Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Büntetőeljárás indult Navalnij két disszidens munkatársa ellen


Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov egy, 2021. április 18-án közzétett videofelvételen
Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov egy, 2021. április 18-án közzétett videofelvételen

Büntetőeljárás indult Oroszországban Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető két, külföldre menekült munkatársa ellen, amiért „szélsőségesnek” minősített szervezetek számára gyűjtöttek anyagi támogatást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) arról számolt be szerdán, hogy eljárást indítottak a Litvániában tartózkodó Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov, illetve mások ellen. Az érintettek a napokban közzétettek egy videót az interneten, amelyben bejelentették, hogy az Oroszországban betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és a Navalnij Törzsei mozgalom folytatja a hatóságok által „illegálisnak” tartott tevékenységét, és adománygyűjtést hirdettek.

Június elején egy moszkvai bíróság „szélsőségesnek” nyilvánította a Navalnijjal kapcsolatban álló szervezeteket, ezzel gyakorlatilag betiltva őket. Az intézkedés, amely a bírálók szerint a „törvénytelenség egy egészen új szintjét” jelenti az országban, hivatalosan néhány nappal ezelőtt lépett hatályba.

Zsdanov az FBK korábbi igazgatója, Volkov pedig Navalnij oroszországi hálózatának főkoordinátora volt, mielőtt feloszlatták a szervezetet.

Közeledik a választás

Szeptember 19-én választásokat rendeznek, és az Egyesült Oroszország nevű kormánypárt támogatottsága jelenleg történelmi mélyponton áll. Számos elemző szerint ez az oka a minden korábbinál keményebb fellépésnek az ellenzék, illetve a megmaradt független sajtótermékek ellen.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A korrupcióellenes aktivista melletti januári szimpátiatüntetések során az orosz rendőrség – néha brutális módon fellépve – több mint tízezer tiltakozót vett őrizetbe országszerte. A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

XS
SM
MD
LG