Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bővülő Orbán-birtok, bizalmi válság az ellenzékben, padlón a sajtószabadság


Az Orbán család hatvanpusztai birtoka
Az Orbán család hatvanpusztai birtoka

Tovább bővül az Orbán család hatvanpusztai birtoka. Bizalmi válságot okozhat az ellenzékben a 99 Mozgalomhoz befolyt több száz milliós adomány. Médiapluralizmus-monitor: Csak Törökországban rosszabb a helyzet a magyarnál. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Tovább bővül az Orbán család hatvanpusztai birtoka

Az elmúlt hetekben újabb földterületeket (több mint 25 hektárt) szerzett Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Bálint – derül ki a földhirdetményekből. A területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert.

Bizalmi válságot okozhat az ellenzékben a 99 Mozgalomhoz befolyt több száz millió forint adomány

Van olyan ellenzéki vezető, aki szerint „az egész 2024-es választás rámehet” arra, ha nem derül ki pontosan, kiktől érkezett az a több mint ötszázmillió forintnyi adomány, amelyet Karácsony Gergely 99 Mozgalma használt fel az előválasztási kampányban. Az ellenzéki pártok reakcióit kérdeztük a most nyilvánosságra került ügyről.

Médiapluralizmus-monitor: Csak Törökországban rosszabb a helyzet a magyarnál

A Médiapluralizmus-monitor új jelentése harminckét ország (a huszonhét EU-tagország és öt felvételre váró) médiapiacának helyzetét vizsgálja 2022-ben. A tavaly kiadott, 2021-et vizsgáló jelentésben még Lengyelország, Albánia és Törökország szerepelt nálunk rosszabbul, most már csak Törökország van mögöttünk.

Mi lesz, ha most mégsem fordul vissza, miután nekiment a falnak? Orbán és az EU új migrációs megállapodása

Bár az EU új migrációs paktuma tele van a magyar kormány korábbi követeléseivel, Orbán Viktor mégis folytatja a totális elutasítás politikáját. Két részben bemutatjuk az EU miniszteri tanácsa által már elfogadott új tervezetet, és számba vesszük a magyar kormány magatartásának lehetséges okait. Ez a kérdés akár EU-tagságunk szakítópróbájává vagy előkészítésévé is válhat.

Cikkünk második részében azzal foglalkoztunk, hogy az EU hogyan tolja a kibocsátó országokba való visszaküldés terhét is saját határain túlra, a pufferzóna országaiba – ami egyébként részben megfelel az Orbán-kormány régi követelésének. Megnézzük azt is, hogy milyen mozgástere maradt a magyar kormánynak most, amikor menekült- és migrációs politikájának minden elemét jogszerűtlennek ítélte az EU bírósága, az új szabályozást pedig mereven elutasítja Magyarország.

Állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán pedig a Szabad Európa podcastsorozatának friss részében arról is beszélt, hogy a kormány ismét kisebbségben találta magát az európai uniós menekültpolitika ügyében, az pedig szavai szerint most visszaüthet, ha volt trükközés a határrendészeti statisztikákkal.

Gyermekétkeztetési Alapítvány: Egymillió felnőttnek és kétszázezer gyermeknek nem jut elegendő ennivaló

Szomorú statisztikákat osztott meg a nemrégiben fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Gyermekétkeztetési Alapítvány. A szervezet szerint ma Magyarországon kétszázezer olyan gyermek lehet, aki nem részesül elégséges étkezésben, és csaknem egymillió felnőttet is érint ez a probléma.

Hulladékkoncesszió: az autóbontók kétharmada nem szerződött a Mol cégével

Az autóbontás és a használt alkatrészek piaca is bekerült a hulladékkoncesszió alá, pedig itt tényleg kevés hulladék termelődik, az alkatrészek nagy része ugyanis új életre kel egy másik autóban. Az egész koncessziós rendszer furcsasága az autóbontók esetében domborodik ki: hulladék vagy termék a bontott alkatrész? Súlya van, vagy ára? A Mol hulladékként tekint erre a piacra, éppen ezért a bontósok szerint a Mol életszerűtlen, teljesíthetetlen feltételeket szabott, emiatt kevesen írták alá az alvállalkozói szerződést. A magyarországi roncsautók július 1-jétől a Mol hulladékos cégének tulajdonai, megvehetik az autóbontósok, de csak azt az alkatrészt szerelhetik ki, amire a koncessziós társaság nem tart igényt.

Berzsenyiből távozó tanár: Úgy éreztem magam, mint egy bántalmazó kapcsolatban

Öt pedagógus távozik a tanév végével a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. Egyikük, Mezei Mónika történelem–latin szakos tanár a státusztörvény elfogadása előtti napon adott interjút a Szabad Európának döntése okairól. A munkaterhelést, a szakmaiság hiányát és az új státusztörvényt tartja a legsúlyosabb problémáknak, és csak a negyedik a rossz fizetés.

A pénz hatalma: Brüsszel kissé jobb jogállami bizonyítványt állított ki a magyar kormánynak

Az elmúlt egy évben nem romlott, sőt az uniós nyomásgyakorlás folyományaként az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően kis mértékben még javult is Magyarország jogállami teljesítménye az Európai Bizottság által szerdán bemutatott éves jelentés szerint. Az EU-n belül már egyedül az Orbán-kormány működteti veszélyhelyzeti üzemmódban az egész országot.

Jóléti fordulattal védené a liberális demokráciát Brüsszel

A GDP nem maradhat a jövőben a gazdasági fejlődés egyetlen mércéje, olyan tényezőkkel kell kiegészülnie, mint a környezet vagy az egészség – többek között ezt javasolja stratégiai előrejelzésében az Európai Bizottság, amely a következő tíz évben 384 milliárd euróra becsüli Ukrajna újjáépítésének költségeit.

Új EU-s szabályok: sokba kerül a vasúttársaságnak, ha jelentős késést halmoz fel

Már életbe léptek azok az új európai uniós szabályok, amelyek értelmében a vasúttársaságoknak sokkal nagyobb felelősséggel kell viseltetniük az utasokkal szemben, ha jelentősen késik a vonat. Sokkal bővebb és érthetőbb tájékoztatást is kell nyújtaniuk a fedélzeti szolgáltatásokról, például a wifiről és a mosdókról, jövőre pedig már a kerékpár-tárolóhelyekre vonatkozóan is kötelező szabályok lesznek érvényben. A nyári utazási szezon elején nem árt tisztában lenni a változásokkal.

Milorad Dodik és Mészáros Lőrinc miatt nem lett Orbán Viktor a Nyugat-Balkán Barátja

Ausztria vezetésével hét európai uniós tagállam alapított lobbicsoportot azért, hogy felgyorsítsa a nyugat-balkáni országok integrációját. A magyar kormány elvileg a bővítés leghangosabb támogatói közé tartozik, mégis kihagyták a kezdeményezésből, és nem hívták meg a témában rendezett legutóbbi nemzetközi fórumra sem. A Szabad Európa kiderítette, miért.

Egészségügyi közgazdász: A CT- és MR-államosítástól senki sem fog hamarabb meggyógyulni

Pénteken benyújtották, kedden pedig már meg is szavazták a módosítást, amelynek értelmében jövő novembertől majd csak állami szolgáltató végezhet közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatot, kiszorítva a magánszolgáltatókat. Szigorítanak a gazdasági társaságként működő önkormányzati szakrendelőknél is, miután államosításuk egyelőre nem sikerült.

Stumpf István nem csak a rektorválasztás miatt hagyta hátra a Tokaj-Hegyalja Egyetemet

Közel állt Stumpf István szívéhez a Tokaj-Hegyalja Egyetem, ám hatalmi játszmák miatt szembekerült az általa vezetett irányítótestület többségével is. A kuratóriumi elnök távozásával Sárospatakon ismét új fejezet kezdődik, a világhírű borászképzés megvalósításától azonban egy lépéssel távolabb kerülhetnek.

XS
SM
MD
LG