Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

CPJ: Ne zaklassák Romániában a korrupcióról beszámoló újságírókat!


A Newsweek romániai kiadása
A Newsweek romániai kiadása

A korrupciós ügyekről beszámoló újságírók zaklatásának beszüntetésére szólította fel a román hatóságokat a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi jogvédő szervezet.

A Libertatea és a Newsweek Romania című helyi lapok arról tájékoztattak, hogy május 20-a óta négy munkatársukat is kihallgatta a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, miután cikkeikben beszámoltak egy korrupciógyanús közbeszerzési ügyről.

„Alapvető fontosságú, hogy az újságírók szabadon írhassanak a közpénzek felhasználásáról, anélkül hogy a bűnüldözési szervek zaklatásától kelljen tartaniuk” – közölte Gulzona Said, a CPJ európai és közép-ázsiai részlegének koordinátora.

Felszólította a román hatóságokat, hogy zárják le az eljárásokat az érintettek ellen, a köztisztviselőket pedig arra, hogy „tűrjék el a sajtó vizsgálódását, ahelyett hogy zaklatnák a munkájukat végző újságírókat”.

Abszurd vádak

Dan Duca és Sabin Orcan, a Libertatea és a Newsweek Romania főszerkesztői elmondták, hogy a riportereket egy bukaresti kerületi polgármester, Daniel Băluță feljelentése nyomán hallgatta ki az ügyészség, ő felügyelte a szóban forgó korrupciógyanús közbeszerzést.

Băluță azzal vádolta a négy újságírót, hogy anyagi haszonszerzés céljából „szervezett bűnözői csoportot” alkottak annak érdekében, hogy zsarolásuk hatására változtasson a döntésén, és egy másik cégnek ítélje a közbeszerzést, amiből az érintettek is profitálhatnának.

Orcan a vádakat „teljességgel abszurdnak” nevezte, Duca pedig úgy vélekedett, hogy az ügy „súlyos megfélemlítéssel” ér fel.

A román törvények értelmében a zsarolás és a szervezett bűnözői csoportban való részvétel akár öt év szabadságvesztéssel sújtható.

XS
SM
MD
LG