Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Busztűz Bulgáriában - csaknem félszáz halott


Az észak-macedóniai rendszámú busz egy autópályán gyulladt ki, Bosznek falu közelében Bulgáriában. 2021. november 23.
Az észak-macedóniai rendszámú busz egy autópályán gyulladt ki, Bosznek falu közelében Bulgáriában. 2021. november 23.

Legkevesebb 45-en haltak meg, amikor balesetet követően kigyulladt egy busz Bulgária nyugati részén. Az áldozatok többsége észak-macedóniai turista. A halottak között 12 gyermek van – mondta el a bTV-nek Sztanimir Sztanev országos rendőr-főkapitány.

Hét túlélőt a fővárosba, Szófiába vittek kórházba, őket égési sérülésekkel ápolják.

Egyelőre nem derült ki, hogy mi okozta a balesetet, amely röviddel hajnali 2 óra után történt Bosznek falu közelében, Pernik és Dupnica között, Szófiától 31 kilométerre délnyugatra.

A busz Isztambulból tartott az észak-macedóniai Szkopjéba.

"Valószínűleg műszaki hiba vagy defektes gumi volt az ok" - mondta a bTV-nek Nyikolaj Nikolov, a Belügyminisztérium Tűzbiztonsági és Lakosságvédelmi Főigazgatóságának vezetője.

Nikolov szerint az is lehetséges, hogy a tűz a busz felborulása előtt keletkezett. A forgalmat mindkét irányban leállították. A helyszínen készült első képeket itt láthatja.

A helyszínre utazott Sztefan Janev bolgár miniszterelnök – közölte a kormány sajtószolgálata. A szkopjei média arról számolt be, hogy Észak-Macedónia miniszterelnöke, Zoran Zaev is a baleset helyszínére tart.

Egyes meg nem erősített hírek szerint az utasok többsége albán volt, nem Észak-Macedóniából származott.

Bulgáriában sok halálos buszbaleset történt az elmúlt években. A legutóbbiban 17 bolgár turista halt meg 2018-ban, amikor buszuk megcsúszott a vizes úton és felborult.

A baleseteket gyakran a rossz útviszonyok, az elöregedett járművek és gyorshajtás okozzák.

A hivatalos adatok szerint a 6,9 milliós országban 2019-ben összesen 628-an, tavaly pedig 463-an vesztették életüket közúti balesetben.


Készült a Reuters, az AFP és a DPA tudósításainak felhasználásával.

XS
SM
MD
LG