Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Cége is követi Bécsbe a Budapestről Ausztriába költözött CEU-t


A cég a tervek szerint július 1-jétől kezdi meg működését az osztrák fővárosban, ahol az egyetem campusa lesz a székhelye. Hat éve született meg a Lex CEU. A Soros György által alapított intézmény egy év alatt talált új campust Ausztriában, ahol tavaly már az ország harmadik legjobb egyeteme lett.

Az Mfor írta meg, hogy a CEU Ingatlankezelő SE Zrt. részvényesei, a The Central European University és a Scholar Support Fund március végén döntött a társaság székhelyének áthelyezéséről és arról, hogy Ausztriában CEU Immobilienverwaltung SE néven működnek tovább.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott azzal, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a CEU működését. Hat éve született meg a lex CEU, a Soros György által alapított intézmény egy év alatt talált új campust Ausztriában, ahol tavaly már az ország harmadik legjobb egyeteme lett.

Ehhez kapcsolódóan: Enyedi Zsolt: „A CEU mint egyetem már nem létezik Magyarországon”

Legutóbb Carsten Q. Schneider rektorhelyettes például arról beszélt munkatársunknak, hogy Ausztriában nem száműzetésben vannak, Bécs az új otthonuk. Mint fogalmazott: „A második világháború óta nem volt példa arra, hogy egy egyetemet ellehetetlenítsenek. Ezért mindig hangsúlyozom: ne miattunk aggódjanak, hanem a többi egyetem miatt. Amit egyszer megtettek, megteszik másodszor is.”

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor továbbra is függő jogi helyzetről beszél, mondván, az Oktatási Hivatal ez év végéig vizsgálja felül a külföldi felsőoktatási intézmények, köztük a CEU működési engedélyét. A kormányzati retorika továbbra is hazugságnak tartja, hogy elüldözték Magyarországról az egyetemet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG