Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken: az infrastruktúra támadása nem fogja megosztani Ukrajna szövetségeseit


Antony Blinken a NATO külügyminiszteri tanácsülésén Bukarestben 2022. november 30-án
Antony Blinken a NATO külügyminiszteri tanácsülésén Bukarestben 2022. november 30-án

Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztette az orosz elnököt, hogy a polgári célpontok, energetikai létesítmények bombázásának stratégiája nem fog megosztottságot szülni Ukrajna támogatói között.

„Fűtés, víz, áram: ezek Vlagyimir Putyin elnök új célpontjai, amelyeket keményen támad” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője a NATO szerdai bukaresti külügyminiszteri tanácsülését követően, barbárságnak nevezve az ukrán nép szenvedését fokozó csapásokat.

Blinken azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy az ukrán lakosság kivéreztetésével, az energiaárak egekbe emelésével megosztottságot akar szítani a nyugati koalíción belül, hogy az eddigi szövetségesek magukra hagyják Kijevet.

„Ez a stratégia nem működött, nem működik és nem is fog működni. Továbbra is rá fogunk cáfolni. Ezt hallottam hangosan és érthetően minden ország részéről itt Bukarestben” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Több helyen is feltartóztatták az orosz előrenyomulást Kelet-Ukrajnában

Oroszország immár október eleje óta nagy erőkkel támadja az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, ami sokak szerint háborús bűncselekménnyel ér fel, mivel emberek millió maradtak áram, fűtés és víz nélkül a tél közeledtével.

A Nyugat anyagi és egyéb segítséget is nyújt Ukrajnának a hálózat kijavításához, az Egyesült Államok például előző nap bejelentette, hogy 53 millió dollár értékben berendezéseket szállít az országba.

Az amerikai külügyminiszter tájékoztatása szerint dolgoznak azon, hogy ezeket a felszereléseket majd ne pusztíthassa el egyszerűen Oroszország, meg kívánják teremteni a kritikus infrastruktúra hatékony védelmét.

„Sziklaszilárd az elkötelezettségünk Ukrajna támogatása iránt és az is marad. Most, a tél folyamán és mindaddig, amíg Ukrajna győzelmet nem arat” – szögezte le.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG