Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Böröndi Gábor vezérkari főnök intézkedett a zaklatással vádolt honvédparancsnok eltávolításáról áldozata közeléből


A katonák elhagyják a hercegszántói határvédelmi bázist 2022. december 29-én
A katonák elhagyják a hercegszántói határvédelmi bázist 2022. december 29-én

A bántalmazott katonanőt is új beosztásba helyezték, az ügyben büntetőeljárás folyik.

Még júniusban írtuk meg, hogy a Magyar Honvédség egyik szolnoki egységénél szexuálisan zaklatott felettese egy jogász beosztású katonanőt. Bár az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást indított, a honvédség akkori vezetése egy belső vizsgálat nyomán éppen az áldozatot hurcolta meg. Rendelkezési állományba helyezték, ami gyakorlatilag leszerelése előszobáját jelentette volna, ha az átéltek hatására nem kényszerül betegállományba.

Eközben a már korábban is szexuális zaklatási ügybe keveredő parancsnoknak semmilyen következménnyel nem kellett szembenéznie. A tiszt édesanyja még Novák Katalinnak is írt, de a köztársasági elnök hivatalától csak annyi válasz érkezett, hogy semmit nem tehetnek.

Ehhez kapcsolódóan: Gumibottal többször mellbe ütött, bakanccsal hasba rúgott egy katonanőt felettese egy szolnoki kiképzésen

Információink szerint nemrég a Magyar Honvédség időközben kinevezett új főparancsnoka, Böröndi Gábor személyesen lépett az ügyben. A katonanőt új beosztásba helyezték Szolnokon, a tiszt szexuális zaklatással vádolt felettesét, valamint az ő helyettesét ugyanakkor Budapestre vezényelték új beosztásba.

Az üggyel az ATV is foglalkozott. A televíziónak Harangozó Tamás, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának szocialista alelnöke azt nyilatkozta, hogy „a parancsnoki láncolattól független jelzőrendszert kéne a honvédségnél felállítani”, hogy ne a bántalmazott katonák feletteseinek hozzáállásától függjön, jogos eljárásban részesülnek-e.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG