Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgária hamarosan leáll az orosz nukleáris fűtőanyag használatával


A Kozloduj atomerőmű vezérlője 1999. december 28-án
A Kozloduj atomerőmű vezérlője 1999. december 28-án

Tízéves megállapodást írt alá a szófiai kormány egy francia és egy svéd vállalattal, amelynek alapján 2024-től, illetve 2025-től nukleáris fűtőanyaggal fogják ellátni Bulgária egyetlen atomerőművét.

Az állami tulajdonú Kozloduj erőmű két, egyenként 1000 megawattos teljesítményű, szovjet gyártású reaktora jelenleg orosz fűtőanyagot használ.

Az egyik blokk számára 2025-től fog fűtőanyagot szállítani a francia Framatome, a másik számára pedig 2024-től a svéd Westinghouse Electric Sweden.

Roszen Hrisztov ideiglenes energiaügyi miniszter üdvözölte a szerződések aláírását, amelynek nyomán szavai szerint elérték a teljes diverzifikációt a nukleáris fűtőanyagok terén.

„A cél a szállítmányok biztonsága és a megbízható működés” – mondta.

A Westinghouse fűtőanyagát még hivatalosan is jóvá kell hagynia a bolgár atomenergia-ügynökségnek, a Framatome esetében erre nincs szükség, az ugyanis tökéletesen megegyezik a jelenleg használttal, miután az orosz Roszatomhoz tartozó TVEL licence alapján gyártják.

Bulgária jelenlegi szerződése a TVEL-lel 2025 végén jár le.

A Kozloduj atomerőmű az ország áramfelhasználásának több mint harmadát fedezi, továbbá jelentős exportőr a balkáni térségben.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG