Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brutálisan nyereséges a magyar bankrendszer


A Bankszövetség díját veszi át Nagy Márton miniszter és Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató, mellettük Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója (j) és Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára 2023. március 20-án
A Bankszövetség díját veszi át Nagy Márton miniszter és Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató, mellettük Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója (j) és Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára 2023. március 20-án

Óriási nyereséget jelentettek idén az első fél évben a hazai bankok. Csaknem ezermilliárd forintos összesített profitjuk háromszor akkora, mint a járvány előtti 2019-es első félévi, és négyszer akkora, mint a tavalyi első félévi. Eközben a családok egyre kevesebb pénzt tartanak magyarországi bankoknál.

A magyar bankrendszer idén az első fél évben 978 milliárd forintos profitot jelentett összesen – derült ki az MNB előzetes tájékoztatójából. Ez óriási rekordnyereségnek számít, azt jelenti, hogy a bankok profitja háromszor akkora volt, mint a járvány előtti 2019-es első félévi, és például négyszer akkora, mint a tavaly az első félévi.

A majdnem ezermilliárdos nyereségből 676 milliárd forintnyi profitot belföldön hoztak össze. A bankok díj- és jutalékbevételei is igen komolyan emelkedtek, de elsősorban a banki kamatbevételek ugrottak az egekbe az első fél évben.

A bankoknál emellett folyamatosan csökken a betétállomány, a vállalati betétek állománya idén az első fél évben durván hat, a háztartási betéteké pedig újabb nyolc százalékkal esett.

Az elképesztően magas jövedelmezőség egyébként annak is figyelmeztető jele lehet, hogy a szektorban nem túl erős a verseny.

„A bankok közti verseny viszont jelentősen csökkent Magyarországon az elmúlt tizenkét év során. Részben azért, mert a kormány is oligopolista bankrendszert akart kialakítani. Ennek egyik eszköze egyébként épp az adórendszer, a különadók bevezetése volt. A kisebb bankok közül végül többen kiléptek a piacról, ami masszívan növelte a koncentrációt az iparágban” magyarázta tavaly Muraközy Balázs, a Liverpooli Egyetem és a budapesti Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (​KRTK-KTI) közgazdaságtan-kutatója

Néhány nagy szereplő számít főleg
Az MNB által felügyelt intézményeknél egyébként tíz bankcsoportra, kilenc egyedi hitelintézetre, két prudenciális szempontból egyedi hitelintézetnek minősülő pénzügyi vállalkozásra, valamint kilenc fióktelepre kell gondolni, ezek összességére vonatkoznak a fenti adatok. E harminc szereplőből tizenegy belföldi irányítású, a többi külföldi. A harminc szereplő közül hat igazán nagy méretű szereplő emelkedik ki, e vállalatok összesített eszközállományához képest a többieké eltörpül.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG