Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbe került egy német nő, amiért fiát az Iszlám Államhoz vitte


Nők a kurdok irányította al-Hol táborban, ahol az Iszlám Állam külföldi harcosainak családjait tartották fogva Szíria északkeleti részén. 2019. december 9.
Nők a kurdok irányította al-Hol táborban, ahol az Iszlám Állam külföldi harcosainak családjait tartották fogva Szíria északkeleti részén. 2019. december 9.

Kedden három és fél év börtönre ítéltek egy német nőt, amiért kisfiával Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A düsseldorfi állami bíróság közölte, hogy Verena M.-et, akinek teljes nevét a német adatvédelmi szabályokkal összhangban nem hozták nyilvánosságra, egyebek mellett külföldi terrorszervezetben való részvétel és kiskorú elrablása miatt ítélték el.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott 2015-ben akkor ötéves fiával együtt Szíriába utazott a gyermek apjának tudta nélkül. Ott vezette a háztartást és az Iszlám Állam ideológiája szerint nevelte a fiát, miközben új férje a csoportért harcolt. Kiderült az is, hogy a párnak két Kalasnyikovja volt.

A bírók megállapították, hogy a gyerek a szerencséjének köszönhette, hogy sértetlenül került ki két bombatámadásból. A vádlott 2019-ben megadta magát a kurd erőknek. Őt és három gyermekét – a másik kettő Szíriában született – tavaly októberben hazavitték Németországba.

Az eset egyike azoknak a németországi történeteknek, amelyekben olyan nők érintettek, akik az Iszlám Állam kezén lévő területre utaztak. A múlt hónapban három év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek egy másik német asszonyt, aki a kislányát Szíriába vitte, és állítólag rabszolgaként tartott egy jazidi nőt.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG