Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapestről Moszkvába utazott tovább a kínai külügyminiszter


Vang Ji és Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2023. február 22-én
Vang Ji és Vlagyimir Putyin az orosz fővárosban 2023. február 22-én

Vang Ji látogatására mindössze két nappal az ukrajnai háború kezdetének évfordulója előtt került sor, azonban a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélése előtt azt hangoztatta, hogy a kínai–orosz kapcsolat nem irányul egyetlen másik ország ellen sem.

Az elemzők szorosan figyelemmel követték a vizit minden egyes mozzanatát, látszik-e jele annak, hogy Kína fegyverek és lőszerek küldését fontolgatná az orosz haderő támogatására, ahogy arról az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken beszélt vasárnap hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

Napjainkban mélyponton vannak a kapcsolatok Oroszország és a Nyugat között, és rendkívül feszült a viszony Kína és az Egyesült Államok között is.

Ehhez kapcsolódóan: Miért aggasztó Kína álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

Kettejük tanácskozását megelőzően Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország kapcsolatát méltatta, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan kínai kollégája, Hszi Csin-ping látogatására is sor kerül.

Arra is kitért, hogy a kínai–orosz együttműködés ma rendkívül fontos a nemzetközi helyzet stabilizálása terén.

Vang Ji pedig hangsúlyozta: „A kínai–orosz kapcsolat nem irányul egyetlen harmadik ország ellen sem, és bizonyosan nem lehet tárgya semmilyen harmadik ország nyomásgyakorlásának.”

Az amerikai globális vezető szerep megtörésére vonatkozó közös célkitűzésükre utalva kiemelte, hogy Peking és Moszkva is pártolja „a nemzetközi kapcsolatok multipolaritását és demokratizálását”.

A kínai külügyminiszter korábban orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval is egyeztetett, aki arról beszélt, hogy „kapcsolatunk továbbra is dinamikusan fejlődik, és a globális arénában tapasztalt erős zavarok ellenére is készek vagyunk egymás érdekeinek védelmében felszólalni”.

A kínai vezetés nem volt hajlandó elítélni az orosz katonai beavatkozást és az elkövetett jogsértéseket, ugyanakkor kitart azon álláspontja mellett, hogy minden ország szuverenitását és területi integritását fenn kell tartani. Nagy kérdés, hogy Peking kész-e a retorikai mellett valódi, felszerelésbeli támogatást is nyújtani.

Ehhez kapcsolódóan: Meddig megy el a kínai elnök Putyin támogatásában?

Vang Ji kedden többek között Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával is tárgyalt. Utóbbi szorosabb együttműködést szorgalmazott azon nyugati erőfeszítésekkel szemben, amelyek célja szavai szerint az, hogy éket verjenek Kína és Oroszország közé.

Bár Peking gyakran hangoztatja az utóbbi időben a Moszkvával fenntartott szoros kötelékeit, gondosan kerülnie kell a feszültség élezését a Nyugattal, már csak a gazdasági nehézségei miatt is.

Ehhez kapcsolódóan: A léggömbbel együtt a remény is felrobbant az amerikai–kínai viszony javulására

„Az elszigetelődés a Nyugattól nem olyasmi, amit Kína meg akar kockáztatni. Hszi elnök és munkatársai kezdik felismerni, hogy az Oroszországgal folytatott együttműködésnek jelentős korlátai vannak, ha el akarják kerülni Kína saját politikai prioritásainak és hosszabb távú gazdasági érdekeinek aláásását” – mondta Yu Jie, a Chatham House kutatója.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG