Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken: Nem lehet tűzszünet Ukrajnában az orosz kivonulást is tartalmazó békemegállapodás nélkül


Robbanás az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Bergyanszkban 2023. június 2-án
Robbanás az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Bergyanszkban 2023. június 2-án

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken közölte: az ukrajnai háborúban csak akkor hirdethetnek tűzszünetet, ha az egy „igazságos és tartós” békemegállapodás része, amely magában foglalja Oroszország katonai kivonulását.

Blinken azt mondta, hogy „egy olyan fegyverszünet, amely egyszerűen befagyasztja a jelenlegi vonalakat”, és lehetővé teszi Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „megszilárdítsa ellenőrzését az elfoglalt terület felett, pihenjen, fegyverkezzen és újra támadjon, az nem igazságos és tartós béke”.

Oroszországnak állnia kell Ukrajna újjáépítési költségeinek egy részét is, és felelősségre kell vonni Moszkvát, amiért 2022 februárjában teljes körű inváziót indított szomszédja ellen – mondta Blinken a közelmúltban a NATO-hoz csatlakozó és Oroszországgal hosszú határon osztozó Finnországban tett látogatásán.

Ha Moszkva megtarthatná Ukrajna területének általa elfoglalt ötödét, az rossz üzenet volna Oroszországnak és „a világ más leendő agresszorainak”.

Oroszország ugyanakkor minden lehetséges fórumon elvetné Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét. Az ország tagságát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szorgalmazta, és a Kreml fenyegetésként tekint rá.

„Természetesen ez lesz az egyike a legirritálóbb tényezőknek és lehetséges problémáknak a következő sok-sok évben” – mondta pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Ehhez kapcsolódóan: Egy kislány is meghalt a Kijevet érő legújabb orosz rakétacsapásokban

Blinken közölte, hogy Washington kész támogatni más országok béketörekvéseit, köztük a legújabb kínai és brazil kezdeményezéseket, de minden békemegállapodásnak tiszteletben kell tartania a szuverenitás, a területi integritás és a függetlenség elvét.

Az Egyesült Államok Kijev vezető nyugati szövetségese és fegyverszállítója, hogy segítsen kiszorítani az országból az orosz erőket.

Kína – amely semlegesnek mondja magát, és azt állítja, hogy közvetítőként kíván szolgálni, politikailag mégis támogatja Moszkvát – pénteken sürgette, hogy az érintett országok hagyjanak fel a fegyverek Ukrajnába küldésével.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG