Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civil halottak, szétbombázott infrastruktúra Dél-Ukrajnában


Lebombázott templom a zaporizzsjai Komisuvakhában 2023. április 16-án
Lebombázott templom a zaporizzsjai Komisuvakhában 2023. április 16-án

Folytatódtak az összecsapások a keleti Donyecki területen, ahol az ukrán védelmi erők számos újabb orosz támadási hullámot vertek vissza sikerrel, miközben a déli országrészben több települést is légicsapások értek.

Az orosz hadsereg az utóbbi 24 órában hatvanhét rakéta- és légitámadást mért a déli Zaporizzsjai terület azonos nevű székhelyére és Komisuvakha városra, valamint a Mikolajivi területen található Sznihurivkára – írta friss jelentésében a kijevi vezérkar.

„Halottak és sebesültek is vannak a civil lakosság körében, magas lakóházak rongálódtak meg, oktatási intézmények, kórházak, templomok és más polgári létesítmények pusztultak el” – tájékoztattak.

Az áldozatok száma egyelőre nem ismert. Jurij Malasko helyi vezető csak annyit árult el friss Telegram-bejegyzésében, hogy az orosz ágyúzásban legalább egy civil megsebesült Zaporizzsja városban.

Vasárnap óta az ukrán fegyveres erők több mint hatvan orosz előrenyomulás-kísérletet hiúsítottak meg Ukrajna keleti részén, ahol a megszálló csapatok továbbra is Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka elfoglalására összpontosították erőfeszítéseiket.

A moszkvai védelmi tárca arról számolt be, hogy a Wagner-csoport katonai magáncég fegyveresei két újabb háztömböt foglaltak el a nagyjából nyolc hónapja ostromlott Bahmutban. Ezt független forrásból nem lehetett még megerősíteni.

A tárca emellett azt állította, hogy hét brit zsoldossal végeztek egy támadás során, további részleteket azonban nem közöltek. London eddig nem kommentálta a bejelentést.

Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter hangsúlyozta, hogy első lépésként fontos cél a magyarországi és lengyelországi gabonatranzit újraindítása. Tudatta, hogy az importtilalom hétvégi budapesti és varsói bejelentését követően tárgyalt a két ország képviselőivel, majd szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával is egyeztetések lesznek a kérdésben.

Ehhez kapcsolódóan: Bírálja Ukrajna és az EU az ukrán gabonaimport magyar és lengyel betiltását

Vasárnap, az ortodox húsvét alkalmából újabb fogolycserére került sor Oroszország és Ukrajna között, aminek nyomán 130 ukrán katona térhetett haza. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke nem mondta el, hogy cserébe hány orosz szabadult ki a „nagy húsvéti fogolycsere” keretében. Előző héten 106 orosz foglyot cseréltek ki száz ukránra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepi beszédében aláhúzta, hogy az immár 417 napja tartó háború ellenére országának hite megingathatatlan a győzelemben.

„Nem pusztán várakozunk és tartjuk a markunkat, hanem nyerünk, és magunknak teremjük meg ezt a győzelmet. Minden erőnkkel harcolunk a földünkért, és az égi erők segítségét kérjük” – fogalmazott.

Eközben orosz kollégája, Vlagyimir Putyin húsvéti liturgián vett részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban az ukrajnai háborút hangosan támogató Szergej Szobjanin moszkvai polgármester és Kirill pátriárka társaságában.

Beszédében az orosz ortodox egyház vezetője „szomorú eseményként” írta le a több tízezer halálos áldozatot követelő ukrajnai inváziót, amely „a történelmi orosz földünkön zajló belső viszályként írható le”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG