Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bontják az illegális stégeket Balatonmáriafürdőn


A kép illusztráció, Balatonmáriafürdő egyik strandján készült 2016. június 12-én
A kép illusztráció, Balatonmáriafürdő egyik strandján készült 2016. június 12-én

Magánszemélyek tettek bejelentést, és lépett a vízügy – mondta a polgármester a Szabad Európának. Galácz György hozzátette: a déli parti település hét-nyolc kilométeres partszakaszán legalább 120 illegális stég van.

Először flexszel levágják az illegális stégekre rakott kapukat – erősítette meg a polgármester a hírt, amelyről először a hirbalaton.hu számolt be. Hozzátette: megpróbálják elérni ezeknek a stégeknek a tulajdonosait, hogy maguk számolják fel az építményeket, különben viselniük kell az elbontás költségeit.

Mint mondta, nemcsak stégekről, hanem illegálisan a vízbe kihelyezett víziállásokról van szó. Ezekre egyébként kérhető mederbérleti engedély a vízügyi hatóságtól.

Galácz György hozzátette: amióta az önkormányzatnál dolgozik – és ennek már több mint harminc éve –, ilyen akció még nem történt. Mint fogalmazott, úgy tűnik, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének új vezetője beleállt ebbe, ő polgármesterként pedig támogatja, hogy a vízügy, amely nem is hatóság, nem engedi tovább ezt a helyzetet. Most Balatonfenyves határától nyugatra haladva, az állami tulajdonú partszakaszokon kezdték a vízügyesek a munkát.

Nettó természetkárosítás

Galácz György szerint egyre gátlástalanabb módon zárták el egyesek a vízhez vezető lejárókat, a gyakran összetákolt, különféle természet- és tájidegen anyagokból épített stégek környezetszennyezők. A tómeder állami tulajdon, oda stéget, víziállást elhelyezni csak engedéllyel lehet, az oda vezető utat pedig, ha közterület, nem lehet lezárni.

Kormányrendelet határozza meg, hogy stégen nem lehet felépítmény, kapu sem, ahogy azt is, hogy minden évben április 1-jétől október 31-ig lehetnek csak úgynevezett víziállások a tóban. A rendeleteknek azonban sokan nem tesznek eleget, a vízügy, miután nem hatóság, szankcionálni nem tud, legfeljebb annyit tehet, hogy felmondja a mederbérleti szerződést, ha egyáltalán van ilyen az építményre, ha pedig nincs, elbontja.

Privát?

A Vízügy közleménye szerint a balatonmáriafürdői illegális stégeket, kerítéseket, állami területen felállított elzárásokat
(melyekre esetenként PRIVÁT feliratú táblát is kifüggesztettek) a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) Balatoni Vízügyi Szakaszmérnöksége lakossági bejelentés és a polgármester jelzése alapján vizsgálta. Ellenőrizték, hogy

  • valóban állami területről van-e szó,
  • esetleg bérli-e valaki a területet,
  • létezik-e engedély stég/bejáró építésére.

Ahol kiderült, hogy állami területen engedély nélküli
építményről volt szó, a vízügy munkatársai megkezdték a bontást.

"Se pénz, se posztó"

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat már tizenöt évvel ezelőtt próbált alternatívát nyújtani a lakosoknak, rendezési tervet készített, 250 méterenként mindenki elérhetett volna egy strandot vagy lejárót.

„Lett volna egy egységes kép, példát mutattunk volna az embereknek, de végül se pénz, se posztó, nem lett belőle semmi. Belefáradtunk.”

A polgármester szerint azt, amit most itt a vízügy elkezdett, minden természetszerető embernek támogatnia kell.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG