Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha ezeket a tüneteket észleli, gyanakodhat a delta-variánsra


Oltás a tiszavasvári idősotthonban 2021. január 28-án
Oltás a tiszavasvári idősotthonban 2021. január 28-án

A koronavírus delta-variánsa allergiaszerű tüneteket is okoz, és jobban fertőz. Mivel Covid ellen már beoltottak is továbbadhatják a delta-variánst, a nyájimmunitás elérhetetlen egy oxfordi kutató szerint. A maszkviselést, távolságtartást még az oltottaknak is ajánlott tartaniuk.

Kemenesi Gábor virológus Facebook-oldalán számolt be a legfrissebb izraeli adatokról, ahol már fél évvel ezelőtt beoltották a teljes hatvan év feletti lakosságot. A legutóbbi, már a koronavírus delta-variánsa okozta járványhullám alapján az látszik, hogy két oltás is látványosan véd a fertőződés ellen. Ám egy harmadik dózis látványosan csökkenti a delta-variánssal való fertőzés esélyét még a két vakcinadózishoz képest is.

A virológus szerint ennek oka az lehet, hogy hatvan év felett gyorsabb az immunmemória-vesztés, és a számok alapján egyértelműnek látja a harmadik oltás szükségességét.

Allergiaszerű tüneteket okoz

Ahogy arra az operatív törzs tájékoztatójában felhívta a figyelmet, már Magyarországon is a koronavírus új, delta-vírusvariánsa terjed. A delta-variáns nemcsak fertőzőbb, de a korábbiakhoz képest némileg más, allergiaszerű tüneteket is okoz.

A korábbi változatokhoz képest a delta-variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
  • Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
  • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is.

Jobban fertőz

A maszkviselést, a távolságtartást és az egyéb korlátozó intézkedéseket azonban az oltottaknak is ajánlott betartaniuk, főleg ősszel, amikor egyre több időt kell majd zárt helyen tölteni. Ezt már a Public Health England kutatásai alapján írja Kemenesi.

Angliában ugyanis azt találták, hogy a delta-variáns esetében az oltottak ugyanolyan eséllyel tudnak megfertőzni másokat a vírussal, mint az oltatlanok. Ettől az oltás még véd a megbetegedés ellen, de még nagyobb veszélyben vannak azok, akik nincsenek beoltva – vagy azért, mert tartanak az oltástól, vagy azért, mert egészségügyi okból nem olthatók.

„A delta-variánssal szemben a nyájimmunitás elérhetetlen”értelmezte az adatokat Andrew Polland, az Oxford Vaccine Group vezetője, aki maga is részt vett az AstraZenecával közös vakcina kifejlesztésében. Polland szerint ugyanis ha az oltás nem akadályozza meg a vírus átadását, előbb-utóbb minden átoltott találkozni fog a vírussal. Polland újabb, még jobban terjedő variánsok felbukkanásának lehetőségéről is beszélt.

Kemenesi felhívta a figyelmet az oltakozás mellett a maszkviselés, a gyakori szellőztetés és a távolságtartás fontosságára. Több nyugat-európai országban sikerült letörni a delta-variáns okozta járványhullámot (Spanyolország, Portugália, Hollandia), másutt pedig hiába terjedt el a delta-variáns, nem okozta az esetszámok felfutását (Németország, Szingapúr).

XS
SM
MD
LG