Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Választási szakértő: Ez a kampány olyan, mintha országgyűlési választás jönne


Választási szakértő: Ez a kampány olyan, mintha országgyűlési választás jönne
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:37:27 0:00

László Róbert szerint nem tét nélküli az EP választás, mert annak mindig van belpolitikai következménye. Nemrég két szabálymódosítással is Vitézy Dávid útját egyengette a Fidesz, de Szentkirályi Alexandra jelölése öngól lehet: visszalépése a kegyelmi ügy két női lemondása után visszás lenne.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) A Political Capital választási szakértője elmondta: minden korábbinál több lista lesz a szavazólapon. Az elmúlt négy EP választás alatt a Fidesz magához képest átlag alatt szerepelt a külképviseleti szavazáson, a mindenkori ellenzéki pártok pedig erősebbek szoktak lenni. Ha lenne rá politikai akarat, nem volna lehetetlen küldetés, hogy az önkormányzati jelöltekre külföldről is lehessen szavazni, a Nemzeti Választási Iroda megoldott már ennél bonyolultabb feladatokat is.

(2) László Róbert úgy véli: a Fidesz EP listáján szereplő neveknek soha nem volt nagy jelentősége, a párt logója a döntő. Az, hogy most Deutsch Tamás az első, a Fideszben lévő káderhiányt jelzi. Most is – ahogy az elmúlt 15 évben – várhatóan a Fidesz kapja majd a legtöbb listás szavazatot. A kérdés inkább az, hogy mekkora különbséggel, és hogyan fogják majd az eredményt értékelni. A Fidesz öt éve utcahosszal nyerte az EP választásokat, de már akkor is jóval nagyobb arányú győzelemre számított. Az EP választásoknak mindig van belpolitikai következménye.

(3) A szakértő szerint, ha választási törvényben bármilyen változtatás történik, akkor mindig politikai érdek van a háttérben. Márpedig tavaly két olyan módosítás is történt, ami Vitézy Dávid úját volt hivatott egyengetni. Egységesítették a bejutási küszöböt, és az is lehetségessé vált, hogy egy főpolgármester-jelöltnek automatikusan lehessen listája, utóbbira korábban soha nem volt példa.

(4) A szakértő úgy látja: a Fideszben felmérték, hogy saját jelöltjükkel Budapestet nem tudják bevenni. Szentkirályi Alexandra harmadik helyre számíthat. Márpedig az kedvezőtlen színben tüntetné fel őt és a Fideszt is. Ha viszont visszalép, az megint csak kellemetlen, főleg a kegyelmi botrány után, amiben két nőt lemondattak. A két rossz lehetőség közül a Fidesz a politikai érdekei alapján fog dönteni.

(5) László Róbert úgy látja: ha nem lett volna a kegyelmi botrány és annak farvizén nem robbant volna be Magyar Péter a közéletbe, unalmas és lagymatag kampány lett volna. Így viszont Magyar Péter egzisztenciális fenyegetést jelent a legtöbb ellenzéki pártra, a Fidesz pedig válságkezelő üzemmódban van. Ezért az EP és önkormányzati választásra sokkal nagyobb erőkkel készül, mint korábban bármikor. A településeken és a kerületekben olyan magas helyi számokat kell hozniuk, mintha országgyűlési választások lennének. Nem engedhetik meg maguknak, hogy ne tartsák meg az 50+ százalékos támogatottságukat. Ha az alá mennének, az emberek azt éreznék, hogy a Fidesznél egy lefelé tartó spirál indult el. Ezt mindenképp el akarják kerülni, véli a Political Capital választási szakértője.

XS
SM
MD
LG