Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zárt körű avatáson adnák át a vitatott balatonaligai kikötőt


Háttérben a balatonaligai kikötő 2020. augusztus 15-én
Háttérben a balatonaligai kikötő 2020. augusztus 15-én

A környékbeli civilek tiltakozása ellenére a Club Aliga tulaja és a helyi önkormányzat péntek délután zárt körben tervezi átadni a vitatott balatonaligai kikötőt. A kikötőépítés kitartóan per alatt áll, az egész beruházást viszont nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű építkezésnek minősítette a kormány.

Péntek délután a sajtó kizárásával avatja fel a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot Kft. a balatonaligai kikötőt, az eseményre is csak a helybeliséget igazoló lakcímkártyával, illetve birtoklappal lehet bejutni – írja a Népszava Takács Károly polgármester közösségi médiás posztja alapján.

Noha a kikötőépítés jelenleg per alatt áll, a használatbavételi engedélyről csak hétfőn dönt a Pécsi Törvényszék. Június 7-én egy újabb körben a vízjogi üzemeltetésről dönt ugyanez a testület.

A Club Aliga tervezett teljes átépítését és kiárusítását a balatonaligai tópartot féltő civilek, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) támadja. Attól tartanak, hogy ismét elveszítik a rendszerváltás előtt lezárt, azóta viszont szabadon használható partszakaszt.

A civilek céljait jelentősen nehezíti, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította az építkezést, így többek között mentesült a Balaton-törvény és a helyi építési korlátozások alól is.

Az AFE korábban

Aliga Trianonjának nevezte

a Club Aliga-beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító kormányrendelet tavaly szeptemberi módosítását, amely például lehetővé tette, hogy magáncélú luxusingatlanok épülhessenek a területen, pontosabban közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik a nemzetgazdaságilag kiemelt címke. Ez szinte ellehetetlenítette a beruházást ellenzők számára, hogy jogi úton küzdjenek a partjukért. Az egyesület emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Club Aliga tulajdonosa a Pro-Mot Kft., amely több Fidesz-közeli oligarcha kezén át került jelenlegi tulajdonosához, a szintén kormányközeli beruházásokban aktív Balázs Attilához. Balázs helyben 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, emellett felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II.-t.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG