Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfelejtett járványadatokat közölni az állam, most pótolta


Az orosházi kórházban készülődnek oltáshoz 2021. november 25-én
Az orosházi kórházban készülődnek oltáshoz 2021. november 25-én

Az elmúlt két hétben a járvány 173 halálos áldozatát jelentették, miközben csökkent a kórházban lévők száma. Az állam elfelejtett adatokat szolgáltatni múlt héten, de az e heti adatokból kiderülnek a megelőző hetiek is.

Az elmúlt hétről 92 áldozatot jelentett az állam, így az elmúlt két hétben összesen 173 fővel nőtt a közvetlen halálos áldozatok száma. Az összes közvetlen járványügyi áldozat 48.111 főnél jár.

Ezer fő alá került a kórházban lévők száma, invazív lélegeztetőgéppel pedig 18 főt próbálnak életben tartani. Az oltási program lényegében áll, az elmúlt két hétben naponta országosan 27 oltatlan beoltását sikerült megszervezni. Az állam hivatalosan továbbra is őket szeretné leginkább elérni.

A múlt hétről egyébként kimaradt az adatszolgáltatás. Pontosabban először bejelentették, hogy kicsit csúsznak majd a szerdai adatszolgáltatással, mert hétfő és kedd szünnap Magyarországon.

Az se derült ki, hogy mikorra tervezi az állam összeszedni az adatait, a hét második felére ígérték. Végül inkább hagyták az egészet, szerencsére az e hetiből visszaszámolva kiderülnek az előző heti számok is.

Magyarországon alacsony színvonalú járványügyi adatszolgáltatása működött eddig a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésével.

A pontos állami adatszolgáltatásra pedig nem a statisztikusok elégedettsége érdekében van szükség, hanem a fejlett világban ezen alapszik az állami és vállalati döntéshozók, a kutatók, az újságírók munkája, és minden állampolgár és adófizető ez alapján tud tájékozódni az állam különböző tevékenységeiről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG