Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszelben indít híroldalt a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Sorra jelennek meg Brüsszelben az európai uniós közbeszéd befolyásolására törekvő, fideszes vagy kormányzati kötődésű szervezetek. Kedden elindul a Fidesz egy korábbi amerikai kommunikációs tanácsadójának új európai uniós híroldala, a Brussels Signal.

Egyéves előkészítés után, kedden startol el egy budapesti irányítás alatt álló brüsszeli híroldal, a Brussels Signal. Az angol nyelvű site-ot kiadó cég azt ígéri, fel fogja rázni az európai uniós közbeszédet azzal, hogy „valós elszámoltathatóságot követel a döntéshozóktól”, és fellép az Európai Unió mérsékelt fősodrától „eltérő véleményen lévők partvonalra szorításával szemben”.

A Brussels Signal tulajdonosa, Patrick Egan cége korábban egy Fidesz által támogatott választási kampányban adott tanácsokat, később pedig az Orbán-kormánynak nyújtott nemzetközi kommunikációs szolgáltatásokat. Úgy tudjuk, Orbán Viktor kormányában az indulást hivatalosan bejelentő május 31-i sajtóközleményt megelőzően is pozitív várakozásokkal néztek az új híroldal elébe.

Kormányzati pozícióban dolgozó, a területre rálátással bíró forrásunk szerint a brüsszeli közbeszéd mindeddig „nagyon egyszólamú” volt, ami a várakozás szerint most megváltozik. „Minél többszólamú lesz a brüsszeli közbeszéd, annál jobb” – tette hozzá.

A közelmúltban egy másik magyarországi hátterű, kormányzati kötődésű médiaszervezet is megjelent a brüsszeli közéletben. Idén februárban a The European Conservative című, híroldalt is fenntartó folyóirat létesített irodát Brüsszelben.

Az elmúlt években, a Fidesznek az Európai Népparttal való szakítása után a magyar kormány és a Fidesz mozgástere is jelentősen beszűkült az érdekérvényesítésre lehetőséget adó EU-s intézményeken belül.

Ukrán befolyásról kérdeznének

A Brussels Signal főszerkesztője, Michael Mosbacher korábban a brit konzervatív think tank Policy Exchange-nél dolgozott, és az Egyesült Királyságban több médiatermék elindításában is részt vett, mint a már megszűnt Standpoint és a még létező The Critic nyomtatott magazin.

Az induló brüsszeli híroldal tesztelése idén januárban indult, hónapok óta keresik az angolul kitűnően tudó munkatársakat (magyar munkatársuk egyelőre nincs). Az egyik ilyen álláshirdetés szövege szerint újságíróik fel fogják tenni „azokat a kérdéseket az Európai Unió intézményeinek, amiket mások nem”.

Hogy milyen kérdéseket nem tesznek fel mások? „Amelyek az EU-s választásokkal, külföldi befolyással (Katargate, Ukrajna), Coviddal, szólásszabadsággal, összeférhetetlenséggel kapcsolatosak” – írta Michael Mosbacher a Szabad Európának.

A főszerkesztő korábban a tavaly szintén brüsszeli irodát indító tehetséggondozó Matthias Corvinus Collegium (MCC) hívására megfordult Magyarországon is. 2021-ben a szervezet budapesti médiakonferenciáján vett részt, majd Békéscsabán, az MCC ottani kirendeltségén tartott előadást. Kérdésünkre azt válaszolta, mindezért szállási és utazási költségei megtérítését, továbbá „szolid honoráriumot” kapott az intézménytől.

Kormányközeli politikai tanácsadó a tulajdonos

A Brussels Signalt kiadó, Remedia Europe SRL névre hallgató céget tavaly novemberben jegyezték be 275 ezer eurós alaptőkével a belga fővárosban. A brüsszeli cég birtokosa a budapesti bejegyzésű Remedia Corp Kft., amelyet tavaly júniusban alapított Patrick Egan tulajdonos. Egan mostanában ideje jelentős részét Brüsszelben tölti, ahol a Remedia Europe ügyvezetői feladatait is ellátja.

Egant, aki régebben az International Republican Institute közép- és kelet-európai igazgatójaként dolgozott, jól ismerik az Orbán-kormányban és a Fideszben is. Felesége, Vizér-Egan Klára korábban Budapest XV. kerületében volt alpolgármester fideszes színekben.

Egan egy másik cége, a stratégiai kommunikációval foglalkozó FWD Affairs Kft. 2010-ben a kormánypárt támogatásával budapesti főpolgármesterré választott Tarlós István kampányának dolgozott. 2014-ben a Miniszterelnökség, 2016-ban pedig a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda bízta meg kommunikációs feladatokkal, jelentős részben a nemzetközi kommunikációs tevékenység terén.

Az FWD Affairs 2018 és 2020 között összesen 46 millió forint értékben kapott megbízásokat az Európai Néppárt pártcsoportjától. A mérsékelt jobboldali csoportosulásban ebben az időben még jelentős volt a néppártból azóta távozó Fidesz befolyása.

Az FWD Affairs adja ki a Remix című, szintén angol nyelvű híroldalt is. Erről korábban a konzervatív irányultságú brit The Telegraph azt írta, hogy „egyike azon számos, átláthatatlan hátterű weboldalaknak, amelyek állítólag Orbán Viktor kormányát támogató propagandát terjesztenek”.

Információink szerint az FWD Affairs 2020–2022 között összesen 157 millió forintnyi támogatást kapott a közpénzmilliárdokat kezelő Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA), az egyik támogatási kérelem címe alapján „a V4 híreit, érdekeit, értékeit közvetítő angol nyelvű platform”, vagyis a Remix működtetésére.

Michael Mosbacher, a Brussels Signal főszerkesztője a Szabad Európának azt írta, hogy a szerkesztőség teljes függetlenséget élvez, a Brussels Signalnek semmilyen kapcsolódása sincs a Remixszel, a brüsszeli kiadóvállalat a tulajdonos más üzleti érdekeltségeitől függetlenül működik. Hozzátette, hogy „az olvasók teljes átláthatóságra számíthatnak a Brussels Signal” munkáját illetően.

A Brussels Signalt kiadó Remedia Europe 275 ezer eurós alaptőkéjének végső forrását egyelőre nem ismerni. A közel százmillió forint értékű tőkét jegyző budapesti céget ugyanis Egan mindössze hárommillió forinttal hozta létre. A brüsszeli és budapesti Remedia-cégek tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolója cikkünk írásának pillanatában még nem volt elérhető, a tőke hátterére vonatkozó kérdésünkre pedig nem kaptunk érdemi választ Mosbachertől.

Patrick Egan nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire.

Közel egymilliárdos támogatásból nyomul Brüsszelben a The European Conservative folyóirat

Egy másik budapesti hátterű, de angolul publikáló médiaszervezet, a The European Conservative idén februárban nyitott új irodát Brüsszel szívében. Az ötcsillagos Stanhope luxusszálloda Balmoral rendezvénytermében tartott ünnepélyes megnyitón jelen volt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki közös fotón is látható Alvino-Mario Fantini főszerkesztővel és a konzervatív folyóirat munkatársaival.

„A The European Conservative egy udvarias, tiszta, szépen manikűrözött ujj, amely belebök a kulturális elit szemébe – közölte a pódiumról az amerikai születésű, olasz állampolgár Fantini. – Azért jöttünk Brüsszelbe, hogy befűtsünk az európai intézményeknek és az egész politikai osztálynak.” Az 54 éves férfi hozzátette: nem támogatnak konkrét pártot.

Fantinitől ugyan nem kaptunk választ a lappal és brüsszeli irodájával kapcsolatos megkeresésünkre, de az Orbán-kormánynak fontos témák megjelennek a híroldalon.

A The European Conservative online verziójának véleményrovatában nemrég a portugál Rodrigo Ballester MCC-műhelyvezető erős kritikát írt az „orwelli” Erasmus-üggyel kapcsolatban. Ebben az Európai Bizottság kezdeményezésére felfüggesztették a közérdekű vagyonkezelő alapítványi hátterű magyar egyetemek részvételét az európai diákcsereprogramban. A francia Hélène de Lauzun szerkesztőbizottsági tag pedig azt a tervet minősítette antidemokratikusnak, amely szerint Magyarországot és kormányát megfosztanák az EU soros elnöki teendőinek ellátásától.

A The European Conservative rendezvényszervezésben is a magyar állam partnere lett, amikor a francia fővárosban a magyar képviselettel társbérletben hozott össze közös programot Orbán Balázsnak május végén. A miniszterelnök politikai igazgatója ekkor a párizsi magyar nagykövetségen a The European Conservative molinója előtt üldögélve fejtette ki beszélgetőpartnereinek véleményét „az európai vezetőkről és a brüsszeli elitről”.

Orbán Balázs (j), a miniszterelnök politikai igazgatója részt vesz a párizsi magyar nagykövetségen a képviselet és a The European Conservative szervezésében létrehozott eseményen 2023. május 25-én
Orbán Balázs (j), a miniszterelnök politikai igazgatója részt vesz a párizsi magyar nagykövetségen a képviselet és a The European Conservative szervezésében létrehozott eseményen 2023. május 25-én

A párizsi asztalnál ülő mindhárom személynek volt MCC-s kötődése: Orbán a korábban ötszázmilliárd forint értékű állami vagyonnal megtámogatott intézmény kuratóriumi elnöke, a már említett De Lauzun vendégelőadóként lépett fel budapesti MCC-rendezvényen, a holland bejegyzésű Centre for European Renewal (CER) konzervatív think tank körébe tartozó Rémi Brague filozófiatörténész pedig nemrégiben párizsi otthonában fogadta tanulmányúton járó MCC-s hallgatók egy csoportját.

A The European Conservative a CER körül csoportosuló európai jobboldali politikafilozófusok, köztük Lánczi András belső hírlevele volt. 2021-ben egy – Lánczi többségi és Fantini kisebbségi tulajdonában álló – vállalatot, a The European Conservative Nonprofit Kft.-t jegyezték be a kiadására az MCC budapesti székhelyére. Lánczi kuratóriumi tagja az MCC-nek, de korábban a Fideszhez közel álló agytröszt, a Századvég kuratóriumát is elnökölte.

A cég a Szabad Európa információja szerint 2021-ben 167 millió forintos támogatást kapott a már említett Batthyány Lajos Alapítványtól, ezenfelül friss beszámolója alapján még további 812 millió forintnyi támogatást egyéb, meg nem nevezett szervezetektől. A The European Conservative kiadója tavaly közel félmilliárd forintot költött, miközben a folyóirat értékesítéséből befolyó bevételei ennek az összegnek az öt százalékára sem rúgtak.

Michael Mosbacher, a Brussels Signal főszerkesztője kiemelte, hogy lapja nem tervez együttműködést sem a The European Conservative-vel, sem az MCC-vel.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG