Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor édesapja


A hatvanpusztai birtok, előtérben az Orbán Győző által vásárolt újabb földterülettel
A hatvanpusztai birtok, előtérben az Orbán Győző által vásárolt újabb földterülettel

Az elmúlt hetekben újabb földterületeket (több mint 25 hektárt) szerzett Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Bálint – derül ki a kormányzati weboldalon közzétett földhirdetményekből. A területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert.

A nyilvános kormányzati oldalon Alcsútdoboz településsel kapcsolatban található dokumentumok különböző földterületek értékesítéséről szólnak. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis előírja az önkormányzatok számára, hogy a Földtörvény alá tartozó területek értékesítésekor az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adásvételi és a haszonbérleti szerződéseket hirdetményi úton közzé kell tenni.

„Az elővásárlási jog jogosultja 30 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adásvételi szerződésre elfogadó vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot. A nyilatkozattételi határidő az adásvételi szerződésnek a kormányzati portálon történő közzétételét követő napon kezdődik.”

A kormányzati portálon alcsúti területekre vonatkozóan nyolc ilyen hirdetmény érhető el. Ezekben a dokumentumokban szerepel az adásvételi szerződés (személyes adatok nélkül) és a területek leírása (művelési ág, aranykorona-érték stb.). A felsorolt szerződések közül három a miniszterelnök édesapjának földvásárlásáról szól. Ezek az alábbiak:

  • 31.367.000 Ft értékben egy 3 helyrajzi számon fekvő, 88.399 m2-es szántó (hrsz. 019/18,019/19,019/20). A szerződést 2023. május 24-én kötötték.
  • 26.263.000 Ft értékben egy két helyrajzi számon (hrsz. 019/16 és 019/17) fekvő szántó, melynek területe 12 hektár 5844 m2. Ez a szerződés is 2023. május 24 -i keltezésű..
  • 10.470.000 Ft értékben egy további, 5 hektár 174 m2 méretű szántó (hrsz. 0104/4). Ez a szerződés a fenti két dokumentumnál két héttel korábban, 2023. május 10-én született.
Orbán Győző legújabb földvásárlásának az egyik szerződése
Orbán Győző legújabb földvásárlásának az egyik szerződése

A harmadik szerződésben foglalt földrészlet közvetlenül az ismert, Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai birtok mellett fekszik. A területet az adásvételi szerződésben foglaltak szerint 2029. december 31-ig a TaziFarm Kft. használhatja. Ez a cég a közeli településen, Tabajdon agrárcéget (KEVE Mezőgazdasági Zrt.) tulajdonló Szabadhegy család érdekeltsége. Róluk tavaly a HVG írta meg, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter üzlettársai. Korábban Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet volt, azt követően, hogy Csák János töltötte be a posztot.

Az ingatlan és az Orbán család kapcsolatáról, Mészáros Lőrinc környékbeli birtokszerzéséről elsőként az azóta elhunyt Ferenczi Krisztina számolt be több cikkben is 2012-től az Átlátszón. A lap később is követte a birtok sorsát, majd Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő készített légi felvételeket a birtokon elindul nagy volumenű építkezésről, amelynek során műemlék épületeket is leromboltak. Hatvanpuszta ezután rendszeresen szerepelt a sajtóban, többek között a HVG erről szóló dokumentumfilmjében.

A hatvanpusztai birtok bejárata 2023. július elején
A hatvanpusztai birtok bejárata 2023. július elején

Az Orbán Győző által idén májusban megvett telkeket egy budapesti lakcímmel rendelkező magánszemély adta el. A tranzakcióban ügyvédként Vörös József működött közre. Ő – többek között – az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány jogi képviselője.

Az Orbán Győző által 2023 májusában megvásárolt területek egyike
Az Orbán Győző által 2023 májusában megvásárolt területek egyike
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG