Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Conte: “Gyülekezés, ölelések és csókok nélküli, józanabb karácsonyra számítsanak”


Karácsonyi dísz Moszkvában. 2020. december 18.
Karácsonyi dísz Moszkvában. 2020. december 18.

Hogyan készülnek a járvány-sújtotta európaiak a karácsonyi és újévi ünnepekre? “Csókok nélküli, józanabb karácsonyra számítsanak” - figyelmeztetett az olasz kormányfő. Elmarad az ünnepi síelés is Európában.

Az utazási korlátozások ideiglenes feloldásával és a különböző háztartások beltéri keveredésének engedélyezésével készül több európai kormány az ünnepekre. Az alpesi országok szokásos karácsonyi síszezonja viszont valószínűleg elmarad.

A karanténok hónapokon át meghatározták hogy hova, és egyáltalán utazhatott-e többmillió európai, és hogy kikkel találkozhatott. A kormányok kemény döntésekkel néznek szembe és úgy tűnik, engednek a nyomásnak, hogy a családi, baráti kötelékek fenntartására részlegesen enyhítsenek a korlátozásokon.

Elmarad az ünnepi síelés

Karácsony és újév között sok olasz utazik hagyományosan a síparadicsomokba. Giuseppe Conte kormányfő azonban az idén arra kéri honfitársait, hogy mondjanak le erről. “Nem tudjuk megengedni magunknak” - fejtegette.

Így valószínű, hogy zárva lesznek az Alpok és a Dolomitok népszerű pályái, így az üzemeltetők és vendéglátósok többmilliárd eurónyi ünnepi bevételtől esnek el. Conte európai konszenzust sürgetett a kérdésben - azaz, hogy más országok is tartsák zárva a pályákat és hozzanak egyéb intézkedéseket is.

Szerintem ez egy összeurópai probléma” - mondta a kormányfő a La7 tévének. - “Ha Olaszország leállítja az összes síliftet, de Franciaország, Ausztria és mások ebben nem támogatják, akkor fennáll a veszélye, hogy az olasz turisták külföldre mennek és hazahozzák a vírust” - figyelmeztetett Conte.

Franciaországban is zárva lesznek a pályák és Bajorország miniszerelnöke is támogatja az ideiglenes lezárást. Közben Svájcban már nyitva vannak az üdülőhelyek.

Az olasz miniszterelnök azt üzente honfitársainak: “Gyülekezés, ölelések és csókok nélküli, józanabb Karácsonyra számítsanak”.

Annyit már korán tudni lehetett, hogy megtiltják a sokak által szeretett karácsonyi vásárok rendezését. Viszont Conte azzal nyugtatta meg az olasz gyerekeket: biztosan meglátogatja őket Babbo Natale, azaz Télapó, mert őrá nem vonatkoznak a globális utazási korlátozások.

Felfüggesztik az utazási korlátozásokat

A több hétig tartó országos karantén után Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy november 28-tól elkezdik feloldani a korlátozásokat. Az üzletek, színházak és mozik kinyitnak az ünnepekre, és a franciák meglátogathatják családjukat az ünnepi időszakban. “Engedély nélkül lehet majd utazni, egyik régióból a másikba” - mondta Macron a televízióban.

Franciaország október vége óta országos lezárás alatt állt. December 15-én ezt este 21:00 órától reggel 7:00 óráig tartó országos kijárási tilalom váltotta fel, de ez alól kivétel lesz a Szenteste és a Szilveszter.

Az éttermek és iskolák valószínűleg január 20-ig nem nyitnak ki, de ez attól függ, hogy a napi új fertőzések száma 5 ezer alá esik-e. A bárokat, kávézókat és éjszakai szórakozóhelyeket meghatározatlan időtartamra bezárták. November 28-tól lehet vallási szertartásokat rendezni, de ezeken csak maximum 30 ember vehet részt.

A franciáknak nagy csalódást okozott, hogy zárva maradnak a népszerű sípályák. A helyi polgármesterek szerint hónapokon át tartó felkészülés veszett most kárba. Macron azt mondta, januárban “a kedvező feltételek megléte mellett kinyithatnak”, de hasonlóan az olasz miniszterelnökhöz össz-európai megállapodást akar a kérdésben.

Autós karácsonyi vásárral hangolódnak az ünnepre egy német városban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:49 0:00

Limitálják a társadalmi érintkezést

A 16 német szövetségi állam vezetőinek előzetes megállapodása szerint karácsonykor korlátozni fogják a társadalmi érintkezést. December 1-től két háztartás és maximum öt ember találkozhat, a 14 éven aluli gyerekeket ebbe nem számítják bele. December 23. és január 1. között ideiglenesen lazítanak a korlátozáson, és maximum 10 ember találkozóját engedélyezik.

A politikai vezetők párbeszédet sürgettek a vallási közösségek képviselőivel, hogy csökkentsék az emberek közeli kontaktusait a vallási rendezvényeken.

A német “laza lezárás” december 20-ig tartott. A bárok, éttermek és szórakozóhelyek zárva maradnak. A legtöbb hagyományos karácsonyi vásárt törölték, de néhány helyi rendezvényt limitált látogatási lehetőségek közepette megtarthattak.

Az újévi ünnepségeket kísérő tűzijátékokat is megtiltják, és a lakosokat felszólítják, hogy kerüljék az utcai petárdázást.

Prágai vásárfia: karácsonyi vásár nyüzsgés nélkül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

Terasz-partik és korlátozott létszámú találkozók

A spanyol kormány úgy fogalmazott, hogy “másfajta” ünnepet tervez, és 6 főre korlátozza az együtt ünneplők számát.

A találkozókat éttermek teraszain és más nyílt térben kell megtartani. A spanyol családok emellett január 5-én ünneplik a Háromkirályok Ünnepét, amelynek részei a hagyományos felvonulások. A kormány javaslata az, hogy ezeket most majd ne tartsák meg.

Az ajánlás szerint a spanyolok szellőztessenek többet, és tartsák be a biztonságos távolságot.

Brüsszeli képeslap: a karácsonyi vásár helyén kinő a fű
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:08 0:00

Döntöttek a karácsonyról Ausztriában

Főszabályként az ünnepi időszakban is marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak a szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek találkozása két napig megengedett lesz.

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG