Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszel válaszolt Orbán Viktornak: levelekkel nem lehet leállítani egy eljárást


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről szóló vita során a franciaországi Strasbourgban, az Európai Parlamentben 2021. szeptember 15-én
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről szóló vita során a franciaországi Strasbourgban, az Európai Parlamentben 2021. szeptember 15-én

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, Orbán Viktor Magyarország ellen folyó bizonyos kötelezettségszegési eljárások lezárását kérte levelében az Európai Bizottságtól. Gyorsan megjött az elutasító válasz.

Orbán Viktor az Ursula von de Leyennek címzett levelében két napja azzal érvelt, hogy rendkívüli időket élünk, amelyek rendkívüli megoldásokat követelnek. Ezért a magyar kormányfő arra kérte az Európai Bizottságot, hogy igazítsa a jogi keretrendszert a megváltozott realitásokhoz és függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritásának, a polgárok biztonságának védelmét célzó intézkedéseket.

A brüsszeli válaszról beszámoló Euronews azt írja, nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott folyamatokról van szó, az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik” – mondta a bizottság alelnöke. Margaritisz Szkínász egy Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, majd hozzátette:

„politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást”.

A magyar kormánnyal szemben jelenleg összesen harminchat európai uniós jogsértési eljárás van folyamatban. Az egyik ilyen ügyben nagyjából három év után a múlt héten döntött az Európai Bíróság, ítéletében megállapítva, hogy a Stop Soros-törvény több ponton is sérti a közösségi jogot.

XS
SM
MD
LG