Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A republikánusok leváltanák azt a vezetőjüket, aki nem támogatója Trumpnak


Liz Cheney wyomingi képviselő nem támogatója a Trump-féle irányvonalnak
Liz Cheney wyomingi képviselő nem támogatója a Trump-féle irányvonalnak

A volt elnöknek máig komoly befolyása van a Republikánus párt irányítására.

Az amerikai képviselőház republikánus képviselői május 12-én szavaznak arról, hogy eltávolítsák-e Liz Cheney kongresszusi képviselőt a republikánusok egyik vezető posztjáról. Ez a lépés kulcsfontosságú lehet a párt jövőbeli irányvonala és Donald Trump volt elnök befolyásának szempontjából.

Kevin McCarthy képviselőházi kisebbségi vezető május 10-én a kamara 212 republikánus tagjának írt levelében tűzte ki a szavazás időpontját, mondván, hogy kollégáinak „változtatniuk kell”.

Cheney-t várhatóan leváltják az egyik legfontosabb republikánus képviselőházi posztról, miután a tavaly novemberi választások után többször is kétségbe vonta Donald Trump széles körű választási csalásról szóló hamis állításait.

A wyomingi kongresszusi képviselő emellett bírálta, hogy Trump bátorította támogatóit a január 6-i capitoliumi zavargások idején, és a következő héten egyike lett annak a mindössze 10 republikánusnak, akik támogatták a képviselőház elnöki vádemeléséről (impeachment) szóló indítványát.

Cheney, aki a mainstream republikánusok közé sorolható és Dick Cheney volt alelnök lánya, azzal érvelt, hogy a Republikánus pártnak ellen kell állnia Trump „nagy hazugságának”, és meg kell védenie a demokráciát.

A Cheney elleni támadás rávilágít Trump máig érvényesülő befolyására a Republikánus párt vezetőségében, a képviselőházban és a párt bázisában.

McCarthy már több hete jelezte, hogy el akarja távolítani Cheney-t.

Kollégáinak azt írta, hogy a republikánusok egyesítésére van szükség a 2022-es kongresszusi választások előtt, amikor reményeik szerint visszaszerzik a képviselőház irányítását a demokratáktól.

Ha meg akarjuk állítani az országunk elpusztítására irányuló radikális demokrata tervet, akkor ezeket a belső konfliktusokat úgy kell megoldani, hogy ne gyengítsék a közös munkánkat” – írta McCarthy. „Miután az elmúlt napokban oly sokatoktól hallottam ezt, egyértelmű, hogy változtatnunk kell.

Trump, McCarthy és a második számú képviselőházi republikánus Steve Scalise egyaránt a volt elnök lelkes támogatóját, Elise Stefanikot (New York) támogatta Cheney vezetői pozíciójára.

Míg McCarthy a párt megosztottságát elsimító megoldásként állítja be Cheney leváltását, egyesek szerint a lépés csak elmélyíti a republikánusok problémáit és elidegeníti a párttól a bizonytalan szavazókat.

Liz Cheney kizárása a vezetésből egyetlen szavazót sem hoz a pártnak, viszont jó néhányat el fog távolítani” – tweetelte Mitt Romney republikánus szenátor, Trump kritikusa.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG