Putyin is úgy gondolta, hogy Orbán nem csak magyar miniszterelnöki minőségében, hanem az EU-elnökség képviseletében látogatott hozzá. „Értem, hogy most nem csak partnerünkként jött ide, hanem mint az EU elnökségének képviselője – idézték hírügynökségek az orosz elnök kettejük sajtótájékoztatóján mondott szavait. – Arra számítok, hogy megosztja velem az ön álláspontját és az európai álláspontot” – tette hozzá.

Orbán azért tett egy oldalvágást az EU és Brüsszel felé. „Brüsszelben ücsörögve nem lehet békét teremteni. A magyar EU-elnökség alatt megtesszük az első lépéseket a béke irányába. Erről szól a békemissziónk!” – írta FB-oldalán. Tehát ő maga hozta be a képbe a magyar EU-elnökséget, különben időzíthette volna az útját a magyar soros EU-elnökség elé is, akkor megúszta volna a szokásos ejnye-bejnyével a partnerek részéről.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében úgy fogalmazott, hogy Orbán moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor, az elnökséget adó országnak semmilyen hatásköre nincs az unió külső képviseletére; ez ugyanis az Európai Tanács elnökének és a főképviselőnek a kompetenciája. Borrell szerint az EU Ukrajna kérdésében elfoglalt álláspontja kizárja a kétoldalú hivatalos érintkezéseket az EU és Putyin elnök között, „ennélfogva a magyar miniszterelnök semmilyen formában nem képviseli az EU-t”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz elnök ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben az ukrán gyermekek erőszakos deportálásában játszott szerepe miatt.

„Értem, hogy most nem csak partnerünkként jött ide, hanem mint az EU elnökségének képviselője” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában Orbán Viktor magyar kormányfővel közös pénteki sajtótájékoztatóján. „Arra számítok, hogy megosztja velem az ön álláspontját és az európai álláspontot” – mondta.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG