Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

CPAC Budapest: egy elemző szerint show-nak erős, politikailag gyenge


Tucker Carlson (b), ifj. Donald Trump és Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke egy golftornán New Jersey államban 2022. július 31-én
Tucker Carlson (b), ifj. Donald Trump és Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke egy golftornán New Jersey államban 2022. július 31-én

Május 4. és 5. között rendezik meg a második magyarországi CPAC-t, az amerikai konzervatívok egyik fontos konferenciáját. A meghívottak alapján ez inkább egy woke- és genderpropaganda-ellenes show-műsor lesz, nem pedig a politikai szövetségépítés fóruma.

A budapesti CPAC nem a valódi szövetségépítést szolgálja, „inkább PR-erődemonstráció, ami leginkább Orbán Viktor teljes körű nemzetközi elszigetelődését hivatott ellensúlyozni – mondta a Szabad Európának Zgut-Przybylska Edit, a CEU Demokrácia Intézetének vendégkutatója. – A magyar kormány rengeteg pénzt és energiát fektetett az amerikai szélsőjobboldallal (Donald Trump, Tucker Carlson) való kapcsolat felépítésébe, amiért a bilaterális magyar–amerikai partnerséget is hajlandó volt feláldozni.” Zgut-Przybylska szerint a meghívottak névsora is jól körülhatárolja a magyar miniszterelnök beszűkült mozgásterét: „Futottak még politikusok, egy japán vallási szekta korábbi vezetője, a lengyel Ordo Iuris képviselője.”

Megnéztük, kik a CPAC meghívottjai Közép-Európából, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, alkalmas lehet-e a konferencia arra, hogy Orbán erősítse szövetségi rendszerét és enyhítsen az elszigeteltségén. Mint látni fogjuk, a vendégeket inkább az Orbán iránti rajongás vagy a „genderpropaganda” elítélése köti össze, nem pedig az, hogy nemzetközileg is hasznára lehetnének a magyar kormánynak.

Egy miniszterelnök

A külföldiek közül az egyetlen fontos pozíciót betöltő vendég Irakli Garibasvili. A georgiai miniszterelnök 2022. október végén járt Budapesten, akkor Garibasvili azt mondta, Georgia sokat tanul Magyarországtól, és hogy az Orbán-kormány sok sikeres reformot hajtott végre, amelyek példaként szolgálnak Georgia számára is. Az októberi találkozó után tartott sajtótájékoztatón Orbán és Garibasvili is az ukrán háborúval kapcsolatban a harcok mihamarabbi befejezésére szólított fel, és minkét kormányfő háborúpártinak nevezi ellenzékét. A két miniszterelnök abban is megállapodott, hogy 2023-ban együttes kormányülést tartanak Georgiában a gazdasági kapcsolatok fellendítése érdekében. A találkozó hivatalos témája egyébként az energetikai együttműködés volt, tavaly év végén alá is írtak egy Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózat létesítéséről szóló szerződést.

Nemcsak a háborúról, de az LMBTQ-jogokról is hasonlóan gondolkodik a két miniszterelnök. 2014-ben, első miniszterelnöki ciklusa idején Garibasvili kezdeményezte azt az alkotmánymódosítást, amelynek eredményeként bekerült Georgia alkotmányába, hogy a család egy férfi és egy nő szövetsége. Garibasvili azóta is következesen kerüli az LMBTQ vagy a meleg kifejezés használatát, inkább csak az „azok az emberek” formulát használja, és előszeretettel beszél a genderpropagandáról és arról, hogy a georgiaiak többsége ellenáll az LMBTQ-nyomásnak.

Két volt miniszterelnök

A régióból érkezik Janez Janša volt szlovén miniszterelnök, Orbán Viktor régi szövetségese, a magyar miniszterelnökhöz közel álló körök még Janša pártjának sajtóját is megfinanszírozták. Ahogy korábban a Szabad Európa megírta, a nagy szlovén médiabevásárlást Rogán ügyvédjének kölcsöne is segítette, Habony Árpád cége fizetett hirdetésben osztotta meg a Janša-párt kampányanyagát, és a bevándorlásellenes plakátok is kísértetiesen hasonlítottak Magyarországon és Szlovéniában.

A cseh Andrej Babiš is már csak volt miniszterelnök, aki idén elindult az elnöki címért, de alulmaradt Petr Pavellel szemben. Hosszú évekig lebegett a feje felett az úgynevezett Gólyafészek-ügy, amelyben azzal gyanúsították, hogy a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul kapott 825,5 millió forintos európai uniós támogatást, de végül épp az idei elnökválasztás előtta bíróság felmentette Babišt (a cég addigra visszafizette az uniós támogatást).

Az Orbán-könyv szerzője, és aki gyűjtést szervezett, hogy jöhessen

Bulgáriából az a Georgi Markov érkezik a budapesti CPAC-re, aki akkora rajongója Orbánnak, hogy könyvet is írt róla. Markov meghatározó politikai szereplő Bulgáriában, hírnevét az antikommunista mozgalomban alapozta meg, a kilencvenes években parlamenti képviselő volt, később pedig az alkotmánybíróság tagja, ami után visszatért a törvényhozásba. Később viszont kiderült róla, hogy a hetvenes években jelentett a kommunista titkosszolgálatnak, de Markov ezeket a vádakat rendre tagadja, és nem is törte meg politikai karrierjét.

A Szabad Európa bolgár szerkesztőségének megkeresésére Markov azt mondta, Orbán Viktor irodájától érkezett a CPAC-re való meghívás. „Ki mást hívtak volna meg? Bulgáriában nincsenek olyan konzervatívok, mint Meloni vagy Le Pen. Ez probléma az országnak, ezért is szavaznak kevesen” – tette hozzá.

A – 2018-ban elhunyt – magyar felesége miatt évtizedekig évente több hónapot Magyarországon töltő Markov 2019-ben könyvet írt a magyar miniszterelnökről Az Orbán-jelenség címmel. A könyv magyarországi megjelenése apropóján adott interjúban Markov arról beszélt, hogy Orbán életútja egyedülálló, a magyar kormányfő „Európa jövőlátója”, aki egyszerre fenomén és jelenség. Az LMBTQ-propagandát is elítéli, 2020-ban például arról nyilatkozott, hogy a brüsszeli meleglobbi fertőzte meg Szájer Józsefet, a Fidesz volt európai parlamenti képviselőjét.

Szintén Bulgáriából érkezik David Alekszandrov, aki a Facebookon kezdett adománygyűjtésbe annak érdekben, hogy eljuthasson a budapesti CPAC-re (a gyűjtés sikeres volt). Alekszandrov a konzervatív, LMBTQ-ellenes ROD mozgalom egyik vezetője, a szófiai Pride-ellenes felvonulások szervezője. Nemrégiben összefogott az oroszbarát, Újjászületés nevű párttal, hogy kampányoljon az euró bevezetése ellen, és kiálljon „a békéért”, azaz az Ukrajnának küldött katonai támogatás ellen.

Jovan Palalić szerb parlamenti képviselő a Szerb Néppárt tagja, amely Aleksandar Vučić pártjával van koalícióban. Palalić már korábban nyíltan beszélt arról, hogy támogatja a Fideszt (ahogyan az olasz Legát és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését is). Palalić nem számít kiemelten fontos politikusnak, a legutóbbi választásokon a pártlista 43. helyéről került be a parlamentbe, ahol az alkotmányügyi és jogalkotási bizottságnak lett a tagja. A Szerb Néppártot egyébként Nenad Popović volt miniszter alapította, de üzletemberként is ismert, akinek nagyon jó kapcsolatai vannak orosz politikusokkal és üzletemberekkel.

Zgut-Przybylska szerint „a fontos vendégek hiányát tükrözi a programleírás nyelvezete is: a konferencia hivatalos honlapján erőltetett eposzi jelzők is az igazán fajsúlyos résztvevők hiányát hivatottak ellensúlyozni” – mondta a kutató. A CPAC Budapest oldalán ugyanis olyan leírásokkal jellemzik a felszólalókat, mint a „genderpropaganda ősellensége”, „amerikai fenegyerek” vagy „a nacionalista, aki Joe Bidentől sem riad vissza”. De a magyar kormány tagjait is hasonlóan jellemzik: Kovács Zoltán titulusa „liberális médiamunkásokat helyreigazító államtitkár”, Varga Judit pedig „a brüsszeli bürokraták rémálma”.

Amerikából sem az első vonal jön

Az Egyesült Államokból érkező előadókról itt írtunk korábban.

Jack Posobiec például „alt-right” politikai aktivista, ismert összeesküvéselmélet-terjesztő, hozzá kötődik például a Pizzagate (ez az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy magas rangú demokrata politikusok rendszeresen gyermekeket rontanak meg egy washingtoni pizzéria pincéjében), de az ukrán háborúval kapcsolatban egyebek mellett azt az orosz eredetű álhírt is terjesztette, hogy Ukrajnában titkos biofegyverlaborok vannak, amelyeket az Egyesült Államok tart fenn.

Az arizonai Paul Gosar is összeesküvés-elméletekben utazik, 2017-ben például azt állította, hogy az erőszakba torkolló charlottesville-i neonáci tüntetést Obama támogatói és Soros György szervezte, a magyar milliárdost pedig náci kollaboránsnak nevezte. Azt az elméletet is hangoztatta, hogy Barack Obama meghamisította a születési dokumentumait.

Matt Schlapp, a CPAC elnöke még George Bush elnöki kampánya idején lett ismert, legutóbb viszont már azzal került be a hírekbe, hogy egy férfi kollégája szexuális zaklatással vádolta meg.

Kari Lake Donald Trump támogatója, tavaly sikertelenül indult Arizona kormányzói székéért. Terjesztője annak az összeesküvés-elméletnek, amely szerint Soros György azért támogatja a migrációt, hogy lecseréljék a fehér, keresztény lakosságot színes bőrű migránsokra. Lake élesen kritizálta Joe Biden amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos politikáját. „Ez nem a mi harcunk. Ez nem a mi háborúnk. Nekünk Amerika az első. A gyermekeink a legfontosabbak.”

Videón jelentkezik be a CPAC-re Tucker Carlson, akit áprilisban rúgtak ki a Fox Newstól (a csatorna mintegy 790 millió dolláros kártérítést köteles fizetni, mert hamisan terjesztette, hogy csalások történtek a 2020-as elnökválasztáson, ezeket az álhíreket Carlson is többször elmondta műsorában). Carlson tavaly filmet is forgatott Magyarországról, amelyben hosszan dicséri Orbánt és azt, amit létrehozott 2010 után. Tucker Carlson apjának cége a magyar kormány fizetett lobbistája volt Washingtonban.

Szintén videón fog szólni a budapesti CPAC vendégeihez Steve Bannon, Trump elnök egykori főtanácsadója. Ő az álhírekben utazó Breitbart korábbi vezetője, és csalás miatt eljárás alatt áll.

XS
SM
MD
LG