Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ciprus új korrupció-ellenes törvényt készít elő az „Arany Útlevél”-botrány nyomán


Ciprusi tengerpart
Ciprusi tengerpart

Ciprus új, korrupció-ellenes reformtervet nyújt be, mindössze néhány hónappal azután, hogy uniós tagállamként megszüntette nagy port kavart állampolgársági programját, amelyet pénzes külföldi befektetők használhattak ki.

Az úgynevezett Arany Útlevél programmal kapcsolatban széleskörű korrupt visszaélések vádjai merültek fel. Nikosz Anasztasziadesz államelnök csütörtöki televíziós beszédében úgy vezette fel a készülő új törvényt, hogy az az eddigi „legerősebb védelmi hálót hozza majd létre a korrupció ellen”.

A földközi-tengeri szigetállam novemberben törölte el az Arany Útlevél programot, miután egy Al-Jazeera dokumentufilm rajtakapott egy politikust, ahogy a szabályokat kijátszva próbált útlevélhez juttatni egy fiktív befektetőt. Demetrisz Szillourisz volt parlamenti elnök egy büntetett előélettel rendelkező, fiktív kínai üzletembernek próbált segíteni – az illető azonban valójában az tényfeltáró újságírókkal működött együtt.

Egy másik, augusztusi Al Jazeera jelentés szerint 2017. és 2019. között több, mint ezer gazdag orosz jutott ciprusi útlevélhez a befektetési program jóvoltából. Az „arany útleveleket” megkapó külföldiek több, mint a felét az oroszok tették ki.

Az Al Jazeera nyomozása bemutatta, hogyan vásárolják be magukat az oroszok – a politikai és üzleti elit, milliárdosok és bűnözők – az EU-ba. Uniós útlevéllel a kezükben szabadon utazhatnak, dolgozhatnak és bonyolíthatnak banki tranzakciókat az EU területén.

Az Európai Unió már régóta nyomást gyakorol Ciprusra, hogy reformálja meg a befektetési programot, mert aggodalmak merültek fel, hogy azzal szervezett bűnbandák élnek vissza és pénzmosásra használják fel.

Ciprus több ezer útlevelet adott ki a program keretében, cserében 2,5 millió eurót kitevő befektetésekhez jutott, ami 7 milliárd eurót termelt a szigetállam gazdaságának.

Az AFP, a Cyprus Mail és a Reuters tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG