Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Büntetőeljárást kezdeményeztek Lukasenka ellen Németországban


Kormányellenes tüntetők 2020. szeptember 6-án, Minszkben
Kormányellenes tüntetők 2020. szeptember 6-án, Minszkben

Egy jogászcsapat bírósághoz fordult Németországban tíz belarusz állampolgár képviseletében, akiket állításuk szerint megkínoztak hazájukban.

A tájékoztatás szerint az ügyvédek feljelentést tettek a szövetségi ügyészségnél Karslruhe városában a szerintük emberiesség elleni bűncselekményeket elkövető Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és más magas rangú tisztségviselők ellen.

Kiemelték, hogy sem Lukasenka, sem mások ellen nem indult eljárás Belaruszban a tüntetők elleni túlzott erőszak alkalmazása, illetve az őrizetbe vettek megkínzása miatt, ezért független vizsgálatra van szükség az ügyben.

A jogászcsapat az egyetemes joghatóság elvére hivatkozott, amely egyes meghatározott bűncselekmények esetén minden állam számára lehetővé teszi az elkövető elleni eljárás lefolytatását.

Terrorrezsim?

„A hatóságok fellépése csakis brutálisnak nevezhető általánosságban” – írták közleményükben.

„Ez az első lépése annak, hogy a rezsimet terrorszervezetként ismerjék el, annak minden következményével együtt” – idézte a német Deutsche Welle a helyi belarusz diaszpóra egyik tagját.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tiltakozók ellen, ezreket tartóztattak le, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része – így az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada – nem hajlandó legitim elnökként elismerni a hatalmon lévő Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben választási csalás és a békés tüntetők elleni erőszak miatt szankciókat vezettek be.

XS
SM
MD
LG