Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgáriában szabad az út Putyin kedvenc motoros bandája, az Éjszakai Farkasok előtt


A Vlagyimir Putyin elnökkel szoros kapcsolatban álló Éjszakai Farkasok motoros klubnak állítólag több mint ötezer tagja van Oroszország-szerte, és számos más országban, köztük Bulgáriában is vannak fiókszervezetei (archív fotó)
A Vlagyimir Putyin elnökkel szoros kapcsolatban álló Éjszakai Farkasok motoros klubnak állítólag több mint ötezer tagja van Oroszország-szerte, és számos más országban, köztük Bulgáriában is vannak fiókszervezetei (archív fotó)

Szerepet játszottak a Krím félsziget elcsatolásában, az orosz nacionalizmus szélsőséges formáját hirdetik, gyűlöletet szítanak a kisebbségek és más „kívülállók” ellen, és jóban vannak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek kormánya állítólag évek óta dollármilliókkal halmozza el őket az orosz adófizetők pénzéből.

2014-ben a Krímben izomemberként segítették, hogy a közhangulat a Moszkva számára kedvező igen felé billenjen a külvilág által el nem ismert „elcsatolási népszavazáson”. A csoport tagjai útakadályokat állítottak fel, és más módon is támogatták a félsziget annektálását. Ezek után a Nyugat szankciókat vezetett be „a nemzeti érzelmű” Éjszakai Farkasok ellen.

Júliusban a csoport vezéralakjai, köztük Alekszandr Zaldosztanov, ismertebb nevén „A Sebész” az ukrajnai háború miatti újabb uniós büntetőintézkedések részeként felkerültek az EU feketelistájára.

Bár a motorosok előtt Európa-szerte lezárultak az utak (és a lehetőségek), azért nem mindenhol parkolnak tilosban. Az orosz bandához kötődő lelkes motorosok megtalálhatók az EU- és NATO-tag Bulgáriában is, amelynek hagyományos kapcsolatai vannak Oroszországgal.

Isten, haza, motor

Az Éjszakai Farkasok jelenléte Bulgáriában igen feltűnő: gyakran pózolnak az orosz nagykövettel készült fényképekhez, miközben a diplomata maga is ellentmondásos személyiség, akit Bulgárián belüli agitációja miatt sokan szeretnének kiutasítani. A motorosok gyakran vesznek részt a bulgáriai orosz nagykövetség által szervezett rendezvényeken. A bolgár ortodox egyház is áldását adta rájuk.

Annak ellenére hogy a csoport az egész EU-ban páriává vált, a bolgár hivatalos szervek nem mutatnak aggodalmat, nem tiltakoznak és nem szólítják fel őket távozásra.​

Alekszandr Zaldosztanov, a Farkasok főnöke egy sajátos hibrid orosz–szovjet zászlóval (archív kép)
Alekszandr Zaldosztanov, a Farkasok főnöke egy sajátos hibrid orosz–szovjet zászlóval (archív kép)

Rocker-bikerekből Putyin támogatóivá váltak

Az Éjszakai Farkasok eredete a szovjet korszakra nyúlik vissza, amikor 1983-ban ők lettek az első hivatalos motoros klub, amelyet bejegyeztek a Szovjetunióban. A csoport akkoriban nagyrészt illegális rockkoncertek szervezésével foglalkozott.

Bulgárián kívül az Éjszakai Farkasok állítólag Németországban, Szerbiában, Romániában, Ausztráliában, Szlovákiában, Fehéroroszországban, a Fülöp-szigeteken, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Észak-Macedóniában is rendelkeznek „fiókszervezetekkel”. 2018-ban a jelentések szerint több mint ötezer taggal rendelkeztek Oroszországban és máshol.

Papíron úgy tűnik, hogy a bolgár motorosok hivatalosan nem kapcsolódnak az Éjszakai Farkasok központi, oroszországi szervezetéhez, amelyet nyugati szankciókkal sújtottak. Sokan más csoportok tagjai, és informális kapcsolatban állnak orosz bőrruhás kollégáikkal, bár néhány klub az Éjszakai Farkasok nevet használja. Az egyik helyi klub egy neve elhallgatását kérő tagja a 24 Chasa bolgár hírportálnak elmondta, hogy „Moszkvából” azt mondták nekik, hogy ne beszéljenek a médiával.

Néhány ilyen bolgár klub tagjainak közösségimédia-üzenetei azonban arra utalnak, hogy szorosak a kapcsolatok Oroszországgal, mivel gyakran „testvérekként” emlegetik őket.

A bolgárok még hálásak a török uralom elleni orosz segítségért

A Kreml-barát bolgár motorosok augusztus 21-én jelentek meg utoljára nyilvánosan Bulgáriában, amikor a Szabadság-emlékműnél fényképezkedtek. A 31 méter magas obeliszket az 1877–1878-as orosz–török háború fordulópontjának számító híres Sipka-hágói csata emlékére emeltek.

Ez a XIX. századi konfliktus nyitotta meg az utat Bulgária felszabadulásához az öt évszázados oszmán uralom alól, és sok bolgár a mai napig történelmi hálát érez, amiért Oroszország vezető szerepet játszott ebben a küzdelemben.

Az obeliszk körül összegyűltek között volt Eleonora Mitrofanova, Oroszország ellentmondásos bulgáriai nagykövete is, aki a képen egy orosz zászlót tartó tömegben volt látható, amelyben, úgy tűnik, bolgár ortodox papok is voltak. Míg egy bolgár feliratot eltakart a kis létszámú gyülekezet, az orosz zászlót jól láthatóan az előtérben mutatták.​

Az eseményre egy nappal a történelmi csata emlékére rendezett hivatalos ünnepségek után került sor. Mitrofanova Facebook-oldalán megjegyezte, hogy az orosz nagykövetséget nem hívták meg.

„Ezek a honfitársaink bolgár motorosok, az Éjszakai Farkasok klub képviselői, bolgár társadalmi szervezetek képviselői. Ez nagyon kellemes, különösen annak fényében, hogy egy nappal ezelőtt hivatalos rendezvényeket tartottak, amelyekre minket nem hívtak meg” – írta Mitrofanova az orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

Az „Ágytál-affér”

A tapasztalt orosz diplomatát, Mitrofanovát 2021 januárjában nevezték ki Moszkva bulgáriai nagykövetévé. Bulgáriában töltött rövid szolgálatát ellentmondásos megnyilvánulások kísérték. Február 25-én, alig egy nappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után Mitrofanova találkozott Nikolaj Malinov volt bolgár törvényhozóval és egy oroszbarát lobbicsoport vezetőjével. Malinov 2019-ben Moszkvába utazott, hogy személyesen vegyen át egy kitüntetést Vlagyimir Putyin elnöktől.

Mitrofanova gyakran használta a közösségi médiát az ország sértegetésére, és egyszer „Amerika ágytálához” hasonlítva azzal vádolta, hogy a Nyugat lakája.

A megjegyzés felháborodást váltott ki Bulgáriában, a nagykövetet bekérették. Először azzal magyarázkodott, hogy „félrefordították” a beszólást. (Az ágytálat oroszul olyan kifejezéssel írják le, amely „alul elhelyezkedő vízi járműként” is értelmezhető.) A diplomata – a New York Times szerint – végül bocsánatot kért.

Márciusban Sztefan Tafrov bolgár politikus, volt ENSZ-nagykövet felszólította a bolgár kormányt, hogy utasítsa ki Mitrofanovát, mondván, hogy tettei és szavai ellentmondanak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek, amely többek között mentességet biztosít a diplomatáknak a helyi törvények alól.

Hiába a történelmi viszony, lapátra tették az orosz diplomatákat

Június 28-án Bulgária hetven orosz diplomatát utasított ki, ami Szófia részéről példátlan lépés volt, és megfelezte a balkáni országban működő moszkvai diplomáciai testület létszámát.

Hetekkel korábban Mitrofanova és a bolgár Éjszakai Farkasok tagjai május 9-én a Szovjet Hadsereg emlékművénél jártak Szófiában, aznap, amikor Oroszország a náci Németország felett aratott második világháborús győzelmét ünnepli. Ellentmondásos módon a bolgár motoros klub tagjait bízták meg a „biztonság fenntartásával” az eseményen.

2017-ben a bolgár motorosok csatlakoztak az orosz Éjszakai Farkasok tagjaihoz, akik a náci Németország legyőzésének évfordulójára időzített, vitatott európai útjukat Berlinbe tették.

A bolgár Éjszakai Farkasok tagjai Kornelija Ninova oroszbarát politikust üdvözlik 2017-ben
A bolgár Éjszakai Farkasok tagjai Kornelija Ninova oroszbarát politikust üdvözlik 2017-ben

Moszkva-barát politikusokkal kokettálnak

Akkor a szófiai Éjszakai Farkasok klub elnöke, Dencso Zlatanov azt mondta: „Célunk, hogy a szovjet hadsereg útvonalát kövessük, hogy tisztelegjünk az elesett hősök előtt, és hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy volt egy ilyen háború.”

Egy évvel korábban, a Szláv világ 2016 európai útjuk során az orosz Éjszakai Farkasok motorosai összecsaptak a Putyin-ellenes tüntetőkkel Burgaszban, a bolgár Fekete-tenger partján fekvő városban.

Egyes bolgár politikusokat is támogattak. 2017-ben a motorosok részt vettek Rumen Radev elnöki beiktatásán – az elnökség Bulgáriában nagyrészt ceremoniális szerepkör –, és „a mi elnökünknek” nevezték.

Radevet, aki 2021 novemberében a Bolgár Szocialista Párt (BSP) támogatásával nyerte el második elnöki ciklusát, Kreml-barát politikusnak tartják, aki mély aggodalmat váltott ki Washingtonban, amikor orosznak nevezte a Krím félszigetet.

Az Éjszakai Farkasok által szervezett rendezvényekre rengeteg keresztet, ikont és ortodox szimbólumot visznek. Függetlenül attól, hogy milyen ideológiát hirdetnek, a bolgár ortodox egyház elismerését élvezik.

Az egyház a közösségi médiában közzétett posztjaiban dicsérettel halmozta el a motorosokat, és „a testvéri barátság, az egység és a kölcsönös segítségnyújtás példájaként” méltatta őket.

Az ortodox keresztény rituálé és ikonográfia gyakran része az Éjszakai Farkasok által szervezett eseményeknek (archív fotó)
Az ortodox keresztény rituálé és ikonográfia gyakran része az Éjszakai Farkasok által szervezett eseményeknek (archív fotó)

A motorosok egy ortodox ikont is kaptak Szimeon Nikolov Dimitrovtól, a bolgár ortodox egyház vezetőjétől egy július 16-i ünnepségen.

A Szabad Európa bolgár szolgálata próbálkozott, de nem kapott kommentárt a bolgár ortodox egyháztól. A bolgár Éjszakai Farkasok elérésére tett erőfeszítések szintén sikertelenek voltak.

Oroszországban az Éjszakai Farkasokat a Kreml eszközeként használják. Vezetőjük, Zaldosztanov kitüntetést kapott Putyintól a motorosok 2014-es krími szerepvállalásáért. A csoport állítólag a Kreml finanszírozásában is részesült a múltban. A bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij 2015-ben közzétett egy jelentést, amely szerint az Éjszakai Farkasok az elmúlt években több mint egymillió dollár állami támogatást kapott az adófizetők pénzéből.

A motorosok ezeket a pénzeket olyan túlzó hazafias események megrendezésére használták fel, mint például a pirotechnikával megspékelt ünnep, amelyet 2014-ben a krími kikötővárosban, Szevasztopolban mintegy százezer fős tömeg előtt tartottak.

Szöveg: Genka Shikerova, a Szabad Európa bolgár szolgálata munkatársának riportja alapján, Tony Wesolowsky további közreműködésével.
XS
SM
MD
LG