Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

George Clooney a politikusok ellen


 George Clooney egy londoni sajtótájékozatón, 2019. szeptember 19-én.
George Clooney egy londoni sajtótájékozatón, 2019. szeptember 19-én.

George Clooney legújabb filmje kapcsán adott interjút a Guardian brit lapnak. Elmesélte, hogy összevitatkozott Orbán Viktorral, Boris Johnson pedig akkor szólt be neki, amikor felvetette, hogy az Egyesült Királyság visszaadhatná a görögöknek az Akropolisz náluk lévő szobrait. Összefoglaltuk George Clooney és a politikusok összeütközéseit.

A közelmúltban nagyobb visszhangot váltott ki a magyar közéletben, hogy George Clooney az új filmjével kapcsolatban azt mondta, hogy Az éjféli égboltot (The Midnight Sky) a világban tapasztalható gyűlölet is inspirálta. „Vegyük például Bolsonarót Brazíliában vagy Orbánt Magyarországon” – mondta a színész a GQ magazinnak.

A Netflix számára készített film, amelynek a színész nemcsak főszereplője, de egyben rendezője is a gyermekek rövid távon megodlandó problémáival és a világ távlati kilátásaival foglalkozik.

Az éjféli égboltban, amely a jövő összeomló világát festi le, George Clooney egy tudóst játszik, aki a Föld utolsó lakható helyén, az Északi-sarkon ragadt. A férfi feladata, hogy figyelmeztessen egy csapat űrhajóst, hogy ne térjenek vissza az elítélt bolygóra, miközben egy hétéves kislányra kell vigyáznia.

„Aggódsz a közvetlen családod miatt és ugyanakkor aggódsz az egész Föld miatt is"

– mondta a színész, akit a Guardian szerzője a film üzenetén keresztül kötelességtudó apának és egyben liberális gondolkodónak ír le.

Vacsorai beszélgetések a járvány idején

A világjárvány miatt George Clooney és családja ideje nagy részét Hollywoodban töltötte. Egyik gyermekük asztmás, ezért idén nem sok helyen fordultak meg. Vacsora közben Clooney és emberi jogi jogászként dolgozó felesége, Amal számos politikai és emberi jogi kérdést is megbeszélnek.

Így került szóba köztük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. „A héten veszekedtem Orbánnal" - utalt a Guardiannek adott interjúban George Clooney arra a korábbi nyilatkozatára, amelyet a filmmel kapcsolatban tett a magyar miniszterelnökről.

A brit lap szerzője megemlíti, hogy a magyar kormány válaszul azt állította, hogy Clooney „marhaságokat” beszél, amellyel valószínűleg Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának Menczer Tamásnak a nyilatkozataira utalhatott.

A színész a témával kapcsolatban feleségét idézte:

„Amal az ilyen nyilatkozatokba is annak bizonyítékát látja, hova jutott ez a világ. A bűncselekményeket és a korrupciót leleplező emberek börtönbe kerülnek, míg azok elkövetői szabadok maradnak. Nos, igen, érdekes időket élünk. Azt gondolom, hogy minden bizonnyal érdemes összeveszni az ilyen emberekkel, mert kínosan érezném magam, ha nem állnék ki az olyanok ellen, mint Orbán Viktor”.

George Clooney hozzátette, kisgyerekes apaként szeretné, ha el tudná mondani a gyerekeinek, mit tett a történelem ennek furcsa szakaszában:

„nemcsak azért, hogy büszkék legyenek rám, hanem hogy jobb világban éljenek".

Boris Johnson, Clooney és Hitler

George Clooney az interjúban elmesélte azt is, hogy nem először került összetűzésbe politikusokkal. A jelenlegi brit miniszterelnök ugyanis 2014-ben Hitlerhez hasonlította őt.

A színész szerint Amal Alamuddinnal titokban tartott kapcsolatuk legelején jártak, mikor az Egyesült Királyságba utazott, hogy a Műkincsvadászok című filmjét népszerűsítse.

A második világháború végén játszódó film egy csapat katonáról szól, akiknek az volt a feladata, hogy megvédjék az európai művészet felbecsülhetetlen értékű alkotásait a náciktól. Clooney véletlenül megemlítette, hogy az Egyesült Királyság is visszaadhatná a az Akropolisz márvány domborműveit (az Elgin-maradványokat) Görögországnak.

„És ekkor… Boris Johnson szó szerint Hitlerhez hasonlított engem” – mesélte a színész - „Még mindig megnevettet. Kicsit eltúlzom, de azt mondta, hogy az Elgin-maradványokkal kapcsolatos megjegyzéseim műkincstolvajjá tettek, Hitlerhez hasonlóan, aki szintén az volt.”

Későbbi feleségével, Amallal aznap titokban együtt vacsorázott. Ő pedig ügyvédként korábban Görögországot képviselte a műkincsek visszaszolgáltatása ügyében.

„Elmagyarázta az UNESCO szabályozásait. Elmondott egy csomó információt” – mesélte a színész, aki mikor legközelebb nyilvánosan beszélt az ügyről, "már rengeteg ténnyel felkészült", hogy lerendezze a Boris Johnsonnal folytatott vitát.

Kevesebb film, több idő háborús bűnösök felkutatására

George Clooney feleségével együtt 2016-ban létrehozott egy alapítványt, melynek célja, hogy felelősségre vonják az emberi jogi visszaéléseket elkövető vezető politikusokat. A színész elmondása szerint azóta „kevesebbet dolgozik a filmeken, többet az életen. Azt viszont el kell mondani, hogy nagyon szórakoztató a háborús bűnösök üldözése".

Az alapítvány egyik feladata, hogy megpróbál pénzügyi szankciókat elérni a háborús bűncselekményekből profitáló szereplők ellen. A titkos bankszámlák felkutatásához pedig például az FBI-tól is béreltek szakértőket.

George Clooney szerint „ezeknek a politikusoknak meg kellene védeniük a lakosságot, ehhez képest nyerészkednek és embereket öletnek meg. Meglehetősen jó dolog, hogy befagyaszthatjuk minden vagyonukat és tönkretehetjük őket. Ez elég jó mulatság.”

Az amerikai elnökválasztások reményt adtak neki

Az idei amerikai elnökválasztások eredménye optimistábbá tette George Clooney-t, aki a kilencvenes években New York-i bulikon találkozott Donald Trumppal. A távozó amerikai elnököt akkor olyan embernek ismerte meg,

"aki azt kérdezgeti, hogy mi is a pincérnő neve? Van barátja? Ennyi volt ez az ember. Szó szerint ennyi volt. Aztán látni, hogy elnök lesz belőle, olyan érzés volt, mintha megbolondult volna a világ”.

Szerinte az új elnökkel, a demokrata Joe Bidennel a remény csillan fel. "Négy évig meglehetősen őrült dolgok jöttek az USA-ból, most végre van valami normalitás” – mondta George Clooney.

"Elég tré volt ez az év. De túl leszünk rajta. Ezt teljes szívemből hiszem. Ha nem hinnék benne, nem tudom, hogyan nevelhetnénk gyerekeket ebben a világban. Túl leszünk ezeken a dolgokon, és abban bízom és reménykedem, hogy jobban jövünk ki belőlük"

- tette még hozzá George Clooney.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG