Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgáriát is vétóval fenyegette meg Orbán


Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök Brüsszelben
Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök Brüsszelben

Magyarország arra figyelmeztette Bulgáriát, hogy megvétózza csatlakozását a schengeni övezethez, ha Szófia nem áll el az orosz gáz tranzitdíjától. Erről Nikolaj Denkov miniszterelnök beszélt az Európai Tanács csütörtöki ülésének kezdete előtt.

Előzőleg, még hétfőn a bolgár kormánypártok, a GERB és a Folytatjuk a Változást – Demokratikus Bulgária (PP–DB) bejelentette, hogy javasolni fogják az orosz gáz Bulgárián történő átszállítására kivetett díj bevezetésének elhalasztását. A tranzitdíjat október elején fogadták el, és Magyarország mellett Szerbiát, Ausztriát és a beszállító Oroszországot érinti.

Ehhez kapcsolódóan: Működhet-e még egyáltalán Putyin gázfegyvere?

Bulgária schengeni csatlakozását eddig Ausztria és Hollandia blokkolta.

„Magyarország hivatalos üzenetet küldött nekünk arról, hogy ha nem vetjük el az orosz gáztranszfer díját, megvétózza a schengeni csatlakozásunkat” – közölte Denkov.

A bolgár miniszterelnök Brüsszelben azt is elmondta, hogy Bulgária még tárgyal a schengeni szárazföldi határokról, miután Ausztria múlt hét végén közölte, hogy csak a légi határokat nyitná meg.

Ehhez kapcsolódóan: Schengeni övezet: 420 millióan előnyben

A kormányfő közölte: szerdán tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Klaus Johannis román elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral.

„Nem akarunk olyan döntések túszai lenni, amelyeknek semmi közük az EU fejlődésének általános logikájához” – mondta Denkov.

Csütörtök reggel Mark Rutte holland miniszterelnök bejelentette, hogy országa „valamikor a következő napokban” dönt arról, hogy visszavonja-e a vétóját Bulgária schengeni csatlakozását illetően.

A bolgár kormány októberben megawattóránként 20 leva illetéket vezetett be az orosz gáz tranzitjára. Elemzők akkor úgy kommentálták a döntést a Szabad Európának, hogy Ausztria ellen irányult, amiért Bécs nem engedi be Bulgáriát a schengeni övezetbe.

December elején azonban a PP–DB társelnöke, Kiril Petkov és a GERB elnöke, Bojko Boriszov közölte, hogy a díj bevezetését elhalasztják, Bulgária megvárja, amíg az Európai Unió páneurópai mechanizmust javasol az orosz gáztranzitra.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgária megvédi az orosz gáztranzit megadóztatását, Magyarország és Szerbia választ ígér

Már akkor bejelentették: a cél az, hogy a tranzitdíj ne akadályozza meg Bulgária schengeni csatlakozását.

Most mindössze Ausztria és Hollandia emel vétót ez ellen. Az előbbi elutasításának a migránsok illegális beutazása az oka, míg az utóbbi azt kifogásolja, hogy Bulgária nem eléggé elkötelezett a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Ehhez kapcsolódóan: Miért akadályozzák a hollandok Bulgária és Románia schengeni belépését?

XS
SM
MD
LG