Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönben marad a Ryanair-gépről elhurcolt orosz egyetemista


Szofija Szapega
Szofija Szapega

Egy orosz állampolgárt is fogva tartanak Belaruszban, akit az eltérített Ryanair-gépről szedtek le. Szofija Szapega 23 éves egyetemista a letartóztatott belarusz blogger, Raman Prataszevics barátnője.

A minszki bíróság elutasította az előzetes letartóztatásban levő Szofija Szapega fellebbezését, aki így – annak ellenére, hogy nem belarusz, hanem orosz állampolgár – a minszki börtönben marad. A bíróság határozata szerint jogszerű volt, amikor leszállították Szapegát a földre kényszerített Ryanair-gépről, és barátjával, Raman Prataszeviccsel együtt őrizetbe vették.

A 23 éves orosz diák ügyvédje, Alekszandr Filanovics a hétvégén elmondta: Szapega ellen bűncselekmény miatt vádat emeltek, de nem derült ki, mivel gyanúsítják. Az ügyvéd azt mondta, a bíróság kötelezte arra, hogy ne hozzon nyilvánosságra részleteket az ügyről.

Állami gépeltérítés

A Belaruszban folyó jogsértéseket figyelő szervezet, a Viasna információi szerint Szapegát rendzavarással és „uszítással” vádolják, vagyis azzal, hogy szerepe volt a Lukasenka-rezsim elleni tiltakozásokban vagy a rezsimet bíráló tartalmak terjesztésében.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szapega Raman Prataszevics belarusz újságíró barátnője. Prataszevics az Alekszandr Lukasenkát kritizáló, Nexta nevű Telegram-csatorna főszerkesztője volt, és a 2020–2021-es tüntetések idejére az ország legismertebb bloggere lett. Idén május 23-án a belarusz hatóságok valahonnan tudomást szereztek arról, hogy Prataszevics a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatán utazik, amely elhaladt Belarusz felett is.

A repülőt egy hamis bombafenyegetésre hivatkozva leszállították, majd a rendőrök elhurcolták a fedélzetről Prataszevicset és Szapegát. Az állami gépeltérítésnek is nevezett incidens hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, hatására az Európai Unió országai nem engednek leszállni belarusz gépeket, és az uniós országok repülői elkerülik az ország légterét.

Kínzással csikartak ki vallomást

A gépeltérítés után nem sokkal a belarusz rendőrség közzétett két, valószínűleg kényszerítéssel készített videót, ahol a két letartóztatott „bevallja bűneit”, és bocsánatot kér.

Prataszevics és Szapega mellett Belaruszban több ezer embert letartóztattak, amiért tiltakoztak Lukasenka tekintélyelvű uralma és a tavalyi csalásgyanús elnökválasztás miatt. Az elmúlt hónapokban több videofelvétel is nyilvánosságra került, amelyek bizonyítják, hogy a politikai foglyokat brutális kínzásnak vetik alá.

Hasonló bánásmódról beszélt Sztjapan Latipau is, aki a bíróságon megpróbált öngyilkosságot elkövetni, de előtte elmondta, kínzással kényszerítettek ki belőle a beismerő vallomást.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

XS
SM
MD
LG