Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgária két éven belül az ötödik választás felé tart a kormányzati tárgyalások kudarca után


Kornelija Ninova, a Bolgár Szocialista Párt vezetője január 24-én visszaadja a be nem töltött mandátumot Rumen Radev elnöknek
Kornelija Ninova, a Bolgár Szocialista Párt vezetője január 24-én visszaadja a be nem töltött mandátumot Rumen Radev elnöknek

Bulgáriában előrehozott választásokat tartanak április 2-án, miután az októberi szavazás óta ismét nem sikerült kormányt alakítani.

A kudarcot a Bolgár Szocialista Párt ismerte el, amely visszaadta a be nem töltött mandátumot az államfőnek.

„Mindent megtettünk, ami szükséges volt a harmadik mandátum betöltéséhez, de nem volt elég akarat egy működő kormány létrehozására”– mondta Kornelija Ninova, a szocialisták vezére.

Ezzel arra utalt, hogy ez volt a harmadik és egyben utolsó lehetőség arra, hogy az október 2-i választások után felállt, jelenlegi törvényhozás alatt kormányt alakítsanak.

Az április 2-i parlamenti választás lesz az ötödik alkalom két éven belül, amikor a bolgár polgárokat az urnák elé szólítják.

Radev államfő újságíróknak elmondta, hogy február 3-án oszlatja fel a parlamentet, és új ügyvivő kormányt nevez ki, de nem közölt részleteket az összetételéről. Egy nappal korábban azt mondta, hogy ismét Galab Donevet nevezi ki ügyvezető miniszterelnöknek.

„Koncentráljanak a korrupcióellenes harcra!”

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a törvényhozók az addig tartó időszakot az Európai Unió támogatási alapjainak hatékony felhasználásához szükséges jogszabályok elfogadására használják fel.

„Remélem, hogy a korrupció elleni küzdelem (…) és az európai integráció valódi prioritás lesz, és nem csak választások előtti ígéret” – mondta.

Ez volt a harmadik és egyben utolsó lehetőség arra, hogy az október 2-i választások után kialakult jelenlegi törvényhozás alatt kormányt alakítsanak.

A szocialisták koalícióalakítási kísérlete előtt a bolgár parlament két legerősebb frakciója – a jobbközép GERB párt és a reformpárti Folytatjuk a változást párt, amely az októberi választásokon az első és második helyen végzett – szintén próbálkozott, de nem talált elegendő támogatást saját kormánya megalakításához.

Radev ezután a szocialistákat választotta a mandátum teljesítésére, mert úgy vélte, hogy ennek a pártnak volt a legjobb esélye a kormányalakításra, ezért folytatta „a párbeszédet a parlamentben képviselt összes politikai párttal”.

A GERB szalonképtelen

A bolgár alkotmány értelmében az elnöknek a feloszlatási rendelet kiadásától számított hatvan napon belül kell feloszlatnia a parlamentet és kitűznie a választásokat.

A GERB párt vezére, Bojko Boriszov 2009 és 2021 között három cikluson át volt a közvéleményt erősen megosztó miniszterelnök. Boriszov több korrupciós vád célpontja, és a legtöbb képviselőcsoport elutasította, hogy tárgyaljon a vele való együttműködésről.

Elemzők szerint egy újabb választás nagy valószínűséggel ismét megosztott parlamentet eredményez majd, amely nehezen talál kompromisszumot és nehezen tud működő koalíciós kormányt létrehozni.

A folytatódó politikai válság várhatóan akadályozni fogja azokat a terveket, hogy az Európai Unió legszegényebb országának nevezett Bulgária az év végén csatlakozzon az euróövezethez, valamint időben le tudja hívni az uniós gazdaságélénkítési alapban neki elkülönített több milliárd eurós összeget.

Szöveg: az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG