Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brutálisan összevertek egy díjnyertes orosz újságírónőt Csecsenföldön


Jelena Milasina egy grozniji kórházban 2023. július 4-én
Jelena Milasina egy grozniji kórházban 2023. július 4-én

Maszkos férfiak megállították Csecsenföldön az Oroszországban betiltott Novaja Gazeta oknyomozó riporterének autóját, majd súlyosan bántalmazták őt és vele utazó ügyvédjét.

Jelena Milasinát és Alekszandr Nemót jelenleg kórházban ápolják Groznijban.

A Kínzás Elleni Bizottság (KPP) nevű emberi jogi szervezet tájékoztatása szerint a nőnek több ujját eltörték, leborotválták, majd zöldre mázolták a fejét. Testét mindenütt zúzódások borítják, időnként azóta is elveszíti az eszméletét. A férfit lábon szúrták. A támadók mindkettejüket többször fejbe rúgták, és egy ponton fegyvert is fogtak rájuk.

A páros azért utazott a csecsen fővárosba, hogy részt vegyenek egy bebörtönzött nő ítélethirdetésén. Az érintettet csalással és egy rendőr megtámadásával vádolják, sokak szerint viszont az eljárás politikai motivációjú, mivel mindhárom, mára külföldre menekült gyereke a rendszer és a helyi hatóságok nyílt bírálójának számít.

Ehhez kapcsolódóan: Öt hónap pokol egy csecsen börtönben: egy túlélő beszámolója

Ramzan Kadirov csecsen vezető a nyilvánosság előtt terroristának minősítette a Jangulbajev családot, és ígéretet tett a meggyilkolásukra.

Milasinán és Nemón akkor ütöttek rajta, amikor a repülőtérről Groznij felé tartottak. Miután brutálisan megverték őket, tönkretették minden felszerelésüket, és széttépték a náluk lévő iratokat is.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenöt évvel Politkovszkaja meggyilkolása után valósággá váltak az orosz riporter félelmei

„Közben azt mondták nekik: Figyelmeztettünk. Tűnjetek innen, és ne írjatok semmit” – tájékoztattak a jogvédők.

Csecsenföldön rendszeres az emberi jogok súlyos megsértése, gyakran érkeznek hírek emberrablásról, kínzásról, gyilkosságokról, illetve az LMBTQ-közösség tűzzel-vassal való üldöztetéséről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG