Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapestre érkezett a kínai elnök


Hszi Csin-ping kínai elnök megérkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2024. május 8-án. Mellette felesége, Peng Li-jüan
Hszi Csin-ping kínai elnök megérkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2024. május 8-án. Mellette felesége, Peng Li-jüan

Hszi Csin-ping gépének Ferihegyre érkezéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán látható videó. A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra. Május 10-ig marad.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta szerda este Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és feleségét.

Hszi Csin-ping járt ugyan már Budapesten, de államfői minőségében ez az első magyarországi látogatása, amelyet a két ország hivatalos kapcsolatfelvételének 75. évfordulójára időzítettek.

Szijjártó Péter pár nappal korábban, az örmény külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kínai elnököt elkíséri a „történelmi jelentőségű” látogatásra a kínai kormány több minisztere, így a külügyminiszter, a pénzügyminiszter és a kereskedelmi miniszter. A kínai delegáció tagja még a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke, valamint a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Budapestre érkezése előtt a kínai elnök Franciaországban és Szerbiában tárgyalt. Hszi Csin-ping magyarországi látogatásának egyik fő témája a kétoldalú gazdasági együttműködés fejlesztése lesz. A hivatalos tájékoztatás szerint a kínai elnök csütörtökön találkozik Sulyok Tamás köztársasági elnökkel, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

A kormányfő és felesége, Lévai Anikó, valamint Hszi Csin-ping és felesége, Peng Li-jüan közös ebéden vesz részt.

Ehhez kapcsolódóan: Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával

Vitályos Eszter kormányszóvivő a látogatás előtt egy nappal arról beszélt, hogy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a magyar és a kínai miniszterek, további megállapodásokról pedig még egyeztetnek.

Kiemelte, hogy az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztések között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek.

A magyarországi megbeszélések másik fő napirendi pontja Vitályos Eszter tájékoztatása szerint az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz, amelyet Magyarország üdvözöl.

Az M1 Híradó szerint Orbán Viktor és Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott, legutóbb 2023 októberében Pekingben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG