Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid – Többfelé emelkedik az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben


Több magyarországi város szennyvízmintájában ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja
Több magyarországi város szennyvízmintájában ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Magyarországon szerdán 2651 új fertőzöttet igazoltak, 35 halálos áldozatot követeltek a vírus okozta betegségek. Budapesten és több nagyváros szennyvizében ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Az újonnan igazolt esetekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.836.919 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.220 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál szerint 102.239 aktív fertőzöttről tudnak. Kórházban 1971 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a szennyvízben ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

  • Budapesten,
  • Békéscsabán,
  • Egerben,
  • Székesfehérváron,
  • Szolnokon,
  • Szombathelyen és
  • Zalaegerszegen.

A mintavételi pontok csaknem felét stagnálás jellemzi, míg a Budapest-környéki településeken – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta –, Pécsett és Veszprémben tovább folytatódott a csökkenés.

A mintavételi helyek többségében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja az emelkedett tartományba esik.

Közben Rusvai Miklós állatorvos az InfoRádióban arról beszélt, hogy másfél-két hónapig még emelkedhet a légzőszervi megbetegedések, így a koronavírusos fertőzések száma. A szakember ezt azzal magyarázza, hogy túl korán futott le az omikron-járványhullám.

Szerinte Magyarországon az átfertőzöttség elérheti a hetven-nyolcvan százalékot, mindenki rendelkezik már bizonyos szintű átfertőződéses védelemmel, és ez Európa minden országára érvényes.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG