Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Búcsú a legalantasabb választási kampánytól


Magyar Péter nagygyűlése a Hősök terén 2024. június 8-án
Magyar Péter nagygyűlése a Hősök terén 2024. június 8-án

Jó döntés volt a választás előtti napra tenni Magyar Péter záró választási nagygyűlését a Hősök terén. A legalább a Békemenet résztvevőinek számát elérő tömeg erős impulzus a vasárnap urnák elé járuló bizonytalankodók számára, még ha az előrejelzések a Fidesz szokásos nagy győzelmét jósolják is. A hét fontos eseménye volt Szentkirályi Alexandra visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára.

A válság miatt elbizonytalanodott Fidesz-szavazók közül kétmilliót akar elvinni a Fidesz az urnákhoz vasárnap. Erre jól marketingelt, de valóban hatalmas adatbázisa és aktivistái révén esélye is van. A párt erőt akar sugallni azzal, hogy minden politikusa elmondja (és vizuálisan dokumentálja), hogy a szombat az „egymillió találkozás napja”, „a valaha volt legnagyobb kampányhajrá”, amelynek során ötvenezer aktivistájukkal egymillió embert keresnek fel személyesen.

Ugyanakkor Magyar Péter fellépése az ellenzéki szavazókat is aktivizálja. Mindez rekordrészvételt vetít előre az EP- és az önkormányzati választások történetében.

A rendszerváltás utáni választások közül talán a legmélyebbre süllyedt Fidesz-kampány propagandája a harmadik világháború kitörésével fenyeget, és elhallgatja az Oroszország által a Nyugatra jelentett veszélyt. Ezzel és az azonnali tűzszünet követelésével segíti Oroszország háborús céljainak elérését. Orbán a héten kifogásolta azt is, hogy az EU nem engedi az orosz propagandahírek sugárzását, és szerinte a két világháborúban meghalt másfél millió magyar és összesen 57 millió európai ember az oka a demográfiai válságnak és annak, hogy már túl kevés fehér és keresztény ember él Európában. Erről beszélt Mohácson is, kampánya utolsó napján és utolsó előtti állomásán.

A meccsekről ismert elődobolás és sztárvendégek (Rost Andrea, Thuróczy Szabolcs, Jordán Tamás, Bálint András, Rusznák András, Nagy Ervin) ágyaztak meg Magyar Péter szónoklatának a Hősök terén tartott kampányzáró gyűlésen. Az ellenzék korábbi pártjai választási várakozásait valószínűleg romba döntő, a NER-ből katapultált politikus jórészt korábban már hallott témáit és retorikai fordulatait alkalmazta, viszont erősen nemzeti hangvételű, sok klasszikus idézettel tarkított beszédet tartott.

Szikrának nevezte magát a változás elindításában, aki hibázott, és gondolkodása jelentősen változott az elmúlt hónapokban, látva a közönség reakcióit kampánykörútján. „Más ember lettem az út végére” – mondta.

A holnapi választás tétje, hogy hosszú távon elnyomottak vagy szabad emberek leszünk-e hazánkban – jelentette ki. Ki kell szabadítani Magyarországot abból a rabságból, amiben harminc éve van – tüzelte közönsége várakozásait a tét fokozásával, ami nem reális, hiszen nem parlamenti választás lesz. Beszéde másik pontján ugyanakkor jelezte, hogy a Tisza Orbán kihívója szeretne lenni 2026-ban.

Visszalépett Szentkirályi Alexandra

Míg a Békemenet erőt, Szentkirályi Alexandra visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől gyengeséget mutat a politikai finomságot kevéssé követő közönségnek. Bár Bayer Zsolt szerint ez ravasz taktikai lépés volt, az egyszeri Fidesz-szavazónak most meg kell osztania fővárosi voksait pártja listája és Vitézy Dávid között.

Ahogy eddig, Orbán most is távol tartotta magától a fővárosi választást és fordulatait. Szentkirályi visszalépése kapcsán azt mondta: Engem meggyőzött, elfogadtuk a döntését. Mármint Szentkirályi győzte meg.

„Tegyétek el a címlistákat a nevekkel és az e-mailekkel, nehogy ez a majom lefotózza”mondta a Szabad Pécs tudósítójára Hargitai János országgyűlési képviselő munkatársa Mohácson, ahol Orbán Viktor zárt körben gyűlést tartott. Az újságírók csak a beszédét hallgathatták meg.

Menczer Tamás állítása szerint Magyar Péter Soros György utasítására akarja leszedetni a Fidesz Stop, háború plakátjait, és csak ürügyként hivatkoznak arra, hogy a plakátok ártanak a gyerekeknek. „Ezzel szemben az igazság az, hogy a gyerekeknek nem a plakát árt, a gyerekeknek a háború árt” – mondta.

Szijjártó Péter szerint vadásznak a békepártiakra, ezt bizonyítja Trump és Fico példája. „Hol fizikai, hol jogi, hol politikai eszközökkel vadásznak rájuk” mondta egy marcali kampányfórumon.

Ultrarövid kampánylátogatást tett Orbán Viktor Nagyszalontán. Zárt kampányrendezvényen vett részt, ahol Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és több helyi politikus társaságában tárgyalt a közelgő választásokról.

Orbán beszédében megemlítette Klaus Johannis államfő NATO-főtitkári jelöltségének támogatását, de látogatásának és beszédének célja az RMDSZ-es választók mozgósítása és a szövetség politikai támogatásának növelése volt. Az RMDSZ ugyanis a Fideszével megegyező üzenetekre építette fel teljes EP-kampányát.

Kínai nyelvű levélben üzente meg a Fidesz a VIII. kerültben, mit kell ikszelni – sajnos még Szentkirályi Alexandrát javasolta (és Sára Botondot), úgyhogy most elbizonytalanodhatott a budapesti kínai közösség. A 2022-es népszámlálás hivatalos adatai szerint Budapesten 98.319 külföldi állampolgár él, a teljes külföldi népesség nagyjából 15 százalékát pedig a kínai származásúak teszi ki a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Három kerületben lakik hivatalosan több mint ezer kínai állampolgár: a X.-ben, a XIII.-ban és a VIII.-ban.

Hiába szólaltak fel már civil szervezetek is a gyerekekkel folytatott kampányolás ellen, továbbra is zajlik.

Nagykőrösön a fideszes polgármesterjelölt a város tűzoltóságának rajzpályázatának nyerteseit díjazta, az erről készült felvételeket kitette a Facebook-oldalára. A szülőkkel nem írattak alá hozzájárulási nyilatkozatot, előzetesen felvilágosítást sem kaptak az eseményről. (A panasz megírásában a TASZ jogsegélyszolgálata segédkezett.)

Első körben a helyi választási bizottság tagjainak többsége szerint – akik között pedagógusok is vannak – mindez jogszerű volt, de a területi választási bizottság szerint nem.

A Népszava május közepén számolta ki, hogy minden harmadik nagyvárosi polgármesterjelölt használ gyerekeket a kampányához a Facebookon.

A Fidesz választási kampányának narratívájához tökéletesen passzoló videókat futtat a TV2 műsora, a Tények Extra fizetett hirdetésekben a Facebookon. Az Ad Library adatai szerint a Tények Extra hat különböző videót tart júniusban a tűzben, darabonként nyolc–harmincezer forint közötti összegért – vette észre a 444. A videók a Háború vagy béke? Te döntesz! címet viselik.

A Fidesz háborús kommunikációjának megfelelően lángoló várost ábrázoló fotó szerepel a párt szórólapjain Szombathelyen. A képen Nemény András és Gyurcsány Ferenc fog kezet, de a politikusok fotója alatt Bécs egyik ismert épületét emészti a tűz.

A szórólapok miatt Czeglédy Csaba független képviselő feljelentést tett Illés Károly, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője ellen háborús hírveréssel elkövetett háborús uszítás, valamint a köznyugalmat súlyosan megzavaró, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt – írta meg a hvg.hu.

Egy, a Partizán által nyilvánosságra hozott titkos hangfelvétel szerint fideszes politikusok Eger jegyzőjére akartak nyomást gyakorolni, hogy rajzolja át a választókörzeteket úgy, hogy a Fidesznek kedvezzen. Ahogy írtuk, ez a térképek alapján sikerült is.

A hangfelvételen az is elhangzott, hogy a Fidesz adatbázisában 19 ezer emberről listázták, hogy kötődik-e a párthoz, és ha igen, akkor mennyire szorosan. Erre reagálva a városvezetés azt írta: „Az itt élők nevében teljes mértékben elutasítjuk ezeket a módszereket, az egriek nem vágóhídi barmok, hogy osztályozzák őket. (…) Jól gondolják meg a fideszes szavazók, hogy olyan vezetőt akarnak-e választani vasárnap, aki biorobotnak, szavazógépnek, birkának nézi őket.”

Egernek 49 ezer lakosa van, tehát a szavazati jogú polgárok több mint felét listázta a Fidesz.

Nem ok nélkül változtatta meg két éve a lakcímbejelentés szabályozását a Fidesz. Egyedülálló módon azóta nem kell valóban az állandó lakcímen lakni. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint több mint nyolcvan ember van bejelentve egy józsefvárosi fideszes jelölt rokonának lakásaiba. A Fidesz–KDNP választókerületi jelöltje, Nyári Dezső szintén a két lakás egyikébe van bejelentve. A polgármester azt írja: két hangfelvétel is a birtokukba jutott, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy a Fidesz kerületi emberei pénzt ajánlanak az átjelentkezőknek.

Újra magyar kormánypárti üzenet lett a legtöbb pénzből hirdetett reklám az Európai Unióban. A Fidesz több mint 105 millió forintot költött a Google platformjain hirdetésekre április közepe óta.

A Lakmusz előző elemzése szerint április 14-ig még egy, a Fideszhez köthető civil szervezet, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) hirdetett a legtöbb pénzből kormánypártot népszerűsítő reklámokat, mostanra maga a Fidesz lett a legnagyobb reklámköltő a platformcégnél. Az április 16. és május 27. közötti időszakban a Fidesz 274 ezer eurót (105 millió forintot) költött hirdetésekre.

Egyetlen nap alatt 62 millió forintért hirdettek fideszes propagandát a Facebookon.

Karácsonynak nehéz dolga lett

Miután a Partizán Karácsony–Vitézy-vitáját több elemző szerint inkább Vitézy nyerte, az ATV-n a fővárosi listavezetők vitája következett. (Tíz párt tudott fővárosi listát állítani.) A két főszereplő mellett a kisebb pártok listáinak vezetői igyekeztek némi teret és figyelmet szerezni. A kutyapártos lista élén álló Baranyi Krisztina a harmadik utas vonalat vitte – a Fidesz kampánystratégáinak jóvoltából azóta ezt kénytelen volt föladni: Szentkirályi kiválása után kijelentette, hogy Karácsonyra voksol. A terézvárosi momentumos polgármester, Soproni Tamás is Karácsony mellett tette le a voksát, de külön listaállításával a párt a Fidesz-ellenzék establishmenten kívülre is igyekszik pozicionálni magát. (Erről is beszélt lapunknak a kampányzáró interjúban Donáth Anna.)

Az ellenzékváltó oldalon így elég nagy lett a tolongás: a konstruktív ellenzéki szereppel próbálkozó LMP, a harmadikpólus-szerepet legrégebb óta vivő Kutyapárt mellett Magyar Péter is, aki mindenkit lesöpörni látszik ezen az oldalon. Sőt ide sorolhatjuk a Mi Hazánkat is.

Karácsony az ATV-vitán is kijelentette, hogy csak két párttal nem tud együttműködni közgyűlési koalíciós szinten: a Mi Hazánkkal és a Fidesszel.

A főpolgármesteri verseny kétszereplőssé válásával (a mi hazánkos jelölt ebbe nem tud beleszólni) Karácsony Gergelynek lett miért izgulnia. Keményített is a megszólalásain, és még plakátrongálást is elkövetett Vitézy-plakátok felmatricázásával. Korábbi csapásirányát viszi most is, de már megalapozottan állíthatja, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje. Az ATV-ben azt is mondta, hogy a közgyűlésen keresztül a Fidesz kormányozhatatlanná akarja tenni a fővárost.

Szentkirályi kiválásával Vitézy egyrészt rögtön felzárkózott Karácsony mellé, másrészt viszont nem lesz könnyű megtartania azokat az ellenzéki szavazóit, akik nem akartak Karácsonyra szavazni, és a Se Orbán, se Gyurcsány üzenetre rezonálnak.

Ez Magyar Péter üzenete is, aki végre elárulta, kire fog szavazni a fővárosban: érvénytelen voksot ad le a főpolgármester-választáson. Karácsonyra továbbra sem szavaz – mondta szintén az ATV-ben –, mert Gyurcsány Ferenc jelöltje.

A DK küzd a szavazóit elsöprő áradó Tiszával (listavezetője lapunknak adott kampányzáró interjúját itt olvashatják), és a Fideszéhez hasonló képtelen állításokkal igyekszik megtartani és mozgósítani őket. A párthoz közel álló, Ellenszél nevű portál fizetett Facebook-hirdetésben állítja, hogy „Fej fej mellett a DK és a Tisza, a DK-sok vehetik el a Fidesz többségét. A kutatók szerint már csak a DK-nál vannak tartalékok, de ha jó lesz a párt mozgósítása, veszélybe kerülhet Orbán többsége is.” „Magyarán ha a DK-sok is mind elmennek szavazni most vasárnap, akkor nemcsak a Tiszát előzhetik vissza, hanem elvehetik a Fidesztől a többséget is” – jegyzi meg az MKI nevű, ismeretlen közvélemény-kutató mérésére hivatkozva a DK-közeli oldal kutatási beszámolója.

A Fidesz háborús plakátjait több településen a gyerekek védelmére hivatkozva igyekeznek eltünteti. Így tett egy Pest megyei KDNP-s polgármester is, Orosházán pedig a helyi momentumosok takarták le (többször) egy cicás képpel a Háború feliratú fideszes plakátot az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt.

Az M1 után volt egy EP-lista-vezetői vita az ATV-n is, a MagNet Közösségi Házban rendezett választási vitán pedig négy párt képviselője vitatkozott zöldpolitikai ajánlatairól. A Fidesz képviselője egyiken sem vett részt.

A választás előtt egy héttel Zuglóban a momentumos Rózsa András nyerte volna a polgármester-választást – mutatta ki a Medián. A regnáló polgármester, Horváth Csaba csupán harmadik lenne a teljes mintában mért 19, a választani tudó biztos szavazók körében mért 23 százalékos népszerűségével. Második helyen a fideszes Borbély Ádám áll 24, illetve 31 százalékos támogatottsággal, míg Rózsa András a teljes népességben 28, a választani tudó biztos szavazók körében 37 százalékos támogatottságot ért el. A kutatásban a jelöltek ismertségét is felmérték, és Rózsát mindössze a válaszadók 29 százaléka nevezte meg spontán. Alacsony ismertsége hátrány lehet az igazi választáson.

A felmérésben egy kérdés az EP-választásról szólt. E szerint Zuglóban Magyar Péter pártja, a Tisza már beérte népszerűségben a Fideszt, mindkét párt 24 százalékon áll. Messze lemaradva, 13 százalékkal a DK–MSZP–Párbeszéd listája következik a harmadik helyen. A kerületben még a Momentum (nyolc százalék) és az MKKP (hat százalék) ugorná meg az ötszázalékos bejutási küszöböt, a Mi Hazánk négy százalékon, az LMP csupán egy százalékon áll.

Ahogy az országban több helyen, Zuglóban is igyekeznek felülni Magyar Péter népszerűségére a politikusok, kisebb formációk. A Tisza-logót nem tudják a plakátjaikra tenni, ehelyett azt írják, támogatják a Tiszát – és felteszik Magyar Péter fotóját a plakátjaikra. Így tett a zuglói MSZP is (amelyet a parlamentből kiszorult Tóth Csaba irányít), csak egy álcivil szervezet álcájában. Az Összefogás Zuglóért Egyesület Magyar Péter képével és a Tisza Párt nevével ellátott szórólapokat terjeszt Zuglóban – írta meg Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon. Az ÖZE jelöltje például a vasárnapi önkormányzati választáson Hajdu Flórián zuglói MSZP-s alpolgármester, valamint Pécsi Diána, Sokacz Anikó és Sógor László szocialista önkormányzati képviselő is.

„Mit csinált a magyar külügy, amikor kiderült, hogy betörtek az orosz hekkerek? Semmit. Szijjártó Péter három hónappal később Barátság-érdemrendet vett át tőlük. Ez nem csak hazaárulás, hanem büntetőjogi kategória” – mondta Tompos Ádám momentumos politikus, amikor felhúzta az orosz zászlót a külügyminisztérium zászlórúdjára.

Sebestyén Balázs népszerű műsorvezető reggeli rádióműsorában kijelentette: „Imádnám, ha Vitézy lenne a főpolgármester.”

Mediatizált drogtesztet végeztetett magán Magyar Péter, aki felszólította a Fidesz EP-lista-vezetőjét, Deutsch Tamást és a kormány tagjait, hogy ők is tegyenek ugyanígy, és legkésőbb szombat reggelig hozzák nyilvánosságra a tesztek eredményét.

„Nekünk jól jött ez most, mert segít mozgósítani a helyenként beletörődött embereket. Általában is az a megérzésem, hogy Magyar feltűnése segíteni fog az újrázásra hajtó ellenzéki polgármestereknek. Mivel nem indít helyben embereket, egyre több ellenzéki tervezi, hogy kitart a polgármester mellett, de listán a Tiszát választja majd” – mondta Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere a 444-nek adott interjújában.

Zárásként

A következő számok ne térítsenek el senkit már kialakult döntésétől, de lássuk, milyen esélyeket jósolnak vasárnapra a közvélemény-kutatók. A kormánypártnak akár 13, Magyar Péter pártjának hat bejutója lehet a Medián friss közvélemény-kutatása szerint.

Az újból erőre kapó DK–MSZP–Párbeszéd-lista tűnik még biztos befutónak, két EP-mandátumra számíthatnak. A Fidesz–KDNP mandátumainak számát legalább 11–13 közöttire várja a közvélemény-kutató. Ez attól függ, hogy az ötszázalékos küszöböt megközelítő, de el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe. Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet.

A kutatás megerősíti, hogy Magyar Péterék döntően az ellenzéktől vettek el szavazókat, mindössze kilenc százalékuk pártolt át a Fidesztől.

A Závecz szerint június elején a Fidesznek 11, a Tisza Pártnak hét, a DK–MSZP–Párbeszéd-listának kettő, a Mi Hazánknak pedig egy képviselője jutna be az Európai Parlamentbe.

Felmérést készített a Medián arról is, hogy melyik párt tudja leginkább az urnákhoz csábítani potenciális szavazóit. A hvg.hu által prezentált közvélemény-kutatás alapján (amelynek első felét már múlt héten bemutatták) áprilisról májusra a jobboldal tudott leginkább erősíteni a mozgósításban: a magukat biztos szavazónak mondók aránya a fideszesek között hét, a Mi Hazánkkal szimpatizálók között 23 százalékponttal nőtt. A párt nélküliek körében (ők azok, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani, hogy melyik listára fognak szavazni) ugyancsak nőtt a szavazási hajlandóság.

Összességében május végén a fideszesek 84, a Tisza-szimpatizánsok 85, a DK-sok 84, a mi hazánkosok 81, a momentumosok 83, a párt nélküliek 66 százaléka ígért biztos részvételt az EP-választáson.

A magyarok többsége csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és a kormány helyett inkább az önkormányzatokra, civil szervezetekre, illetve a vállalkozásokra bízná az EU-s pénzeket – derült ki a Závecz Research reprezentatív kutatásából, amelyet az RTL számára készítettek.

A magyarok 42 százaléka teljesen, 33 százaléka pedig inkább egyetért az állítással, hogy az országnak csatlakoznia kellene az ügyészséghez, mindössze húsz százalék ellenzi.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok inkább nem szeretnék, hogy a kormány kezelje az EU-s pénzeket.

Többségük (59 százalék) szerint a támogatásokat a kormányok kihagyásával, közvetlenül kell eljuttatni az önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz, civil szervezetekhez, és mindössze 36 százalék gondolja úgy, hogy a nemzeti kormányoknak kellene rendelkezniük róluk.

Az elmúlt hónapok kiemelten fontos közéleti eseményeinek megítéléséről készített közvélemény-kutatást a Medián a 444 megbízásából. Az országos, reprezentatív felmérés két legfontosabb megállapítása, hogy:

  • az emberek többsége (56 százaléka) Orbán Viktort is felelősnek tartja a kegyelmi ügyért;
  • a válaszadók többsége (51 százaléka) szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

Csóka Endre matematikus szerint a biztos kieső kispártokra adott szavazat elvész, tehát nem ad mandátumot, ahogy a Tisza Párt és Magyar Péter állítja, akik szerint az elvesző voksok is a Fideszt erősítik. A Telexen megjelent cikkében a matematikus állítja, hogy ez nem igaz.

A szakértői konszenzus szerint hat pártnak van reális esélye arra, hogy mandátumot szerezzen az európai parlamenti választáson – írja. Egy hat-hét százalék környékére becsülhető pártra adott szavazat ér legtöbbet, vagyis nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy egy szavazaton fog múlni egy mandátumuk, és arra is, hogy a Fidesztől vesznek el egy mandátumot.

Utolsó vasárnapi kampány-összefoglalónk zárásaként Dobrev Klárát idézzük, aki szerint minden választás Orbán rendszeréről szól. „A mostani szavazás arról fog szólni, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk a rendszer bukásához, vagy éppen távolabb” – mondta. Ebben egyetértenek Magyar Péterrel – és valószínűleg a Fidesz szavazóinak nagy részével is.

Jó voksolást!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG