Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bontják a hegyeshalmi átkelőt: Korszakos jelentőségű alkotásokat mentenek meg a bezúzástól

A hegyeshalmi polgármester kezdeményezésére nem bontják le a hegyeshalmi átkelő épületében osztrák és magyar oldalon 1984-ben elhelyezett domborműveket. Szőke László hegyeshalmi polgármester maga is 16 évig dolgozott a főépületben, éjszakákon át „szemezett” az értékes alkotásokkal, nagyon bántotta volna, ha most megsemmisülnek ezek a művek. Megkereste a Savaria Múzeumot, amelynek szakemberei szinte rögtön a helyszínen voltak. Az alkotások megmentése érdekében összefogott a múzeum, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Művészeti Akadémia és az egyik alkotó, Schrammel Imre. A Kossuth-díjas iparművész műveiből kettő is található a bontásra ítélt határátkelő épületében, ezek Szombathelyen kapnak helyet. A Kecskeméti Sándor–Kovács Gyula-párostól is rendelt az állam annak idején két alkotást, ezek az épület osztrák oldali részén voltak láthatók, és egyelőre Győrbe kerülnek.

Schrammel Imre alkotásainak üzenete: nyitás a nyugati világ felé. Így is tájolták ezeket a műveket, melyek arról árulkodnak, hogy a művész 1984-ben már érezte a változás szelét, ami néhány évvel később meg is érkezett.

„A Schrammel-életműben van egy földreliefciklus. Vagyis nagy méretű, falra készített munkák készültek abban az időszakban. Schrammel az agyag sajátosságait használta ki, kézzel-lábbal gyúrt technikával dolgozott, organikus formákat jelenített meg. Ezekből három van. Az egyik Vácon, a művelődési házban, a másik a balassagyarmati csecsemőotthonnál, a harmadik pedig Hegyeshalmon. Mindhárom zseniális a maga nemében” – tájékoztatta a Nyugat.hu-t Czenki Zsuzsanna, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatóhelyettese, aki az iparművészt korszakos, megkerülhetetlen mesterként emlegeti. A múzeum kezeli a Schrammel-életművet.

A határátkelő főépülete egyébként az államé, azért bontják el, hogy az autópálya egyenesen haladjon Ausztriába. A jelenlegi tervek szerint mindkét oldalon pihenő kap helyet, amelyeket összekötnek felüljáróval, aluljáróval. Lesz benzinkút, a kilépő oldalon nagyobb kamionbeállót alakítanak ki.

Pusztai Krisztina írása.


Továbbiak betöltése

16x9 Image

Nyugat.hu

Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG