Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ez a különbség a COVID és az allergia között


Nem kell megijedni a tüsszentéstől és a folyamatos orrfolyástól, ezek nem a koronavírus okozta betegség tünetei, hanem inkább allergiára utalnak. A nehéz légzés jellege is eltér.

A következő hónapokban a koronavírus elleni védekezést nehezítheti a kezdődő allergiaszezon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombati közleménye szerint az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben.

A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.

A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a Covid-19-megbetegedés tüneteitől. A koronavírus gyakori tünetei: a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság.

Ezzel szemben az allergiások gyakori tünetei az orrfolyás, a tüsszentés és az asztmás nehézlégzés. Utóbbi, az asztmás nehézlégzés például a koronavírusnál nem jellemző tünetnek számít.

Allergia esetén az egyik nem jellemző tünet a hasmenés, ami a koronavírus-fertőzésnél ritkán előfordul. További nem jellemző allergiás tünetek az izom és izületi fájdalmak, a torokfájás és a mellkasi nyomás, amelyek a koronavírus esetén a néha észlelt tünetek között szerepelnek.

Készült az MTI cikke alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG