Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bűnügyi vizsgálat indult Trump vállalatbirodalma ellen


Járókelők a Trump International Tower előtt Vancouverben, 2017. február 28-án
Járókelők a Trump International Tower előtt Vancouverben, 2017. február 28-án

A Donald Trump előző amerikai elnök vállalatbirodalma ellen megindított polgári eljárás bűnügyi vizsgálatként folytatódik tovább – közölte New York állam főügyészsége.

„Tájékoztattuk a Trump Organizationt, hogy a vállalat ügyében folytatott vizsgálataink már nem tisztán polgári természetűek” – mondta Fabien Levy, Letitia James főügyész szóvivője szerdán. „Aktív bűnügyi vizsgálatot folytatunk a manhattani ügyészséggel közösen” – tette hozzá.

Arról egyelőre nem tájékoztattak, hogy mi adott okot a megközelítés megváltoztatására, s miért jelentették azt be nyilvánosan. Más további részleteket sem árult el a szóvivő.

A manhattani ügyészség, Cyrus Vance kerületi ügyész több mint két éve vizsgálódik Trump, valamint ingatlanvállalatai üzleti ügyeiben. A két vizsgálat között vannak átfedések bizonyos területeken, például mindkettő során fényt próbálnak deríteni arra, hogy vajon Trump vagy vállalata hamisan adta-e meg egyes ingatlanok és ingóságok értékét, ezzel biztosítva kedvező hitelfelvételi, illetve adózási feltételeket.

Egyes sajtójelentésekben kiemelték, hogy James és Vance is demokrata párti.

Elemzők szerint a bűnügyi vizsgálat megindítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a főügyész vádat is fog emelni bűncselekmények miatt.

Vance egyebek mellett abban az ügyben is vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje pénzt fizetett a 2016-os választás előtt két nőnek is, hogy hallgassanak állítólagos viszonyukról a milliárdos üzletemberrel. A manhattani ügyészség nem számolt be vizsgálata tárgyáról, bizonyos részletek azonban jogi eljárások során kiderültek.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG