Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Budapesten tart kurzusokat a CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért programja


A CEU egykori budapesti épülete a Zrínyi utcában
A CEU egykori budapesti épülete a Zrínyi utcában

A CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért (IUFU) budapesti téli iskolája 36 kiválasztott, különböző régiókból és intézményekből érkező és jelenleg nyolc különböző országban élő hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy Budapesten személyesen vegyen részt a tanulásban január 21–27. között.

Az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul a Közép-európai Egyetem (CEU) 2022 tavaszán elindította a Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért (IUFU) nevű online oktatási programját. Az oklevelet nyújtó képzés olyan ukrán BA-, MA-és PhD-hallgatóknak szól, akiknek a háború érintette a tanulmányait. Mint írják, a program célja nem az ukrán egyetemeken folyó online oktatás helyettesítése vagy megkettőzése, hanem a támogatása, és segítség nyújtása az orosz katonai invázió miatt átmenetileg keletkezett hiányosságok pótlásához. A programban való részvétel ingyenes.

Osztap Szereda, a program tudományos igazgatója, az Ukrán Katolikus Egyetem történészdocense és a CEU vendégprofesszora megfogalmazása szerint „a téli iskola célja, hogy a diákokat megismertesse az ukrán kulturális örökséggel kapcsolatos kritikus nézőpontokkal, felkészítve őket a nemzetközi nyilvános vitákban való aktív részvételre”.

Idén a téli iskola témája a Cselekvés és reflexió: Ukrajna bevonása a globális tudásteremtésbe, kiegészítve az IUFU őszi szemeszterében oktatott történelem-, kulturálisörökség-, társadalom-, jog és politika kurzusait. A résztvevők azokat a kihívásokat vitatják meg, amelyeket az Ukrajna elleni orosz agresszió jelent a nemzeti és globális tudásteremtés számára.

A témák között szerepel: az önrendelkezés és a nacionalizmus liberális vs. illiberális módozatai; költészet és háború; társadalmi átalakulások a háború alatt; alkotmányosság és a kivételek politikája; állami és nem állami erőszak; a történetiség rendszerei a XXI. században.

Mivel az egyetem a lex CEU értelmében nem vehetett fel új diákokat 2019. január 1-jétől, minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indította el 2019 szeptemberében. Erről és az azóta eltelt öt év fejleményeiről a Szabad Európa tényfeltáró sorozatában, a Szabadonban számoltunk be.

A videóriportot itt nézheti meg: CEU – Egy elüldözött egyetem története

A magyar kormány lépése után a CEU minden diplomát adó programját Bécsben kínálja. Továbbra is jelen van azonban Budapesten a CEU Demokrácia Intézet, a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA), a CEU Felsőfokú Tanulmányok Intézete (IAS), a CEU Nyári Egyetem, valamint fokozatot nem nyújtó programok, magyar nyelvű nyilvános oktatási programok és nyilvános előadások és egyéb rendezvények révén. Mint írják, a CEU könyvtára nyitva áll a magyar egyetemek és főiskolák hallgatói, oktatói, a tanárok, a Magyar Tudományos Akadémia egykori intézeteinek tudományos munkatársai és a sajtó képviselői előtt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG