Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbe megy az újságíró házát felgyújtató szerb polgármester


Dragoljub Simonovics (balról a második) tart a bíróságra 2019 május 24-én. A férfit elítélték, amiért felgyújttatta Milan Jovanovics újságíró házát.
Dragoljub Simonovics (balról a második) tart a bíróságra 2019 május 24-én. A férfit elítélték, amiért felgyújttatta Milan Jovanovics újságíró házát.

Több mint négy év letöltendő börtönt kapott az a volt szerb városvezető, aki megrendelte a korrupciós ügyeiben kutakodó oknyomozó riporter házának felgyújtását. Az újságíró és felesége az ablakon át tudtak csak kimenekülni.

Dragoljub Simonovicsot, a belgrádi külváros, Grocka egykori polgármesterét, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) tagját bűnösnek mondták ki Milan Jovanovics korrupciós ügyeket vizsgáló újságíró házának felgyújtatásában. A belgrádi bíróság ma négy év három hónap letöltendő börtönre ítélte.

Maga a támadó, Aleksandar Marinkovics, aki Molotov-koktélt dobott az újságíró garázsára, távollétében ugyanilyen terjedelmű börtönbüntetést kapott. Marinkovics elmenekült a támadás után, a hatóságok most sem tudják, hogy hol van.

Az ítélet ritka példája annak, hogy igazságot szolgáltatnak az évek óta erőszakkal és fenyegetésekkel szembenéző szerb újságíróknak.

Jovanovics biztos benne, hogy a polgármesterhez köthető korrupciós ügyek vizsgálata tette célponttá. A férfi feleségével együtt otthon volt a támadás időpontjában, mindketten az ablakon keresztül tudtak a házból kimenekülni. Röviddel a gyújtogatás után ismeretlen, máig nem azonosított támadók törtek be abba a bérelt lakásba is, ahova az incidenst követően Jovanovic költözött.

Változhat a helyzet az uniós tagságra pályázó Szerbiában

"Remélem, hogy ez az ítélet a nagyobb sajtószabadság előhírnöke Szerbiában" –mondta Jovanovic, hozzátéve, hogy elégedett a döntéssel.

Az ítélethozatal előtt kiadott közleményében a Szerb Újságírók Szövetsége (UNS) azt írta, hogy az ítéletnek egyértelmű üzenetet kell küldenie arról, hogy az újságírók ellen elkövetett bűntettek nem maradnak büntetlenek. Reményét fejezte ki, hogy az állami intézmények nagyobb erőfeszítéseket tesznek a jövőben azoknak a riportereknek a védelmében, akik köztisztviselők korrupciós ügyeit vizsgálják.

Szerbia európai uniós tagságra törekszik és egyre nagyobb nyomás nehezedik rá a közösségtől annak érdekében, hogy javítson a sajtószabadság helyzetén és a riporterek biztonságán- Főleg azokén, akik bűnügyekben és korrupciós ügyekben nyomoznak.

Legutóbbi jelentésében az Unió megállapítja, hogy "az újságírókat érő fenyegetések, megfélemlítések és erőszak még mindig komoly aggodalomra adnak okot" Szerbiában.

A 2017 óta hatalmon lévő Aleksandar Vucsics elnököt nem egyszer vádolták meg a sajtószabadság és a demokrácia korlátozásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG