Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

130 új fertőzött egy nap alatt, de már nem csak orvosok adhatják be a védőoltást


Földi Anikó főnővér beolt egy fiatalt a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 29-én
Földi Anikó főnővér beolt egy fiatalt a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 29-én

Százharminc új fertőzött és négy elhunyt az elmúlt nap magyarországi Covid-mérlege. Kétszáz felett a kórházban ápoltak száma. Egy biológiatanár külön ültette az oltatlanokat, az oltott diákoknak egy jeggyel jobbat ígért.

Az elmúlt napon százharminc új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, négyen haltak meg Magyarországon – írja a kormányzati tájékoztató oldal. Így a hivatalos adatok szerint már 813 818 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a betegségben pedig 30 074 hunytak el a járvány kezdete óta.

Jelenleg 5486 fertőzöttről tudni, kórházban 210 koronavírusos beteget ápolnak, közülük huszonnégyen vannak lélegeztetőgépen. Ismét felhívják a figyelmet, hogy a delta-vírusmutáns több európai országban és Magyarországon is terjed. A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten. Eddig 5 524 203 fő kapta meg mindkét oltást Magyarországon.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is arról beszélt Áder János podcastjában, hogy a következő időszak az oltatlanok járványa lesz. A rektor azt mondta, hogy az új mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés. Említett olyan eseteket is, amikor a betegek kórházban, súlyos tünetekkel küzdve bánták meg, hogy nem oltatták be magukat.

Szétültette az oltottakat és az oltatlanokat a tanár

A biológiatanár a hátsó padba ültette a be nem oltott gyerekeket, hogy ne köhögjék le a társaikat a Tolna megyei Tamási egyik általános iskolájában, erről a Blikk számolt be. Az egyik szülő szerint „a biológiatanár folyamatosan megjegyzést tett a nem beoltottakra, majd közölte az osztállyal, hogy akinek van oltási igazolványa, azoknak egy érdemjeggyel jobbat ad”. A szülők panaszt tettek a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biológiatanára ellen. Az iskola igazgatója „elbeszélgetett” a tanárral, és figyelmeztetésben részesítette, mondván, a tanár „kicsit túlzásba esett”, és nem érhet senkit előny vagy hátrány az oltás – vagy annak hiánya – miatt.

Orvostanhallgatók is olthatnak

Módosították a járvány elleni védekezést elősegítő egyes intézkedésekről szóló kormányrendeletet, írja az mfor. Mostantól nemcsak végzett orvosok adhatják be a koronavírus elleni védőoltást, hanem azok az orvostanhallgatók is, akik az egyetem első tíz félévét sikerrel teljesítették.

221 millió fertőzött, 4,6 millió áldozat világszerte

A világon eddig legalább 221 069 535 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 574 662 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek, írja az MTI.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, 40 018 318 fő. A halálos áldozatok száma 649 072, és nem látszik csitulni a járvány: naponta 160 ezer új fertőzést regisztrálnak, mintegy százezren kerülnek kórházba, a napi áldozatok száma 1500 körül mozog.

XS
SM
MD
LG