Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő: A munkajogi és környezetvédelmi rugalmasságot hálálta meg a kínai elnök Budapesten


Szakértő: A munkajogi és környezetvédelmi rugalmasságot hálálta meg a kínai elnök Budapesten
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:37:36 0:00

Matura Tamás szerint nem a magyar fél elfogadó politikája magyarázza a kínai érdeklődést, az együttműködést olajozza, hogy a segítőkészség az államigazgatás alsóbb szintjeire is lecsorog. A kínai hitelek hazai bedőlése kisebb kockázat, de a szerződések szokatlanul alaposak – véli a Kína-kutató.

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Matura Tamás Kína-kutató szerint nem volt nagy meglepetés a közös kínai–magyar sajtótájékoztatón, Orbán Viktor csak régi külpolitikai üzeneteit mantrázta. A kínai elnök egy újdonságot viszont bejelentett: új szintre emelték a két ország közötti átfogó stratégiai megállapodást. Ez az all weather (minden időjárási körülmények között) együttműködés, amivel olyan országokkal kerültünk egy csoportba, mint Üzbegisztán, Pakisztán, Etiópia és Belarusz.

(2) A Corvinus egyetemen dolgozó kutató úgy látja: a bejelentett közös beruházások komoly eredmények. Igaz, az elmúlt néhány évben olyan gigantikus beruházások érkeztek Magyarországra, amelyekhez képest a mostani megállapodások nem tűnnek hatalmasnak, bár ezt a benyomást az is táplálja, hogy a pontos összegről hallgatnak. A lényeg ezek mögött mégis az, hogy elkezdjük a kínaiakat beengedni a kritikus infrastruktúránkba. Feltűnő bejelentés volt az is, hogy a Szerbia felé tervezett határátkelőt kínai pénzből és kínai befektetőkkel akarja közösen megvalósítani a szerb és a magyar fél.

(3) Matura Tamás úgy véli: a kínai tőke nem elsősorban azért jön ide, mert a magyar kormány bizonyos esetekben támogatja a kínai politikai érdekeket az EU-ban, hanem mert a munkavállalói jogokat és a környezetvédelmi szabványokat itt sikerült annyira lerontani, amit más országokban nem tudtak elérni. Rendkívül támogató a gazdasági és a politikai környezet, ráadásul a kormány segítőkészsége lecsorog az államigazgatás alsóbb szintjeire is.

(4) Azzal kapcsolatban, hogy a kínai hitelek mennyire viszik adósságcsapdába az adott országot, azt mondta: bár voltak látványos bukások, akadt jó pár olyan nagybefektetés, ahol semmi gond nem adódott. Nem drámaian nagyobb a bebukó projektek aránya, mint a hagyományos nagy fejlesztési ügynökségek vagy bankok esetén. Az sem mindegy, hogy az ország gazdasági erejéhez képest milyen arányú az érkező kínai hitel.

(5) A kínai elnök látogatásakor Budapesten hemzsegtek a kínai biztonsági emberek. Az utcán megjelenő piros sapkás, önjelölt kínai rendőrök valószínűleg az itt élő kínai diaszpórához tartoznak, amely kapcsolatot tartott a kínai nagykövetséggel és a biztonsági szervekkel. Úgy tűnik, a sajtóval ellentétben előre tudták az elnöki útvonalat, programot. De a kínai biztonsági és hírszerzési jelentét még mindig a kanyarban sincs ahhoz képest, amit az oroszoknak engedünk Magyarországon. Ez utóbbi jóval aggasztóbb jelenség – véli a szakértő.

XS
SM
MD
LG