Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapest lehet az állami beruházások felülvizsgálatának legnagyobb vesztese


Budapest látképe a Gellért-hegyről
Budapest látképe a Gellért-hegyről

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium felülvizsgálja az állami beruházásokat, és a Népszava értesülése szerint szinte valamennyi Budapestre tervezett állami projektet leállítana.

A lap megkeresésére a minisztérium emlékeztetett arra, hogy minden állami beruházásra általánosan vonatkozik az a kormányhatározat, amely az ukrajnai háborúra hivatkozva, a tartalékképzés miatt felfüggeszt és felülvizsgál minden olyan állami beruházást, amelynek kivitelezése még nem kezdődött meg. Mint írják „a kormány a jövőben – minden egyes ügyet külön vizsgálva – nem a felfüggesztésről dönt, hanem a beruházások folytatásáról.”

A lap úgy tudja, hogy szinte valamennyi Budapestre tervezett állami projektet leállítanák, érintett

  • a Galvani híd és a déli körvasút építése,
  • a Műegyetem rakpartot és a Kopaszi-gátat is érintő újabb budai fonódó villamospálya kialakítása,
  • a Ráckevei-Duna revitalizációja,
  • a Városmajor megújítása,
  • a csepeli és a gellérthegyi közpark kialakítása,
  • a dunai evezős központ létrehozása,
  • a Városliget autómentesítése,
  • a dél-budai centrumkórház is.

A minisztérium állítja, hogy az eddig elvégzett előkészítési, engedélyezési munkálatok nem vesznek kárba, azokat később, ha kell módosítva, a beruházások folytatásánál felhasználják. Ennek az állításnak a lap szerint ellentmond például a csepeli HÉV esete. A vonal fejlesztésének és meghosszabbításának leállítását a projektet elindító, az új kormány által felszámolt Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) helyébe lépő Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) Zrt. kérte. Ezzel több milliárdos előkészítő munka mehet veszendőbe, miközben egy korábbi közvélemény-kutatás szerint éppen ez volt a lakosság által leginkább várt fővárosi közlekedési beruházás.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG